Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2018 22:34 | Správy | Domáce správy

Prezident Kiska reaguje na Trumpov prejav v OSN: V jednom s ním nemôžem súhlasiť

Slovenský prezident Andrej Kiska nesúhlasí so všetkými myšlienkami, ktoré odzneli v utorkovom prejave amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (OSN) v New Yorku.

Ako poukázal, so známym heslom šéfa Bieleho domu "America First" sa nestotožňuje, keďže napríklad postavenie Slovenska posilňuje práve členstvo v Európskej únii.

"Aj tento rok to bol prejav, ktorý si vyžaduje veľmi hlbokú analýzu, pretože zaznelo veľa posolstiev. V jednom, s ktorým nemôžem súhlasiť s prezidentom Trumpom, je taký ten národný egoizmus - America First. My, Slovensko, ako veľmi úspešná krajina, vidíme, že sme veľmi úspešní vďaka tomu, že sme súčasťou EÚ. Jednotný trh nám vytvára obrovské možnosti rastu, a tomu vďačíme za veľa, a preto hovoriť dnes o národnom egoizme ja osobne nepokladám za správne," zhodnotil Kiska.

Z prejavu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa zaujali slovenskú hlavu štátu najmä problematika klimatických zmien a otepľovania, ako aj dopad umelej inteligencie a moderných technológii na prácu ľudí. "Mnoho profesií za niekoľko desiatok rokov nebude existovať vďaka umelej inteligencii, moderným technológiám a už dnes musíme veľmi intenzívne uvažovať o tom, ako preškoliť ľudí, ako ich trénovať, ako ich pripraviť na nové výzvy, ktoré moderné technológie prinesú," skonštatoval.

 

Kiska sa v utorok v New Yorku stretol aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. "Rád som si vypočul, že Ukrajine sa ekonomicky darí lepšie, že rastie vzájomný obchod so Slovenskom a že bezpečnostná situácia je stále zložitá, ale momentálne nepatrí toto obdobie medzi tie najhoršie, ktoré boli v poslednom čase. Od budúceho roku budeme predsedať OBSE a minister Lajčák už sľúbil, že bude veľmi aktívne uvažovať o tom, ako OBSE môže pomôcť riešiť situáciu vo východnej časti Ukrajiny," zhrnul Kiska.

O situácii na Ukrajine rokoval v utorok v New Yorku aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák s ministrami zahraničných vecí Rakúska Karin Kneisslovou, Talianska Enzom Moaverom Milanesim, ako aj s generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom. Okrem iného prebrali úlohu osobitnej monitorovacej misie OBSE vo východnej časti krajiny i slovenské predsedníctvo. "Slovensko sa zodpovedne pripravuje na túto náročnú úlohu, pričom chceme stavať na dosiahnutých výsledkoch súčasného talianskeho a predchádzajúceho rakúskeho predsedníctva," zdôraznil Lajčák. Slovensko predsedníctvo v OBSE prevezme od Talianska od januára 2019.

Pracovný program prezidenta Kisku pokračuje v stredu (26.9.) jeho vystúpením v OSN. Už avizoval, že v prejave sa zameria na zodpovednosť lídrov krajín, ako aj potrebu spájania sa v snahe riešiť globálne problémy. "V prvom rade treba dodržiavať pravidlá a princípy, ktoré si OSN pri svojom vzniku nastavila," povedal. Ako poznamenal, ak by sa dodržiavali, mnohým konfliktom vo svete by sa bolo možné vyhnúť.

Po prejave bude Kiska ešte rokovať s generálnym tajomníkom OSN Guterresom a následne odletí do Chicaga. Stretne sa tam s krajanmi, navštívi aj Chicagskú univerzitu a Benediktínsku univerzitu. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky položí prezident veniec k pamätníku T. G. Masaryka.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Ilustračné foto
Z basy ušli väzni, odpadnete, ako to spravili: Jedného stále nenašli!
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?