Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2018 21:10 | Správy | Zahraničné správy

Trump v OSN vychválil KĽDR a vyzval k izolácii Iránu: Trapas! Donalda za prvé vety vysmiali

Americký prezident Donald Trump v utorok počas svojho vystúpenia na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku pochválil Severnú Kóreu za jej prístup k rokovaniam o jej jadrovom a raketovom programe.

Naopak kritizoval iránskych vodcov, ktorí podľa neho rozsievajú chaos, smrť a deštrukciu, a vyzýval k izolácii iránskeho režimu. Rusko šéf Bieleho domu vo svojej reči spomenul len okrajovo v súvislosti s projektom plynovodu Nord Stream 2, ktorý Washington kritizuje.

Trump svoj druhý prezidentský prejav na pôde OSN využil aj k tomu, aby svetovému spoločenstvu pripomenul, že Spojené štáty pod jeho vedením budú chrániť svoje národné záujmy. USA budú podľa Trumpa tiež finančne pomáhať len tým krajinám, ktoré chovajú k USA rešpekt a ktoré s nimi majú priateľské vzťahy. Minister zahraničia Mike Pompeo prehodnotí výšku príspevkov tečúcich do sveta z Washingtonu, uviedol americký prezident. Trump už dlhšiu dobu presadzuje obmedzenie americkej pomoci krajinám, ktoré podľa neho nespolupracujú s USA na zásadných témach, ako je mierový proces či boj s terorizmom, čo sa týka napríklad Palestíny či Pakistanu.

Trump, ktorý do rokovacej sály dorazil neskoro, čo si vynútilo zmenu v poradí rečníkov, svoj príhovor začal chválou svojej vlády. "Za menej ako dva roky toho moja administratíva dosiahla viac ako takmer akákoľvek iná administratíva v histórii našej krajiny," vyhlásil Trump, čo medzi niektorými prítomnými štátnikmi vyvolalo smiech. "Takú reakciu som nečakal, ale to je v poriadku," reagoval šéf Bieleho domu. Potom sa venoval Severnej Kórei. Tamojšiemu vodcovi Kim Čong-unovi, s ktorým sa v júni zišiel na historickom summite v Singapure, poďakoval za odvahu a ústretovosť, ale zdôraznil, že Pchjongjang musí ešte prijať viacero krokov k denuklearizácii Kórejského polostrova. Sankcie voči severokórejskému režimu zostávajú v platnosti, zdôraznil Trump. Vlani pritom vo svojom prvom prejave na VS OSN označil Kima za "Rakeťáka na samovražednej misii", severokórejský režim za zvrátený a hrozil jeho zničením.

 

Oveľa tvrdší tón Trump zvolil voči Iránu, ktorého vodcovia podľa neho rozsievajú chaos, smrť a deštrukciu. Ostatné krajiny by sa mali podieľať na izolácii iránskeho režimu, uviedla hlava USA. Spojené štáty podľa Trumpa po novembrovom obnovení skorších postihov zavedú proti Teheránu ďalšie sankcie. Trump v časti prejavu venovanej Blízkemu východu tiež zopakoval, že Washington zareaguje, ak sýrsky režim použije chemické zbrane. USA tento rok odstúpili od dohody veľmocí s Iránom, ktorý výmenou za zmiernenie sankcií obmedzil svoj jadrový program. Ďalšie signatárske krajiny sa dohovor snažia udržať pri živote.

Rusko zmienil Trump len okrajovo, a to keď podobne ako v minulosti kritizoval budovaný plynovod Nord Stream 2, ktorý má privádzať zemný plyn z Ruska priamo do Nemecka. "Nemecko sa stane úplne závislé na ruskej energii, ak okamžite nezmení svoj prístup," varoval Trump, zatiaľ čo členovia nemeckej delegácie podľa agentúry AP krútili hlavami. Budovaný plynovod spojí Nemecko s Ruskom po dne Baltického mora. Trump projekt kritizuje opakovane, podľa neho takto Moskva posilní svoj vplyv v Európe.

Trump sa vo svojom prejave tiež opätovne zameral na Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Obvinil ropný kartel, že "ošklbáva" zvyšok sveta, a vyzval ho, aby prestal zvyšovať ceny ropy. "Bránime mnoho týchto krajín a nechceme za to nič, a potom nás využívajú tým, že nám dávajú vysoké ceny ropy. To nie je dobre," vyhlásil Trump. Neskôr sa vyjadril aj k situácii vo Venezuele v súvislosti s novými finančnými sankciami, ktoré v utorok USA uvalili na manželku venezuelského prezidenta Nicolasa Madura a dôležitých členov jeho socialistickej vlády. Trump označil režim vo Venezuele za "brutálny".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?