Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2018 10:00 | Správy | Politika

Rybanič, ktorý si pozrel účty exministra, pozná svoj trest: Nečakaná reakcia Kaliňáka

Po dvoch rokoch si vypočul verdikt. Okresný súd v bratislavskej Petržalke odsúdil poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča za to, že si v lete 2016 pozrel účty exministra Roberta Kaliňáka (46) a dokázal jeho kšeftovanie s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Rybanič bol obžalovaný z porušenia bankového tajomstva a hrozili mu tri až osem rokov natvrdo. Napokon si podľa rozsudku má odpykať tri roky podmienečne a k tomu sa musí ospravedlniť samotnému Kaliňákovi. Čo si o tom myslí?

Kaliňák ešte v časoch svojho ministrovania hovoril, že od Bašternáka, ktorý bol podozrivý z miliónových daňových podvodov, peniaze nezobral. „Od žiadnych firiem pána Bašternáka som žiadne príjmy nikdy nedostal,“ tvrdil pred zverejnením účtov. Rybanič tým, že sa mu pozrel na účet v banke, zistil, že mu prišli státisíce eur. Podľa obžaloby to potom zverejnil novinárom. Po Rybaničovom zásahu Kaliňák obchodovanie napokon priznal.

Peniaze boli za odkúpenú časť firmy, na základe ktorej sa dostal k dvom bytom v jeho susedstve. Opakoval však, že neklamal. „Nikto ste sa ma na to neopýtali. Ja som vždy hovoril iba pravdu. Pýtali sa ma, či som zobral peniaze od pána Bašternáka, a ja som od neho nikdy nijaké peniaze neprijal,“ povedal Kaliňák, ktorý na súde vystupoval v pozícii poškodeného a svedka.

 

Súd v rozsudku prihliadol na doterajší riadny život Rybaniča. Okrem trojročnej podmienky s odkladom na päť rokov Rybaničovi zakázal pracovať na pozíciách, kde by sa mohol stretnúť s bankovým tajomstvom. Okrem toho sa musí verejne ospravedlniť samotnému Kaliňákovi.

Rybanič počas pojednávania dúfal, že sudkyňa vezme v úvahu ich námietky. Napriek žiadosti obhajoby sa súd nezaoberal možnosťou položiť Súdnemu dvoru v Luxemburgu prejudiciálnu otázku, či nie je Rybanič whistleblowerom (ohlasovateľom korupcie, pozn. redakcie). „Z celého vašeho konania je zrejmé, že ste to robili s tým, že možno z pohybov na účte bude niečo zistené. Myslím si, že nikomu by sa v tejto republike nepáčilo, či už má na účte cent alebo sto miliónov, aby niekto pátral po tom, skade ich má, bez toho, aby boli nejaké relevantné poznatky o protiprávnej činnosti,“ obhajovala rozsudok sudkyňa Iveta Willantová. „Vašou náplňou bola starostlivosť o malých živnostníkov a malé obchodné spoločnosti, preto ste nemali dôvod nazerať na účty poškodeného ani iných fyzických osôb.“

Rybaničov šéf, poslanec Jozef Rajtár, na súde odmietol vypovedať. „Sudkyňa od začiatku svojimi otázkami navádzala ľudí, ktorí tam boli ako svedkovia, dokonca Kaliňáka, k odpovedi, ktorú si sama predpripravila,“ hovoril Rajtár. Rozsudok je stále neprávoplatný, keďže sa proti nemu odvolali. Riešiť to tak bude krajský súd.

 

Robert Kaliňák: Zneužil ho jeho šéf Rajtár

Otvoriť galériu
V tomto prípade hlavný páchateľ nebol. Hlavným zbabelcom dňa je pán Rajtár, ktorý zneužil mladého chlapca na svoje politické ciele. Keď sa začalo policajné konanie, nechal ho v tom utopiť. On organizoval celé to stretnutie s novinárkou a tvári sa ako svätý za dedinou. Sudkyňa bola ešte zmierlivá, hrozilo mu oveľa viac. Ak ten trest raz bude a je jedno v akej výške, on to bude mať celý život vo svojom zápise. Sprosto ho využil. Pre SaS je toto príznačné. To, že niekto zverejní účty, je vec, s ktorou sa dá ešte počítať, ale to, že ich zmenili a neukázali celé, je mimoriadne zbabelé.To, že som dostal peniaze od Bašternáka, nie je pravda, tie toky smerom tam, jedným smerom išlo 430 a naspäť 260 už neukázali.

 

Filip Rybanič: Nečakal som, že by som šiel sedieť

Otvoriť galériu
Súd nám nepovedal, čo konkrétne som vyzradil. Sú to tri roky s odkladom na päť rokov - je to spodná hranica. Vzhľadom na to, že som nikdy nebol trestaný a mal som priestupky za parkovanie, tak si myslím, že to je adekvátne. Nepredpokladali sme, že by som šiel sedieť. Odvoláme sa a uvidíme, čo povie kraj. Priorita pre mňa je, aby sme to dostali do Luxemburgu, podajme tú prejudiciálnu otázku a nech sa vyjadria, ako konať v takejto situácii. Vy sa dozviete, že váš nadriadený niečo spravil - vy nepôjdete za ním a nenahlásite to vášmu nadriadenému, že počul som, že si niečo urobil. Na koho sa máte obrátiť v tejto situácii. Akýkoľvek kanál zvolíte, tak sa to dostane na ministerstvo vnútra.

 

Ako sa prípad ťahal

10. 6. 2016 - polícia zadržala Filipa Rybaniča, ktorý sa ako zamestnanec banky pozrel na účty Roberta Kaliňáka

11. 6. 2016 - Rybanič to vraj spravil, aby dokázal prepojenie Kaliňáka s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom - minister od neho dostal státisíce eur

26. 5. 2017 - vyšetrovateľ podal obžalobu na Rybaniča pre zločin ohrozenia obchodného a bankového tajomstva

20. 12. 2017 - Rybanič chce, aby bol posudzovaný ako whistleblower

25. 9. 2018 - Okresný súd mu naparí tri roky podmienečne a ospravedlnenie sa Kaliňákovi. Proti rozhodnutiu sa odvolal.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!