Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2018 11:30 | Správy | Politika

Nezhoda v koalícii: Návrh Smeru o voľbe ústavných sudcov v Moste-Híd neprejde

Smeru-SD navrhuje, aby ústavných sudcov volil priamo parlament ústavnou väčšinou bez toho, aby potom o kandidátoch rozhodoval aj prezident SR

Klubom Most-Híd ich návhr neprejde. Povedal to predseda Mosta-Híd Béla Bugár na tlačovej konferencii v bratislavskej centrále strany. "Takéto zásadné zmeny sa nedajú urobiť pár mesiacov či týždňov pred takouto dôležitou voľbou. U nás to vyzerá tak, že to nemá šancu prejsť," uviedol Bugár.

Neočakáva, že by to viedlo ku koaličnej kríze. "Toto nie je v programovom vyhlásení vlády (PVV), takže ideme podľa koaličnej zmluvy a tak, ak niekto navrhne niečo, čo nie je v PVV, musí s tým súhlasiť každý koaličný partner," uviedol.

Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sú v druhom čítaní, poslanci k nim môžu prinášať pozmeňujúce návrhy. Vládny Smer-SD avizoval, že navrhne, aby parlament nevolil kandidátov na ústavných sudcov, ako je to v súčasnosti, ale aby priamo volil ústavných sudcov aspoň 90 hlasmi. Kandidát, ktorý by získal ústavnú väčšinu, by sa automaticky stal ústavným sudcom.

 

V súčasnosti predkladá parlament zvolených kandidátov prezidentovi SR a ten z nich vyberá a menuje ústavných sudcov. Prezident Andrej Kiska považuje tieto úvahy za nebezpečné a zdôrazňuje potrebu systému bŕzd a protiváh.

Novely predložil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), predchádzajú veľkej personálnej obmene ÚS SR. Gál upozorňuje, že pokiaľ sa parlament na zmene pravidiel nedohodne, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa vo februári 2019 končí funkčné obdobie, sa bude voliť po starom. Minister považuje súčasný stav za nevyhovujúci a verí, že sa podarí nájsť zhodu na nových pravidlách. 

Na zmenu ústavy bude koalícia potrebovať aj podporu opozície. OĽaNO v reakcii na zámer Smeru-SD uviedlo, že jeho kľúčovou požiadavkou je, aby ústavní sudcovia boli volení ústavnou väčšinou tak, ako odporúča Benátska komisia. Predsedníčka klubu Veronika Remišová zároveň kritizovala postup Smeru-SD, ktorý prichádza s návrhom na poslednú chvíľu. Alojz Baránik z SaS o návrhu Smeru-SD povedal, že Slovensko sa jeho predložením ocitá na zásadnej križovatke, kde sa rozhoduje, či bude smerovať k demokracii a právnemu štátu alebo do autoritárneho štátu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!