Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2018 07:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Muž z identikitu z prípadu vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27): Hľadajú ho v Ostrave

Rozsiahle pátranie! Po tom, čo prokuratúra zverejnila portrét neznámeho muža, ktorý má mať informácie k vražde Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27), ozval sa do redakcie Nového Času jeho exkolega Marek (38).

V zobrazení spoznal Miroslava Č., ktorý by v súčasnosti už nemal žiť na Slovensku, ale v Česku, konkrétne v Ostrave. Na jeho nájdení spolupracuje slovenská polícia s českou.

Prokuratúra prezentovala, že osobu na zverejnenom portréte hľadá, lebo by mohla disponovať informáciami k skutku či páchateľom.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Marek po tom, čo spoznal svojho bývalého kolegu, vypovedal na polícii. Osobu, ktorú hľadá polícia, spoznal ako bývalého kolegu Miroslava Č. „Viem, aké to je, keď niekto niekoho stratí, tak som chcel pomôcť. Myslel som aj na odmenu, ako asi každý, ale nemotivovali ma len financie,“ vysvetlil Marek. Ako dodal, spoznal ho a ďalej je to na vyšetrovateľoch.

Česko - dobrá voľba

 

Dnes však vo Veľkej Mači Miroslava Č. už nenájdete. To, že odišiel spolu s rodinou do Ostravy, nám potvrdili vo Veľkej Mači, ako aj v Spišskej Teplici, odkiaľ pochádzal. Ako sa postupuje v jeho hľadaní, naša polícia ani prokuratúra neprezradili. Hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu v Česku TV Markíza potvrdil, že s našou políciou spolupracuju.

„Náš útvar (NCOZ) spolupracuje so slovenskými kolegami (NAKA), no vzhľadom na to, že trestné konanie vedie Slovenská republika, nie sme oprávnení poskytovať akékoľvek informácie,“ povedal pre TV Markíza Jaroslav Ibehej. Podľa bývalého šéfa českých vojenských tajných a bezpečnostného analytika Andora Šándora je ich krajina ideálnym úkrytom.

„Všeobecne môžem povedať, že pre Slováka, ak by sa chcel schovať, by bola Česká republika dobrá voľba. Pre Slováka je plusom už len to, že nebude nijako vyčnievať,“ vysvetlil Šándor. Dodal, že by sa stratil ľahšie ako v inom štáte.

Milión od štátu stále platí

Krátko po brutálnej vražde vyzval vtedajší premiér Robert Fico verejnosť, že ak má niekto informácie, ktoré by pomohli objasneniu, môže dostať milión eur. Sumu aj reálne prezentoval na kontroverznej tlačovej konferencii. Podľa odborníka takto prezentovaná odmena bola podľa očianskeho zákonníka verejným prísľubom.

Ak by Marek opoznaním svojho bývalého kolegu prispel k objasneniu vraždy, mohol by mať nárok na peniaze. „Teoreticky by to mohlo byť, verejný prísľub ráta s možnosťou, že sa nenaplnia všetky podmienky, aj takýto variant môže prísť, je to však v špekulatívnej rovine, ale nie vylúčené,“ vyjadril sa bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

Ako bude postupovať polícia

Jaroslav Ivor, bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov

Otvoriť galériu
Jaroslav Ivor
Zdroj: anc

V minulosti sa to riešilo formou dožiadania, ale dnes existuje najnovší inštitút, ktorý sa volá Európsky vyšetrovací príkaz. Týmto spôsobom sa v rámci krajín Európskej únie spolupracuje na vybavovaní jednotlivých úkonov trestného konania.

Môžu to byť rôzne úkony, domová prehliadka, výsluch osoby, dokonca odpočúvanie, a tak ďalej. Je to zjednodušený a zrýchlený spôsob spolupráce. Ak sa preukáže, že osoba, ktorá by mala vypovedať, je v zahraničí, tak štát požiada o vykonanie takéhoto úkonu.

Možnosti:

  • Výsluch bez slovenských policajtov - úkon vykonajú iba príslušníci zahraničnej polície (napr. českej)
  • Výsluch so slovenskými policajtami - úkon vykonajú príslušníci zahraničnej polície, naši budú prítomní


Osobu musia preveriť

Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ, advokát

Otvoriť galériu
Peter Vačok.
Zdroj: anc
Pokiaľ niekto identifikoval na základe identikitu nejakú konkrétnu osobu, bude sa osoba kontaktovať. Polícia bude zisťovať, kde v danom dni a čase bola, ak bude mať nejaké alibi, bude sa preverovať. Bude sa preverovať, či oznámenie svedka sa zakladá na pravde, alebo nie. Mohol sa aj v dobrej viere pomýliť. Ak to je on, bude patriť k osobám, ktoré budú vypočúvať.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú