Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Dovolenka v Tatrách sa zmenila na drámu: Na lanovke sme trčali dve hodiny!

Dovolenková pohoda sa môže veľmi rýchlo premeniť na drámu. Presvedčili sa o tom aj asi 30 turisti, ktorí sa v piatok popoludní lanovkou vracali zo Soliska (1 825 m n. m.) na Štrbské Pleso.

No viac ako dve hodiny ostali doslova visieť vysoko nad zemou. Rozbehli sa im pomáhať horskí záchranári a pripravený bol aj vrtuľník.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Turisti a personál lanovky zo Štrbského Plesa na Solisko zažili krušné chvíle. „Pri výkopových prácach pri dolnej stanici sedačky bagrom prekopli optický kábel a v tom momente nastali pre nás veľké problémy,“ povedal vedúci strediska lanoviek na Štrbskom Plese Peter Tomko. „Pre ľudí na lanovke je určite lepšie, ak aj trochu dlhšie počkajú na sedačke na trase, ako evakuácia pomocou lanovej techniky,“ dodal s tým, že aj na takúto eventualitu sú však pripravení. Počas celej histórie vo Vysokých Tatrách však nemuseli doteraz nikoho z lanoviek evakuovať pomocou lán. Na miesto dorazilo 12 záchranárov a taký istý počet vyrazil na pomoc. „Bol pripravený pomôcť aj vrtuľník ministerstva vnútra. Našťastie nakoniec náš zásah nebol potrebný,“ dodal riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Tri stĺpy od cieľa

Len tri stĺpy delili mladú dvojicu z Martina od cieľa cesty. „Sedeli sme tu viac ako dve hodiny. Kým svietilo slnko nebola taká zima, ale keď zašlo, už to bolo horšie,“ konštatovala Jana (20) a Peter (25) ju doplnil: „Toto je koniec našej dovolenky, z ktorej sa nám vôbec nechce odísť. No a táto porucha nám ju ešte predĺžila. Sme tu šesť dní a počasie sme mali rozprávkové.“

 

Na lanovke uviazli aj ďalší Martinčania. „Prišli sme na firemnú akciu a na lanovke nás bolo do dva- dsať. Okrem šéfa. Toho už na sedačku nepustili a dole išiel pešo. A bol tam omnoho rýchlejšie ako my,“ smial sa Lukáš, ktorý strávil vyše dvoch hodín na sedačke spolu s kolegami Michalom a Veronikou.

Až tak do smiechu nebolo dôchodcom z Trenčína. „Popoludní sme sa vybrali na Solisko. Len tak na chvíľu sa tam pozrieť. Ale dole nás už na lanovku nepustili. Povedali nám, že máme ísť pešo, lebo lanovka pre poruchu nepremáva,“ posťažoval sa zadýchaný a zmorený Viliam (77). Jeho manželka Emília (72) tiež ledva lapala po dychu. „Do hôr sme s manželom veľa chodievali, ale ja som po operácii a mám zdravotné problémy. Teraz som musela nedobrovoľne absolvovať takúto túru a som úplne grogy. Neviem, či sa to nedalo riešiť aj ináč,“ povzdychla si dôchodkyňa, pre ktorú bola cesta dolu hotové utrpenie. Dorazili presne vtedy, keď sa podarilo lanovku sprevádzkovať.„Okamžite po zistení poruchy sme rozbehli dve alternatívy záchrany cestujúcich. Jedna bola snaha o opravu dátového káblu a druhá, že sme upovedomili Horskú záchrannú službu. Našťastie sa nám podarilo zvariť prerušené optické káble a lanovka sa po šestnástej hodine rozbehla,“ dodal vedúci strediska lanoviek Peter Tomko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke