Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2018 12:00 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Foto

Horúca stopa! Vyšetrovanie vraždy Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Našli muža z identikitu?

Prokurátor pred pár dňami ukázal Slovensku identikit s podobou muža, ktorý môže vedieť zásadné informácie o vražde Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27).

Novému Času sa po jeho zverejnení ozval Marek (38) z Veľkej Mače, ktorý na kresbe spoznal svojho exkolegu Miroslava Č. (32). O mužovi sa rozhodol vypovedať na polícii, ktorá má jeho svedectvo podrobne skúmať.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Prokurátor o hľadanom povedal, že môže „disponovať informáciami k samotnému skutku, prípadne osobám, ktoré sa na spáchaní skutku mohli podieľať“. Marek po tom, čo zverejnili portrét, nechcel veriť vlastným očiam - ihneď ho totiž spoznal. Pre istotu si policajnú kresbu porovnal ešte aj s profilom na sociálnej sieti. To jeho presvedčenie posilnilo a Marek sa rozhodol vypovedať a kontaktoval políciu. „Bol som najprv v Sládkovičove. Večer ma brali na obvodné oddelenie, tam som mal výsluch. Vypočúvali ma 3 a pol až 4 hodiny. Prišla tam vyšetrovateľka z Galanty, zisťovali totožnosť toho pána. Toho našli asi po hodine a pol, volá sa Miroslav Č. a pochádza od Popradu,“ povedal o výsluchu Marek.

S Miroslavom sa spoznal počas tohto leta v práci - spolu robili murárov na stavbe v Trnave. Zaujímavé je, že obaja bývali v tom čase vo Veľkej Mači takisto ako Ján Kuciak a Martina Kušnírová. „Miro v Mači býval asi rok a pol, bol v podnájme. Býval tam s manželkou, dieťaťom a mamou. Ja som došiel z väzenia, teraz sú to asi dva mesiace. Robili sme spolu dva týž­dne v auguste, potom zdrhol z roboty. To bolo niekedy koncom augusta. September už nechodil celý do roboty a potom odišiel do Česka,“ povedal nám.

 

Marek si na Miroslava spomína ako na utiahnutého človeka, ktorý sa s kolegami na stavbe veľmi nerozprával, no keď mal dobrú náladu, prezradil o sebe, že má za sebou zápasy v klietke. „Chválil sa, akože len predo mnou, že to vie. Že robil bojové umenie, proste sa chválil, že je niekto,“ hovorí Marek. Medzi robotníkmi sa mal dokonca zmieniť o tom, že pozná rodinu Vadalovcov, ktorá bola spomínaná aj v poslednom Kuciakovom článku.

Po výsluchu ho ešte v ten večer podľa jeho slov policajti zobrali na miesto Kuciakovej popravy. „Pýtali sa ma, kde býva (Miroslav Č.), to som nevedel presne, ale ukázal som im približne kde. Ukázali mi tú trasu, ako mohol prejsť k tomu domu, na to miesto vraždy. Že tam nie sú kamery, že to mohol byť on, už tam dlhšie býval a poznal obec, vedel, kde sú kamery,“ opísal správanie kriminalistov. Dodal, že Miroslava si všimli aj ostatní ľudia v obci. „Po dedine sa hovorilo, že ako sa stala tá vražda, to bolo niekedy vo februári, že on nechodil do roboty a začal hrať automaty vo veľkom a príjem nemal žiadny. Neviem, či je to on, to sú možno len dohady,“ dodal. Na adresu, kde sa mal zdržiavať Miroslav Č. vo Veľkej Mači, sme sa boli pozrieť aj my.

Susedia potvrdili, že tam bývať v podnájme aj s rodinou asi rok. Naposledy ho videli pred vyše 2 týždňami. „Odišiel niekde do Ostravy aj s rodinou. Ich tu bývalo v dome viacej, často tu mali početnú skupinu ľudí,“ povedala nám susedka. Ďalší sused z ulice o Miroslavovi tvrdil, že žil ako asociál a často chodieval do krčmy hrať na automatoch. V Spišskej Teplici pri Poprade, odkiaľ Miroslav pochádzal, nám miestni potvrdili, že tam býval a pred rokom sa s  rodinou odsťahoval na západ. Jeho otec sa vraj odtiaľ presťahoval už dávnejšie do Česka.

Úrad špeciálnej prokuratúry detaily možného posunu vo vyšetrovaní komentovať ne­chce. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžeme v súčasnosti poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

 

Vražda novinára so snúbenicou

21. február

  • vo večerných hodinách zavraždili Jána Kuciaka († 27) a Martinu Kušnírovú († 27)

28. február

  • vychádza posledný článok Kuciaka, kde odhaľuje prepojenie talianskej mafie na Úrad vlády

9. marec

  • začínajú sa najväčšie protesty

14. marec

  • Ficova vláda podáva demisiu

21. máj

  • prokuratúra potvrdzuje nedostatky pri prvotných úkonoch na mieste činu

29. máj

  • rekonštrukcia vraždy Jána a Martiny vo Veľkej Mači

17. september

  • prokurátor hovorí, že ide o vraždu na objednávku pre Kuciakovu prácu a zverejňuje identikit muža, ktorý mohol byť v okolí miesta činu

 

Ako overuje polícia identitu

Jaroslav Ivor, bývalý šéf vyšetrovateľov

Ak sa prihlási niekto, kto spoznal alebo sa domnieva, že by mohol poznať tú osobu z identikitu, tak ten človek sa vypočuje. V zápisnici uvedie, na základe akých identifikačných znakov je presvedčený, že by to mohla byť hľadaná osoba. Polícia tú osobu vypátra a potom robí opoznávanie. Medzi štyri ďalšie osoby sa dá táto vypátraná osoba, čiže obyčajne sa to robí s piatimi ľuďmi. Človek, z ktorého výpovede sa robil identikit, je požiadaný o znovupoznanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, nov, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO