Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zneužíval slovenský biskup malé dievčatko? Šokujúce slová bývalého kňaza

Obrovský škandál alebo krivé obvinenia? Známy teológ a bývalý kňaz Miroslav Kocúr (49) upozornil na šokujúci prípad možného sexuálneho zneužitia dieťaťa zo strany slovenského biskupa.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Sama cirkev priznala, že polícia skutočne vyšetruje jedného z ich vysokopostavených členov. Ide o košického vladyku Milana Chautura (61), ktorý pôsobí vo funkcii gréckokatolíckeho eparchu a všetky obvinenia popiera. Kde je pravda?

Kocúr, ktorý bol v minulosti vysvätený za rímskokatolíckeho kňaza a neskôr odišiel na vlastnú žiadosť, otvorene prehovoril, že zneužívanie detí sa deje aj na Slovensku. „Sám mám vedomosť minimálne o jednom slovenskom biskupovi, ktorý sexuálne zneužíval deti. Existuje o tom aj dôkaz, ktorý nahrala nemenovaná televízia. Biskupa pozvali, pričom si myslel, že idú natáčať čosi ako Pošta pre teba. Stretol sa tam s dvomi dievčatami, sestrami, ktoré sa ho spýtali, či vie, prečo ho pozvali. Nevedel, tak mu jedna z nich povedala, že keď mala šesť rokov, obchytkával ju, potom ju vzal do izby a ukájal sa nad ňou. Dodala, že s tým musí žiť a dodnes sa s tým nevie vyrovnať,“ povedal Kocúr pre Denník N. Biskup mal následne vybuchnúť a riaditeľ televízie vraj dostal telefonát, že čo si to dovolili. „Údajne to už rieši aj Vatikán, hoci to nemám potvrdené,“ dodal Kocúr s tým, že nemenoval samotného biskupa.

Otvoriť galériu
Nový Čas kontaktoval aj Konferenciu biskupov Slovenska. Napokon reagovala Košická eparchia gréckokatolíckej cirkvi, ktorá incident sama priznala. „V novembri 2017 bola na Eparchiálny úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura, spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia. V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom,“ začína reakcia cirkvi.

 

Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. „Potom mi hovorila o tom, ako som ju hladkal, pritúlil, či pobozkal. Bolo mi jej ľúto, lebo dieťa pobozkať, pritúliť či objať je čosi normálne a ľudia to bežne robia stále, samozrejme, pokiaľ nemajú postranné úmysly,“ dodal sám Chautur.

Aj cirkev hovorí, že všetky obvinenia jednoznačne odmietol. „Ukázalo sa, že stretnutie bolo zinscenované podvodom, pre celkom iný účel aj inú reláciu. Následne sa pani obrátila aj na políciu. Mons. Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná,“ dodali z cirkevného úradu. Nevedia vraj, či pani kontaktovala aj vatikánske úrady, ktoré sú pri podobných obvineniach kompetentné konať z hľadiska cirkevného práva.

Reportáž točila RTVS ako súčasť relácie Reportéri. Televízia tvrdí, že k téme ešte zbierajú podklady. Polícia priznala, že žena podala trestné oznámenie pred mesiacom. Vyšetrovateľka však celú vec zastavila a prípad preveruje prokuratúra.

Otvoriť galériu
Kto je Milan Chautur

  • košický gréckokatolícky eparcha, ktorého vymenoval pápež Benedikt XVI. v roku 2008
  • bol vysvätený za kňaza v Prešove v roku 1981
  • pápež Ján Pavol II. ho v roku 1992 vymenoval za pomocného prešovského biskupa
  • pôsobí v Konferencii biskupov Slovenska na čele Rady pre rodinu a Rady pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života
  • gréckokatolícka cirkev má najviac veriacich na východe Slovenska, hlási sa k nej 200 000 ľudí
  • delí sa na Bratislavskú, Prešovskú a Košickú eparchiu
  • kňazmi môžu byť aj ženatí muži

Prípady obťažovania kňazmi vo svete

Theodore Edgar McCarrick (88) - Pensylvánia, USA

Amerického kardinála Theodora E. McCarricka v júni na príkaz pápeža Františka odvolali z kňazského povolania pre sexuálne obťažovanie maloletého miništranta spred štyridsiatich piatich rokov. Tvrdí, že McCarrick chlapcovi, ktorý vypomáhal na vianočnej omši, rozopol nohavice a hladil ho na intímnych partiách. Podobný scenár sa mal zopakovať aj presne o rok. McCarrick zneužíval aj ďalšie dieťa a niekoľkých dospelých, vrátane budúcich kňazov.

Justo José Ilarraz - Guam

V Argentíne odsúdili v máji na 25 rokov väzenia katolíckeho kňaza v prípade sexuálneho zneužívania siedmich študentov kňazského seminára, ktorí mali v tom čase 10 - 14 rokov. Ilarraz zneužíval chlapcov v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch - v čase, keď bol prefektom v seminári v meste Paraná, metropole provincie Entre Ríos. Cirkev ho potrestala za jeho činy už v roku 1997, obete ani verejnosť však neinformovala.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie