Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Katastrofálna situácia na železniciach: Tri horiace vlaky za mesiac! Kto ponesie za toto zodpovednosť?

Valí sa na nich jedna katastrofa za druhou. Železnice v posledých týždňoch zažívajú krušné chvíle. Minimálne päť porúch priamo ohrozovalo aj samotných cestujúcich, ktorí dokonca museli utekať pred plameňmi šíriacimi sa z horiaceho rušňa.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Pre Nový Čas prehovoril bývalý rušňovodič o tom, ako to funguje so servisovaním vlakov a s ich prevádzkou. Máme sa naozaj báť využívať tento spôsob prepravy a budú za nedostatky padať hlavy?

Začiatkom septembra sa odtrhol rušeň od vlakovej súpravy smerom do Žarnovice, následne padlo trakčné vedenie a ľudia zostali dlhé hodiny uväznení niekde v poli vo vozňoch bez vody a možnosti ísť na toaletu.„Nikto nám ani po dvoch hodinách v zamknutom vlaku nepovedal, kedy nás pustia. Nakoniec zamkli aj toalety a vypli svetlá. Žiadali sme vodu a informácie, no nič sme nedostali,“ opísala situáciu rozhorčená Katarína.

 

V posledných dňoch zase horeli rušne a ľudia si ratovali holé životy. Hoci železnice avizovali, že cestujúcich odškodnia, udalosti posledných dní príliš nenahrávajú tomu, aby ľudia presedlali z áut na tento spôsob prepravy.

Nevenujú sa servisu

Ľudia, ktorí pracujú na železnici, tvdia, že chyba je najmä v servisovaní vlakov, aj keď do karát nehrá ani fakt, že mnohé rušne majú rok výroby 1968. Človek, ktorý robil na železnici 20 rokov aj ako rušňovodič, si o tom myslí svoje.

„Vôbec sa nevenujú servisu, náhradné dielce chýbajú, tí, ktorí ich objednávajú, tomu vôbec nerozumejú. Hoci mali problémové rušne asi 50 rokov, nič to nemení na tom, že keby sa o ne starali, nemuselo sa to stať,“ vysvetlil bývalý zamestnanec železníc.

Otvoriť galériu

„Bratislavské depo momentálne stojí a padá na 5 ľuďoch, keď odídu, tak im to celé padne,“ dodal s tým, že doprava má akútny nedostatok ľudí, pretože za 500 eur v čistom už nechce nikto robiť. Dnes je u súkromného dopravcu a tvrdí, že na bezpečnosť sa dbá oveľa viac.

Obrana železníc

Železnice si už vstúpili do svedomia a za udalosť so spadnutým vedením vyvodili zodpovednosť. „Na odškodnení cestujúcich z vlaku OS 3055 sa bude podieľať vyšší manažment spoločnosti,“ povedal pre Nový Čas hovorca ŽSR Tomáš Kováč. Dopravca zároveň argumentuje, že pri 1 500 vlakoch nejde o nič výnimočné.

Otvoriť galériu
„Ide o mimoriadne udalosti, ktoré nie sú zapríčinené zlou údržbou. Všade vo svete sú podobné udalosti relatívne bežné,“ objasnil Kováč. Zároveň odmietol tvrdenia, že by za poruchami bol nedostatočný servis alebo údržba. „Pri osobných vozňoch sa technická kontrola realizuje raz za 24 hodín a jedenkrát za mesiac prebieha väčšia kontrola,“ dodal s tým, že rušne majú stanovené tzv. kilometrické výkony a na základe toho sa následne pristavujú do údržby.

Doprava kolabuje

Ondrej Matej, dopravný analytik

Otvoriť galériu
Doprava je rezort, ktorý je riadený absolútne nekompetentne. V tejto situácii dochádza k tomu, že stredný manažment sa môže len prizerať, ako sa to rúti, ale nič sa s tým nerobí. Situácie s horiacimi vlakmi sa budú opakovať. Zo železníc odišlo veľa schopných ľudí a zostali v totálnom rozklade. Posilnenie dopravy novými spojmi absolútne nezvládli, doprava kolabuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo