Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2018 09:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Poprava Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Hľadajú vraha? Koho identikit vlastne zverejnili?!

Svedok alebo páchateľ? Špeciálny prokurátor vykonávajúci dozor nad vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny († 27) zverejnil takmer sedem mesiacov po skutku identikit muža, ktorý má pomôcť objasniť celý prípad.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Nie je jasné, čo má osoba na obrázku s úkladnou vraždou spoločné, no právnici pozostalých sa zhodujú, že išlo zo strany prokuratúry o premyslený ťah. Nový Čas požiadal o názor odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami, či ide o svedka alebo priamo vraha.

Podľa slov dozorujúceho prokurátora môže zatiaľ nestotožnená osoba „disponovať informáciami k samotnému skutku, prípadne k osobám, ktoré sa na spáchaní skutku mohli podieľať“. Zdôraznil, že v súčasnosti pracujú už len s dvoma okruhmi Kuciakovej práce, pre ktorú ho zabili.

Muža na obrázku zároveň požiadal, aby sa sám prihlásil. Ako verejnosť na výzvu na stotožnenie páchateľa reagovala a či ukázali tvár vraha alebo svedka, sme sa od hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej nedozvedeli. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžeme v súčasnosti poskytnúť žiadne ďalšie informácie nad rámec tých, ktoré odzneli na tlačovej besede,“ uviedla.

Otvoriť galériu
Prokurátor, ktorý zverejnil podobu muža, vysvetľoval, že v samotnom prípade nastal posun. „Hovoríme, že osoba sa mohla pohybovať v tom čase v okolí miesta vraždy, nehovoríme, že tam určite bola,“ tvrdil s tým, že chcú, aby sa prihlásila sama. Nepovedal národnosť, predpokladanú výšku a ani to, či môže byť na obrázku tvár samotného vraha. „To je špekulácia,“ dodal s tým, že nezverejnia ani, odkiaľ získali podobu muža.

 

Nový Čas zisťoval, či je bežné, aby pri takýchto prípadoch zverejnili identitu možného svedka alebo vyšetrovatelia sledujú iný cieľ. „Môže ísť aj o potenciálneho vraha. Nedá sa to vylúčiť. Buď je to svedok, ktorý vie výrazným spôsobom posunúť trestné konanie smerom k získaniu dôkazov, alebo páchateľ,“ myslí si rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Bývalý kriminalista Jozef Vachálek zase vysvetľuje, že identikit sa robí na základe výpovede očitého svedka. „Je to pamäťová stopa, čo si zapamätal. Opisuje napríklad, že to bol muž, vysoký a pod.,“ dodáva. Advokát Roman Kvasnica, ktorý zastupuje matku zavraždenej Zlaticu, konštatuje, že orgány činné v trestnom konaní mali svoje dôvody, prečo o identikite informovali takým spôsobom. „Myslím, že verejnosť by to mala rešpektovať. Nekritizoval by som to, považujem to za absolútne profesionálny postup. Ani ja nemám všetky informácie. Veľmi opatrne vyhodnocujeme každý krok polície v tejto veci,“ uvádza Kvasnica. Upozorňuje aj na to, že Kuciak písal aj o funkcionároch Policajného zboru SR. „Niektorí sú stále na tých istých pozíciach,“ ukončil.

Majú viaceré znaky

Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru

Otvoriť galériu
Nespochybňovala by som stratégiu vyšetrovateľov, nehovorila by som o tom, že by mohlo byť zverejnenie nejakým spôsobom kontraproduktívne.

Identikit je iba jedným zo spôsobov stotožnenia neznámej osoby, ale som presvedčená, že majú viaceré znaky, ktoré keď dajú dokopy, danú osobu nájdu. Urobiť identikit je veľmi náročné. Robia to policajní technici a dosť záleží na ich individuálnych skúsenostiach a zručnostiach. Do úvahy treba vziať aj psychologickú zručnosť.

Identikit kreslili podľa svedka

Jozef Šátek, bývalý vyšetrovateľ s 27-ročnou praxou

Otvoriť galériu
Informácie pravdepodobne pochádzajú z jedného zdroja, predpokladám, že od svedka. Aj z mojej praxe viem potvrdiť, že identikity prispeli k objasneniu prípadu.   Podľa toho, čo prokurátor naznačil, môže byť daná osoba v akejkoľvek polohe.

Môže byť svedok, že sa tam len motal, ale pokojne to môže byť aj páchateľ. Mňa zaráža, že svedka zistili tak neskoro. V takej dedinke, ako je Veľká Mača, museli operatívne preveriť v relatívne krátkom čase pokojne aj každého občana.   

Dozvieme sa cieľ zverejnenia

Daniel Lipšic, advokát rodiny zavraždeného novinára

Otvoriť galériu
Zverejnenie identikitu bolo podľa mňa dopredu premyslené. Na mieste ľudí, ktorí výstup prokurátora kritizujú, by som bol opatrný, pretože sa možno v nejakom čase, možno aj krátkom, dozvieme, čo bolo cieľom zverejnenia identikitu.

Ten človek mal s vraždou určite niečo spoločné, buď z pozície svedka, alebo páchateľa. Sám neviem, v akej bol pozícii. Námietky časti verejnosti, že by mohla byť ohrozená bezpečnosť svedka, sú podcenením práce polície a prokuratúry.

Ako sa vyšetruje

  • 21. február - vo večerných hodinách zavraždili Jána Kuciaka († 27) a Martinu Kušnírovú († 27)
  • 26. február - polícia potvrdila nález tiel v dome vo Veľkej Mači. Policajný prezident hovorí o motíve Kuciakovej práce
  • 27. február - Fico ponúka za informácie o vražde milión eur, ktorý názorne ukázal
  • 28. február - vychádza posledný článok Kuciaka, kde odhaľuje prepojenie talianskej mafie na Úrad vlády. Od Fica odchádza Mária Trošková aj Viliam Jasaň, ktorí mali prepojenie na Vadalovcov
  • 2. marec - pochovávajú Martinu v Gregorovciach, o deň neskôr aj Jána v Štiavniku
  • 9. marec - do ulíc vychádzajú desiatky tisíc ľudí a začínajú najväčšie protivládne protesty
  • 13. marec - polícia zatkla Antonina Vadalu, ktorého neskôr posielajú do Talianska
  • 14. marec - Fico podáva demisiu a končí na čele vlády, neskôr nastupuje Peter Pellegrini, ktorý spravil len kozmetické zmeny
  • 16. apríl - rezignuje Tomáš Drucker, ktorý bol ministrom vnútra len pár dní, nevedel sa dohodnúť so Smerom
  • 17. apríl - Pellegrini oznámil koniec kritizovaného šéfa polície Tibora Gašpara
  • 21. máj - prokuratúra potvrdzuje nedostatky pri prvotných úkonoch na mieste činu
  • 29. máj - rekonštrukcia vraždy Jána a Martiny vo Veľkej Mači
  • 16. august - Gašpar sa vracia na ministerstvo vnútra ako poradca, Krajmer ako šéf odboru
  • 17. september - prokurátor hovorí, že ide o vraždu na objednávku pre Kuciakovu prácu a zverejňuje identikit muža, ktorý mohol byť v okolí miesta činu
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila