Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Krutá noc Ota s Leou na bratislavskej Hlavnej stanici: Na ten otrasný zážitok dlho nezabudnú!

Otrasný zážitok! Ľudia, ktorí musia v noci prísť na Hlavnú stanicu v Bratislave, na to určite dlho nezabudnú.

Aj keď sa železnice už niekoľko dní chvália luxusne vynovenou čakárňou takmer za 1 000 000 eur, cestujúci sa do nej v čase, keď by to najviac ocenili, nedostanú. Zatvorená je aj samotná stanica.

Na vlastnej koži to zažili Oto (28) s priateľkou Leou (24), ktorí sa v nedeľu v noci vrátili z dovolenky. Keďže vlak do Prešova im išiel až ráno, museli čakať niekoľko hodín vonku s bezdomovcami a asociálmi.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ani vo sne im nenapadlo, aký budú mať záver dovolenky! S dobrým pocitom a oddýchnutí Oto a Lea z Prešova v nedeľu po polnoci pristáli na letisku v Bratislave, odkiaľ sa presunuli na Hlavnú stanicu. Vlak im išiel až ráno, verili však, že v novozrekonštruovanej čakárni, o ktorej sa toľko popísalo, v pohode prečkajú. „Neverili sme vlastným očiam, keď sme sem dorazili. Stanica bola zamknutá a na dverách oznámenie, že je zavretá od 0.30 do 3.45 hod.,“ hovorí Oto. Sen o čakaní v teple a na pohodlných stoličkách sa razom zmenil na nočnú moru. „Stáli sme vonku, v chlade a v spoločnosti asociálov. Pekná vizitka hlavného mesta,“ dodal rozčarovaný Oto.

Namiesto kresiel na schodoch

 

Podobný zážitok má aj Žilinčanka Hana (69) s manželom. „Cestujeme z Ankary, prileteli sme do Viedne, odtiaľ autobusom do Bratislavy. Keďže je autobusová stanica zatvorená, tak sme sa odviezli na vlakovú. A tam šok - čakali sme vonku ako zvieratá. Manžel bol z toho úplne mimo,“ opisuje strastiplnú cestu Hana. Ako dodáva, postupom času ľudí pribúdalo a všetci nechápavo krútili hlavou. Keď konečne budovu otvorili, čakalo ich ďalšie prekvapenie. „Hneď sme si to namierili do čakárne, nikde inde sa nedá sedieť, nie sú tu lavičky. A tam oznámenie, že čakáreň je otvorená až od 4.30 hod.! Dôvodom malo byť čistenie priestorov, vnútri však nikoho nebolo vidno,“ hnevá sa Hana, ktorá aj s ďalšími cestujúcimi musela posedávať na schodoch, kým ich utrpenie neukončilo pristavenie vlaku.

Zatvárame, lebo nič vtedy nejde

Nový Čas zaujímalo, čo na túto skutočnosť hovoria Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Spoločnosť argumentuje tým, že v čase, keď je stanica zatvorená, nejdú žiadne spoje. „V tomto čase neprichádza a ani neodchádza do a ani zo stanice žiadny vlak. Je prerušený predaj cestovných dokladov, úschovňa batožín, WC a podobne. Pri väčšom meškaní posledných prichádzajúcich vlakov, ak dôjde k strate prípoja, traťový výpravca operatívne rozhodne o uzamknutí, resp. neuzamknutí priestorov stanice, takže vo výnimočných prípadoch meškania neostanú cestujúci vonku,“ vyjadrila sa hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

 

Luxus za milión

Zrekonštruovanú čakáreň v historickej časti budovy stanice otvorili 14. septembra. Cena opravy sa vyšplhala na 990,70 tis. eur s DPH, objavili sa kritiky, že bola značne predražená, a aj pochybnosti o zákonnosti výberu. Podľa ŽSR zhotoviteľ bol vybratý formou prieskumu trhu, teda ŽSR oslovili troch z registra svojich dodávateľov a vybrali najvýhodnejšiu ponuku. „Vyjadrenia o možnom obídení zákona považujeme za absolútne neopodstatnené a zavádzajúce s cieľom dehonestovať prvú zo zásadných viditeľných zmien na Hlavnej stanici,“ uviedla hovorkyňa ŽSR Pavlíková. Dodala, že v čakárni sa podarilo skĺbiť historické prvky s modernými materiálmi. Boli zachované 100-ročné fresky aj stĺpy. V čakárni je však akútny nedostatok sedadiel a v noci je štyri hodiny mimo prevádzky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke poslanec NRSR Branislav Gröhling (SaS)
Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný: Tvrdí, že rieši aj vlky a rysy
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!