Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2018 19:17 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Počet obetí extrémneho počasia v USA rastie: Hurikán Florence už spomínajú v nelichotivom rebríčku

Hurikán Florence, ktorý minulý týždeň udrel na východ Spojených štátov, a s ním súvisiace záplavy si vyžiadali už 33 obetí, z toho najviac v Severnej Karolíne. Informovala o tom agentúra AP.

Prudký dážď sa rozšíril aj do ďalších štátov na severovýchode USA, záplavy hlásia štáty New York a New Hampshire. Americké médiá informujú o 33 obetiach v troch štátoch, z toho 26 ľudí zomrelo v dôsledku hurikánu Florence a súvisiacich záplav v Severnej Karolíne. Šesť obetí hlási Južná Karolína a jeden človek zahynul vo Virgínii. Medzi obeťami sú dve deti.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

V štátoch Severná a Južná Karolína zostáva podľa televízie CBS pol milióna domácností a podnikov bez prúdu. V Severnej Karolíne nefunguje pätina čerpacích staníc. Hladiny riek v oblasti stále stúpajú, niektoré toky dosahujú výšku okolo sedem metrov. Mnoho ciest je neprejazdných. Mesto Wilmington s asi 120 000 obyvateľmi zostalo kvôli zaplaveným komunikáciám odrezané od okolia. Až v noci na utorok sa podarilo čiastočne sprevádzkovať jednu príjazdovú cestu, po ktorej dovážajú do mesta zásoby vody a potravín armádne nákladné vozne. Zásoby do mesta prevážajú tiež vrtuľníky, ktorými sa tiež evakuujú ľudia zo striech zatopených domov. V uliciach Wilmingtonu sa vytvorili dlhé fronty ľudí v autách čakajúcich na jedlo, pitnú vodu a nepremokavé plachty, ktoré záchranári zadarmo rozdávajú.

Pomoc sa podľa AP rozdeľuje systémom prevzatým z praxe amerických fastfoodov: vodiči postupne objednávajú a odoberajú balíky s jedlom a nápojmi bez toho, aby vystúpili z auta. V Severnej Karolíne lejak pri meste Greensboro vyplavil až 240 000 litrov odpadových vôd do jednej z miestnych riek, ktorú sa záchranári snažia priebežne čistiť. Hladina Severokarolínskej rieky Cape Feast River dosiahla podľa agentúry AP extrémnej výšky 19 metrov.

 

Televízia CBS v utorok uviedla, že škody po hurikáne Florence sa zatiaľ odhadujú na asi 22 miliárd dolárov (zhruba 18,8 miliárd eur). Už táto suma by Florence zaradila do prvej desiatky hurikánov s najväčšími škodami v USA. Podľa ekonómov zo spoločnosti Moodys Analytics ale bude výška škôd zrejme vyššia, stále totiž prichádzajú správy o škodách v dôsledku mohutných záplav.

Búrka Florence, ktorú teraz sprevádza vietor s rýchlosťou asi 40 kilometrov za hodinu, sa presúva na severovýchod USA, kam už podľa meteorológov priniesla výdatné dažde. V meste Derry v štáte New Hampshire museli vojaci na lodiach zachrániť pred stúpajúcou vodou niekoľko rodín. Mnoho okresov v štáte New York ohlásili zaplavené komunikácie, počas šiestich hodín pri hranici so štátom Pensylvánia vypadlo 13 centimetrov zrážok. V stredu by mala cyklóna americkú pevninu opustiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi