Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2018 04:00 | Správy | Servis | Zdravie

Ktorá lahôdka z hrozna je najzdravšia? Burčiak nie je jediná vec, ktorú treba ochutnať

Sezóna vinobraní sa rozbieha naplno! Lenže burčiak nie je jedinou zdravou pochúťkou z hrozna, ktorú by ste mali ochutnať.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Už samotné bobule dokážu pomôcť pri rôznych neduhoch. Zistite, prečo sa hroznu právom hovorí ovocie bohov!

Burčiak

Burčiak u nás jasne definuje zákon ako kvasiaci hroznový mušt vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na Slovensku. V ponuke je od 15. augusta do konca roka, vyrába sa z hrozna zbieraného v daný rok. Červený burčiak sa vyrába zriedkavejšie a zložitejšie, ale dá sa to. Dobrý burčiak má len jemný kal, je čerstvý, nechladený, mliečnožltej farby. Na začiatku kvasiaceho procesu má menej alkoholu, je skôr sladký a pripomína mušt.

 

Procesom kvasenia sa cukor a alkohol postupne vyvažujú. V určitej fáze dosiahnu ideálny pomer, ktorému vinári hovoria vrchol burčiaka. Trvá však len niekoľko hodín, potom ďalej stúpa objem alkoholu a klesá cukor. V závislosti od fázy kvasenia, v ktorej sa nachádza, môže mať od troch do šiestich percent alkoholu.

„V burčiaku je veľa dobrých látok, ale treba dávať pozor na to, že predsa len to je alkohol. Je v poriadku dať si na vinobraní deci-dve kvôli psychickej pohode,“ povedala Katarína Skibová, odborníčka na zdravú výživu. Pri konzumácii treba dať pozor na množstvá nielen pre alkohol, ale aj pre kvasinky, ktoré môžu byť ťažšie stráviteľné.

Podľa gastroenterológov by si mali muži dopriať najviac pol litra nápoja denne, ženy ešte menej. Burčiak je vitamínová bomba - obsahuje najmä vitamíny skupiny B, železo, zinok, stopové prvky a minerály.

Otvoriť galériu
Mušt.
Zdroj: anc

Mušt

Je vylisovaná, nealkoholická šťava z ovocia. Zachováva si prakticky všetky vlastnosti hrozna, obzvlášť, keď je mušt v BIO kvalite a nekonzervovaný. Je to zrejme najzdravšia ovocná šťava. Obsahuje prírodný hroznový cukor, dusík, vitamíny B a C, organické kyseliny a minerálne látky.

Skvele vplýva na tráviaci a vylučovací trakt, znižuje hladinu cholesterolu. Posilňuje nervovú sústavu a zároveň je zdrojom rýchlej energie. Obsahuje veľa organických kyselín, ktoré sa podieľajú na biochemických procesoch v tele, a aj pektínových látok, ktoré zlepšujú trávenie.

Napriek obsiahnutému cukru sa odporúča pri redukčných diétach a omladzovacích kúrach. Keďže neobsahuje alkohol, jeho účinky môžu využívať aj tehotné ženy a deti.

Otvoriť galériu
Hrozno.
Zdroj: anc

Hrozno

Ovocie bohov sa mu nehovorí náhodou. Okrem skvelej chuti prináša nášmu organizmu aj množstvo výhod. Obsahuje vysoké množstvo draslíka a tiež sodík, železo, kremík, vitamíny skupiny A, B, C, E, mangán, meď, fosfor, vlákninu a iné. Vláknina, ktorú hrozno obsahuje, zabezpečuje dobré vyprázdňovanie.

Hrozno pôsobí močopudne, tiež prečisťuje močové cesty a obličky a má dokonca omladzujúce účinky – napína pokožku a vypĺňa vrásky. Hrozno je napriek svojej trochu vyššej kalorickej hodnote vhodné na chudnutie, ale netreba to preháňať.

Červené hrozno: Obsahuje viac anti­oxidantov ako biele a pôsobí preventívne pri srdcovo-cievnych ochoreniach. Minimalizuje komplikácie spôsobené málokrvnosťou a pomáha pri astme.

Biele hrozno: Pozitívne pôsobí na obličky, žalúdok a pečeň.

Otvoriť galériu
Hroznový olej.
Zdroj: anc

Hroznový olej

Hroznové semienka obsahujú množstvo fytochemikálií a antioxidantov. Lisuje sa z nich olej, ktorý je zo 70 % zložený z nenasýtených mastných kyselín a je teda naším organizmom prijímaný veľmi ľahko. Obsahuje draslík, vápnik, magnézium, vitamín E a vitamíny skupiny B.

Jeho schopnosť upevňovať kolagénové vlákna a brzdiť odbúravanie kyseliny hyalurónovej, sa hojne využíva v pleťovej kozmetike. Dokáže regulovať tvorbu mazu a neupcháva póry, je preto vhodný do rôznych masiek, dokonca aj na mastnú pleť. Pomáha pri obnove pokožky, takže je vhodný na potieranie raniek či popálenín.

Vďaka vysokému obsahu vitamínu E je hroznový olej silný antioxidant. Zo všetkých olejov má najmenej nasýtených mastných kyslín, ktoré pre náš organizmus nie sú optimálne, zato má veľa nenasýtených omega-3 mastných kyselín, ktoré regulujú cholesterol a sú potrebné pre činnosť srdca a mozgu. V hroznovom oleji sa nachádza procyanidín – antioxidant niekoľkonásobne účinnejší ako vitamín E.

Otvoriť galériu
Víno.
Zdroj: anc

Víno

Mnohými štúdiami sa dokázalo, že víno je plné látok s pozitívnymi účinkami azda na každú časť nášho tela. Či uprednostňujete biele, červené, alebo ružové, každé svojím zložením podporuje srdce, cievy, trávenie, vylučovanie i nervový systém. Vápnik, horčík, draslík či fosfor, vitamíny B, A, či kyseliny listová a pantoténová.

Všetko z toho pomáha upokojiť nervy, zlepšiť pleť, podporiť orgány. Väčšina znalcov zdôrazňuje látku resveratrol, ktorý je silným antioxidantom. Hoci je tento názor veľmi kontroverzný, všetky ostatné klady víno dokázateľne má. Ale, samozrejme, najdôležitejšie je odhadnúť mieru. Všetkého veľa škodí a o alkohole to platí dvojnásobne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému