Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2018 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Ťažký osud Vlada Müllera († 60): Po nehode v divadle sa na javisko už nevrátil

Patrili do zlatej hereckej generácie. Užívali si úspech aj bohémsky život. Ale jedného dňa bolo všetko zrazu inak.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Zmena režimu po r. 1989 mnohým priniesla zlom v živote, s ktorým sa nedokázali vyrovnať. A nevyhli sa im ani nešťastia a trápenia obyčajných smrteľníkov. Ako skončili veľkí herci?

Herec Vlado Müller († 60), zomrel 20. 6. 1996

Otvoriť galériu

Pád z javiska

O čo viac mal talentovaný herec Vlado Müller šťastia a úspechov v profesionálnom živote, o to menej ho mal v súkromí. S prvou manželkou Eliškou, s ktorou má syna Richarda, sa rozviedol. „Eliška bola jeho veľká životná láska a aj prvá manželka. Bola tiež herečkou v nitrianskom divadle,“ povedala pre Nový Čas Nedeľa pred pár rokmi hercova sestra Dana Sladká Müllerová.

 

Po čase dostal Vlado Müller angažmán v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. „Zistili, že má obrovský talent a úspech. On si však dal podmienku, aby zobrali aj Elišku. To mu síce splniť nemohli, ale nakoniec ich oboch prijali na Novú scénu. Vtedy už mali aj syna Richarda,“ spomínala pani Dana.

Kým Vladova kariéra závratne stúpala smerom nahor, Eliška príležitostí veľa nedostávala. A odtiaľ sa odvíjali aj ďalšie problémy. „Bolo to ťažké. Ťažké v spolužití. Vlado sa snažil manželstvo zachrániť, ale už to nešlo... Nie je však žiadnym tajomstvom, že Vlado mal rád vínko a navyše práca ho úplne pohltila. Robil v divadle, rozhlase, televízii, nakrúcal filmy. Cesty manželov sa nakoniec rozišli a ich rozchod najťažšie niesol syn. Stál na maminej strane a boli obdobia, keď s otcom takmer nekomunikoval, a to už v čase, keď bol Rišo Müller známym a populárnym spevákom. Cítil krivdu za seba aj za svoju mamu,“ povedala hercova sestra.

Vlado Müller sa po druhý raz oženil s tajomníčkou divadla Beatrix, s ktorou prežil 15 rokov, hoci za manželku si ju vzal len dva roky pred smrťou. V tom čase už tri roky nehral. „Zlom v jeho kariére nastal na začiatku 90. rokov, keď sa pod ním, stokilovým chlapom, prepadlo javisko na Novej scéne. Zlomil si bedrový kĺb a viac sa na javisko postaviť nechcel.“ S Beatrix sa utiahol na chatu na Záhorí. Zlomený kĺb ho pripravil o radosť z práce a o päť rokov neskôr rakovina o život.

Zdena Gruberová († 83), zomrela 18. 1. 2017

Otvoriť galériu
Zdena Gruberová
Zdroj: anc

Zo smrti syna sa nespamätala

Život ju stála banálna zlomenina nohy, ku ktorej sa pridružil zápal pľúc. No už dlhší čas bola pani Zdena krehká ako ľalia. Vážila len 40 kíl a z domu nevychádzala. Legendárna herečka sa zo Slovenského národného divadla, kde prežila 45 rokov, pobrala do dôchodku po strate svojho jediného syna Tomáša († 27). Odišla síce v plnej sile, ale zlomená...

„Odišla som dobrovoľne a nebolo to pre mňa ľahké,“ spomínala v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa tri roky pred smrťou. „Viete, život nie je len o divadle. Po smrti syna som tam ešte nejaký čas pôsobila, ale divadlo si vyžaduje celého človeka,“ vysvetľovala.

„V ten osudný deň, v januári, keď som prišla domov, našla som Tomáša v jeho izbe, kde cvičil, v bezvedomí ležať na zemi. Okamžite som privolala lekára, ale ten už len konštatoval smrť nešťastnou náhodou,“ spomínala na ťažké chvíle pani Zdena, pre ktorú odvtedy akoby prestal plynúť čas a utiahla sa so svojou bolesťou pred celým svetom.

Eduard Bindas († 86), zomrel 28. 10. 2012

Otvoriť galériu
Eduard Bindas
Zdroj: anc

Bez peňazí a bez rozlúčky

O tom, že kedysi obľúbený a známy herec zomrel, netušili ani jeho najbližší susedia. „Naposledy som ho videla pred dvoma rokmi,“ znela prekvapená odpoveď jednej susedy dva týždne po tom, ako Bindasa rodina v tajnosti pochovala. O tom, že zomrel, netušili tiež jeho hereckí kolegovia, ktorých pobúrilo, že sa s kamarátom nemohli rozlúčiť.

V starobe nemal Bindas pohodový život. Po odchode do dôchodku ho začali trápiť finančné suchoty. Dom na bratislavskej Kolibe, ktorý vlastnoručne postavil, prepísal na syna. Potom žil dva roky v byte na Svätoplukovej ulici, ale neskôr vraj byt skončil v rukách exekútora a Bindas takmer na ulici.

„Neviem, či je to pravda, ale vraj žil v garáži vo svojom bývalom dome na Kolibe,“ prezradil nemenovaný zdroj z Bindasovho okolia po jeho smrti. A vyjadrovať sa nechceli ani jeho kolegovia. „Nie, o jeho súkromí vám nepoviem nič,“ povedal Karol Čálik, no vzápätí záhadne dodal: „Ale tak, ako skončil, by som ja skončiť nechcel...“

Ivan Krivosudský († 83), zomrel 4. 12. 2010

Otvoriť galériu

Nehoda, samovražda a rozvod

Na Novej scéne prežil herec Ivan Krivosudský polstoročie. Bol slávny, známy, darilo sa mu. V starobe však skončil ako samotár na svojej chate pod Pe­zinskou Babou, kam ho dotlačilo viacero trpkých okolností. Keď sme ho tam dva roky pred jeho smrťou navštívili, bolo z neho cítiť zatrpknutosť, a to napriek tomu, že sa v živote len tak ľahko nevzdával. „Päťdesiat rokov som účinkoval na Novej scéne a potom nás riaditeľ Ľubo Roman povyhadzoval ako handry,“ posťažoval sa Krivosudský, ktorému nestačila penzia na zaplatenie šekov ani na stravu a oblečenie. Osud mu však zasadil aj ďalšie rany.

V roku 2005 nešťastne zrazil na priechode dôchodkyňu, ktorá nehodu neprežila. Herec to znášal veľmi zle. A aby toho nebolo málo, o dva roky neskôr si jeho prostredný syn Dušan († 50) siahol na život. Koncom roka 2008 vyplávalo zasa na povrch, že herec sa so svojou druhou manželkou Annou rozvádza. Hercovi sa nakoniec stala osudnou nielen cukrovka, s ktorou bojoval niekoľko rokov, ale aj rakovina pažeráka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!