Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Tajná minulosť slovenského džihádistu: Zmenila Dominika tragédia v rodine?!

Slovák v službách islamských džihádistov?! Česká polícia zatkla Dominika K. (25) pôvodom zo Šarišských Michalian. Mladého muža, ktorý už niekoľko rokov býval v Prahe, obvinila z prípravy bombového teroristického útoku.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ako sa z muža, ktorý vyrastal v katolíckej rodine, stal islamský radikál, ktorý si dal meno Abdul Rahman? Čo tvrdí na svoju obhajobu?

Polícii a tajným službám v Česku sa podaril poriadny úlovok. Ešte na konci minulého roka zadržali prvého slovenského džihádistu, pričom informácie o prípade vyplávali na povrch až teraz. Radikálny moslim mal v byte chemikálie a návody na výrobu bomby, pričom islam prijal pred tromi rokmi. Sám vystupuje pod menom Abdul Rahman a polícia ho zatkla, keďže ho viní z prípravy teroristického útoku.

Vyhrážky

 

Dominik K. je pôvodom z východného Slovenska, zo Šarišských Michalian. Do Prahy sa odsťahoval pred pár rokmi a podľa českých vyšetrovateľov bol častým návštevníkom pražských mešít. Na sociálnej sieti rád zdieľal už na prvý pohľad znepokojivé statusy a informácie. „Táto krajina bude naša! A nebude môcť byť pre všetkých!“ znel jeden z výrokov, ktoré verejne hlásal. Mladý muž chodil oblečený ako vojak, zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, čo je symbol oddanosti bojovníkov Islamského štátu.

Plány

Denník Mladá Fronta Dnes uvádza, že podozrenie na protizákonnú činnosť sa u Dominika potvrdilo po domovej prehliadke. Polícia našla chemikálie, manuály na výrobu bomby či návody, ako si na telo aj auto pripevniť výbušniny. „Zaznamenali sme konkrétnu informáciu, ktorú sme preverili a dali ju Národnej centrále organizovaného zločinu,“ povedal hovorca Bezpečnostnej informačnej služby Ladislav Šticha. Práve tajná služba stála za odhalením potenciálne nebezpečného islamistu. Ten sa začal na toto náboženstvo orientovať v roku 2015 a je praktizujúcim moslimom. Pre náznaky radikálnych postojov a možný bombový útok polícia navrhla uvaliť naňho väzbu.

Otvoriť galériu

Ohňostroj?

Kuriózne sú vyhlásenia samotného Dominika, ktorý sa bránil, že chcel len vyrobiť ohňostroj. „Všetky chemikálie nájdené v mojom byte mali slúžiť na domácu výrobu zábavnej pyrotechniky pre oslavy Silvestra a Nového roka, čo môžu dokázať moja rodina a priateľ z detstva,“ cituje MF Dnes zo spisu. Polícia považuje takéto vysvetlenie za chabé. „Chemikálie mali slúžiť na výrobu zbraní, nie pyrotechniky. Ako moslim Nový rok neoslavuje,“ vysvetľujú kriminalisti.

V prípade odsúdenia hrozí Slovákovi basa na 5 až 15 rokov. Do prípadu je zapojená aj slovenská polícia. „Môžeme potvrdiť, že ide o prvého slovenského občana zatknutého v zahraničí v súvislosti s podobným obvinením,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Tragédia v rodine

V rodnej dedine obvineného Slováka - Šarišských Michaľanoch, sú všetci v šoku. Dominikovi rodičia odmietajú o celej veci hovoriť. Keď sme sa im snažili dozvoniť na bráne panelákovej bytovky, neozývali sa. Podľa susedov po prevalení kauzy ani nevychádzajú z domu.

Obyvatelia dediny nerozumejú tomu, čo sa s Dominikom stalo. „Na základnej škole to bol jeden z najslušnejších žiakov. Má ešte dvoch bratov, okrem toho mu jeden brat náhle zomrel po chorobe pred dvoma rokmi. Dominik odišiel pracovať do Prahy už pred piatimi rokmi a nič nenasvedčovalo, že by sa mal takto zmeniť,” tvrdia susedia, podľa ktorých chodil Dominik za rodičmi iba zriedkavo. „Rodičia svoje deti vychovávali najlepšie, ako mohli. Niektoré veci sa však ovplyvniť nedajú... Rodičia za nič nemôžu. Ktovie, ako sa Dominik vlastne k islamu dostal a prečo začal navštevovať moslimské modlitebne. Veď v mladosti bol miništrantom v miestnom kostole,“ dodávajú s tým, že celá rodina bola veriaca a ako katolíci pravidelne navštevovali kostol.

Otvoriť galériu

Videl pre seba väčšiu príležitosť

Jaroslav Naď, riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Stáva sa často, že zo Slovenska ide džihádista pôsobiť do inej krajiny?

- Ide o výnimočné rozhodnutie. Jeho odchod zo Slovenska do Čiech súvisel s tým, že tam pôsobil radikálny imám, ktorý bol známy svojimi radikálnymi postojmi a videl pre seba väčšiu príležitosť na spoluprácu s radikálmi v rámci moslimskej komunity v Prahe. Považujem to za nebezpečnú situáciu, keďže sa uňho našli aj látky na výrobu munície, výbušniny a rôzne videá s návodmi na vytvorenie bômb či samovražedných viest. Niekoľko takýchto ľudí pravdepodobne opustilo Slovensko, čo sa spomína v rôznych správach. Môže ísť o 5 -10 osôb.

Máme aj u nás podobne pôsobiacich radikálov?

- Nedá sa vylúčiť, že aj na Slovensku sú radikalizovaní jedinci. Ide skôr o ľudí, ktorí sú pôvodom Slováci, no môžu to byť aj niekoľkí zo zahraničia, ktorí prišli na turistické či študentské víza. Terorista, ktorý zrealizoval útoky v Paríži, bol ubytovany niekoľko týždňov v penzióne na strednom Slovensku.

Je v Česku táto komunita väčšia a radikálnejšia ako na Slovensku?

- Praha ako taká mala v minulosti hneď niekoľko situácií, kde aj spravodajské služby potvrdili, že mali možnosť vidieť výsledky dlhodobej radikalizácie moslimskej komunity v meste, a to práve kvôli radikálnemu imámovi, ktorý tam pôsobil. Praha je väčšia a kozmopolitnejšia, čiže aj z hľadiska možného cieľa útoku je pravdepodobnejšia ako cieľ. Bratislava má však problém v tom, že je blízko Viedne, kde pôsobia rôzne radikalizované bunky, ktoré skôr či neskôr budú chcieť spáchať nejaký útok a či ho urobia vo Viedni, ktorá je strážená, alebo naoko v menej stráženej Bratislave, to je tiež otázka.

Otvoriť galériu

DŽIHÁDISTI V EURÓPE

  • Stovky mladých Európanov bojovali na strane Islamského štátu v Sýrii a v Iraku.
  • V Európe je vyše 50 000 islamských radikálov a džihádistov.
  • V roku 2014 bolo v EÚ zatknutých 395 džihádistov, v roku 2017 to bolo už 705 osôb (najviac vo Francúzsku).
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač, --nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka