Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2018 09:15 | Správy | Politika

Kočnera prešetrujú v ďalšej kauze: Nové podozrenia z falšovania zmeniek

Zmenky, zmenky a zase zmenky. Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner sedí za mrežami pre podozrenie, že falšoval cenné papiere a neoprávnene nimi od Markízy žiadal vyplatenie miliónov eur.

Akoby toho nebolo dosť, trestné oznámenie na Kočnera teraz podala aj spoločnosť Sprint-Press v zastúpení právnej kancelárie Jána Čarnogurského.

Podľa zistení Denníka N začalo trestné stíhanie vo veci podozrenia z podvodu v štádiu pokusu a marenia spravodlivosti ešte v marci. Poškodenej firme vlastniacej lukratívnu stavbu na Paulínyho ulici v bratislavskom Starom Meste údajne pre spor s Kočnerom hrozí exekúcia vo výške 1,35 milióna eur. V tomto prípade, ako aj v mnohých s Kočnerom spojených káuz, opäť vystupuje Kočnerov známy Emil Šišák. Na začiatku mal vytvoriť falošnú zmluvu o pôžičke v hodnote 10 miliónov slovenských korún s dlžníkom, firmou Sprint-Press. Zmienená zmluva, podložená sériou ďalších falošných dokumentov, prišla na Okresný súd Bratislava 5 ako zmenková žaloba proti Sprint-Pressu.

Otvoriť galériu
Podanie na súd však neurobil Šišák, ale akciovka International Investment Development Holding, ktorej štatutárom je Marián Kočner. Pohľadávku získal od Šišáka 4. marca 2014. Súd Sprint-Pressu nariadil zmenkovým platobným rozkazom uhradiť záväzok vo výške 1,35 milióna eur. Firma Sprint-Press sa následne dvakrát neúspešne odvolala, až v roku 2017 podala trestné oznámenie. Vyšetrovanie sa podľa informácií Denníka N začalo hýbať až po smrti novinára Jána Kuciaka, ktorý sa vo svojej práci venoval aj Kočnerovi. Polícia si už vo veci vraj vyžiadala znalecký posudok z písmoznalectva, ktorý preskúma pravosť jednotlivých podpisov.

 

V stredu redaktorka SME Nina Sobotovičová informovala, že zmizol originál jej bakalárskej práce, v ktorej sa venovala kauze Gamatex. Dokument obsahoval aktuálne podpisy oboch aktérov 69-miliónovej kauzy zmeniek, v ktorej Markíza spochybňuje pravosť podpisov Pavla Ruska s Kočnerom.

Obaja menovaní na súde zhodne tvrdia, že podpisy sú pravé napriek tomu, že sa Ruskov autogram podľa právnikov televízie za posledné roky výrazne zmenil. Univerzita tvrdí, že práca je stále u nich. „K zmiznutiu originálu práce nedošlo,“ odpovedal dekan Filozofickej fakulty UK Jaroslav Šušol s tým, že bude zverejnená aj elektronická verzia v roku 2020. Sobotovičová však hovorí, že v knižnici je len kópia a trvá na tom, že originál pracovníci nenašli.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém