Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2018 19:55 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Na USA sa valí silný hurikán, ľudí varujú pred katastrofou: To však nie je zďaleka všetko!

K východnému pobrežiu Spojených štátov sa blíži hurikán Florence, ktorý v pondelok zosilnel na štvrtý z piatich stupňov na Saffirovo-Simpsonovej stupnici.

Počas tohto týždňa by živel mohol mať katastrofálne následky a napáchať veľké škody v širokom páse na východe USA. Guvernér Južnej Karolíny už nariadil povinnú evakuáciu pobrežných oblastí, ktorá sa má týkať asi milióna ľudí, uviedla agentúra AP. Američanov v pondelok ale znepokojil aj ďalší hurikán, ktorý bol pomenovaný Isaac a ktorý podľa meteorológov naberá silu v centrálnej časti Atlantiku a mieri západným smerom.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Prvé prejavy hurikánu Florence už zasiahli Bermudy a niektoré časti atlantického pobrežia USA. Na kontinent by mal hurikán sprevádzaný vetrom o rýchlosti až 195 kilometrov za hodinu doraziť najskôr vo štvrtok. Stav ohrozenia už počas víkendu vyhlásili štáty Severná Karolína, Južná Karolína a Virgínia, teraz sa pridal aj Maryland. Úrady Severnej Karolíny už medzitým nariadili prvý evakuácie pre obyvateľov ostrova Hatteras. Od utorka majú byť evakuovaní ľudia z ďalších častí pobrežnej turistickej oblasti Outer Banks.

Podľa Národného centra pre hurikány (NHC) so Florence posúva rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu a v utorok by mal vstúpiť medzi Bahamy a Bermudy. Kde americké pobrežie zasiahne, nie je zatiaľ jasné. Podľa NHC sa dostane k pevnine vo štvrtok niekde medzi Floridou a Severnej Karolínou. "Predpokladáme, že Florence ešte zosilnie a že do štvrtka z neho bude veľký a mimoriadne nebezpečný hurikán," uvádza NHC. Obyvatelia tejto oblasti Spojených štátov boli v pondelok varovaní, aby sa pripravili na najhoršie. Guvernér Južnej Karolíny Henry McMaster už nariadil povinnú evakuáciu obyvateľov pobrežných oblastí tohto amerického štátu. Tá má začať v utorok napoludnie miestneho času (18:00 SELČ) a bude sa podľa odhadov týkať milióna ľudí. Ako McMaster uviedol, búrka by mohla so sebou priniesť až trojmetrové vlny. Živel podľa NHC môže spôsobiť ničivé záplavy a silný vietor môže poničiť obydlia a infraštruktúru. Ľudia dokupujú zásoby a pripravujú si únikové cesty. Mnohé školy prerušili vyučovanie.

Stav ohrozenia oznámil aj starosta Richmondu, hlavného mesta Virgínie. Podľa starostu Levara Stoneyho mesto nečaká "priamy zásah" hurikánu, avšak búrka prinesie intenzívny dážď, silný vietor, pravdepodobné záplavy a výpadky elektriny. Obyvatelia by sa mali na situáciu pripraviť a vytvoriť si zásoby potravín, vody a najrôznejších svietidiel a bateriek. "Skvelí obyvatelia Severnej Karolíny, Južnej Karolíny a celého Východného pobrežia - búrka vyzerá veľa zle! Prosím, riaďte sa všetkými potrebnými preventívnymi opatreniami. Už sme v pohotovosti, aby sme zodpovedajúcim spôsobom reagovali, sme tu pre vás!" napísal na twitteri americký prezident Donald Trump.

 

Američanov v pondelok ale znepokojil aj ďalší hurikán, ktorý dostal meno Isaac. Podľa meteorológov naberá silu v centrálnej časti Atlantiku a mieri západným smerom. Isaac sa stal piatym hurikánom, ktorý v tohtoročnej sezóne dostal meno. V stredu večer alebo vo štvrtok sa má prehnať nad karibskou oblasťou. Rýchlosť vetra sa v ňom zatiaľ pohybuje okolo 120 kilometrov za hodinu. Ďaleko od pobrežia vyčíňa ešte hurikán Helene, ktorý v pondelok ráno sprevádzal vietor s rýchlosťou 165 kilometrov za hodinu. Aj tento živel má do utorkového večera ešte zosilniť, pričom má zase postupne slabnúť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a ruský prezident Vladimir Putin
Blinkenov drsný odkaz do Kremľa: Putin sa v tomto MÝLIL!
Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka odcestovala na rozlúčkovú návštevu: Zamieri k našim susedom! Dočká sa obrovskej pocty
Na snímke z videa zverejnenej ruským ministerstvom obrany vojenský vrtuľník Ka-52 ruských vzdušných síl vystreľuje rakety na cieľ na Ukrajinu z neznámeho miesta 12. apríla 2024.
Rokovanie o „spravodlivom mieri“ na Ukrajine: Podarí sa docieliť ukončenie vojny?