Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2018 07:55 | Správy | Politika

Škandál na Finančnej správe: Zaplatíme 302 miliónov za colné podvody?!

Obrovský škandál. Slovensko je opäť v hľadáčiku Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Ten skonštatoval, že v rokoch 2013 a 2014 sa na Slovensku vo veľkom podvádzalo pri preclení tovarov z Číny.

V praxi sa tak ázijské výrobky u nás podhodnocovali, aby sa za ne platilo menšie clo. Celkovo nám tak hrozí, že od nás budú vymáhať neuveriteľných 302 miliónov eur. Čo si o tom myslia kompetentní? Tovar putoval z Číny na lodiach a zakotvil najmä v nemeckom Hamburgu.

Odtiaľ sa dostával do rôznych krajín vrátane Slovenska, kde sa spustilo colné konanie. Vyšetrovanie OLAF ukázalo, že došlo k podhodnoteniu textilu a obuvi a odporučil Európskej komisii, aby za podvody pýtala peniaze od daných štátov. Celkovo ide o 2,2 miliardy eur, pričom Slovensko sa na tom podieľalo 302 miliónmi eur.

Podvody sa diali v rokoch 2013 a 2014 za súčasného šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho. Imrecze popiera, že by Európskej komisii museli niečo platiť. „Vedieme dialóg s OLAF, pretože máme rôzne názory na to, aká hodnota tovaru mala byť preclená,“ povedal Imrecze.

Otvoriť galériu
Ako to fungovalo.
Zdroj: anc

Tvrdí, že nemajú informáciu o tom, v akej cene tovar Čínu opustil, pretože sa nedostali k potvrdeniu originality faktúr, ktoré predložili colníkom. Všetko sme opravili po tom, čo OLAF stanovil odporúčané tzv. minimálne hodnoty tovaru v roku 2015. „Problémom je, že OLAF aplikoval túto metódu výpočtu ceny na importy v rokoch 2013 a 2014, čo je pre nás neakceptovateľné,“ dodal Imre­cze s tým, že ich cieľom je neplatiť nič.

 

Poslanec SaS Jozef Rajtár považuje zistenia za jeden z najväčších colno-daňových podvodov v histórii Slovenska a požaduje odvolanie Imreczeho. Ten na neho podal trestné oznámenie. Minister financií požiadal Imreczeho, aby vystúpil na výbore NR SR pre financie a rozpočet.

Tovary z Číny zdražejú

Aktuálne sú tovary s hodnotou do 22 eur z Číny oslobodené od DPH aj ciel. Od roku 2021 bude pritom povinná platba DPH, na Slovensku 20 %. Za colné konanie sa bude platiť ďalší poplatok, a to pri malých tovaroch približne 3,6 €. Oblečenie a technika z Číny tak pre spotrebiteľa zdražejú.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila