Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2018 12:05 | Správy | Peniaze

Vymáha EÚ od Slovenska milióny? Šéf finančnej správy to povedal jasne

Slovensko vedie s Európskou úniou (EÚ) diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru dovážaného do EÚ z krajín mimo Európy.

Európska komisia (EK) však nevedie voči SR žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Uviedol to v pondelok prezident finančnej správy (FS) SR František Imrecze na brífingu za účasti riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa v reakcii na medializované údaje, že SR má EÚ zaplatiť asi 300 miliónov eur za podvody na cle pri dovoze textilu z Číny. O prípade koncom minulého týždňa informoval Denník N.

Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) podľa Imreczeho určil na prelome rokov 2014 a 2015 metodiku, ako stanovovať colnú hodnotu colne rizikového tovaru, akým je textil a obuv z Ázie, najmä z Číny. Na základe tejto metodiky však podľa Imreczeho OLAF vyčíslil štátmi EÚ nevymožené clo aj za predchádzajúce dva roky, keď metodika neplatila. SR takýto postup odmieta. "Diskusia na tému podhodnocovania tovaru medzi SR a OLAF prebieha, vymenili sme si na túto tému už niekoľko listov," oznámil Imrecze.

"My nemienime akceptovať to, že by sme mali tento colný dlh zaplatiť, a budeme sa o svoju pravdu biť všetkými možnými nástrojmi, pretože to by bol dvojnásobný pranier: prehrávame lokálne súdne spory preto, lebo nevieme dokázať hodnotu tovaru, a zároveň máme EK platiť peniaze za to, že OLAF si nejakou svojou metódou stanovil minimálne hodnoty tovaru. Nepripadá mi to fér. Budeme sa teda veľmi intenzívne biť, aby sme EK nezaplatili ani cent z tohto podhodnotenia," vyhlásil šéf FS SR a dodal, "myslíme si, že sme v práve."

 

Údajný colný dlh z podhodnotenia tovaru okrem SR žiada EK podľa Imreczeho zaplatiť na základe zistení OLAF napríklad aj od Veľkej Británie, Maďarska, Španielska či Malty. "Tento problém sa teda týka viacerých krajín," podčiarkol. SR spolupracuje podľa jeho slov pri riešení problému najmä s krajinami V4, keď s nimi Slovensko rokovalo už v roku 2014.

Imrecze odmietol obvinenia, že Slovensko je krajinou so slabým či laxným colným systémom. V SR a krajinách východnej Európy je podľa neho záujem preclievať tovar, lebo je v tomto regióne colná služba lacnejšia v porovnaní s krajinami západnej Európy. "Ideálne systémové riešenie (pri obchádzaní cla podhodnocovaním) je dohoda medzi EÚ a Čínou o potvrdzovaní originality faktúr. A v Európe by bolo po probléme," upozornil.

Pripustil, že obchádzania cla podhodnocovaním ceny tovaru sa podľa neho zúčastňovali aj slovenské firmy, voči ktorým sa vedie trestné konanie v sume asi 100 miliónov eur.

Pripomenul, že v správe OLAF-om vyčíslená hodnota na úrovni asi 300 miliónov predstavuje asi 160 miliónov eur za rok 2013, 120 miliónov eur za rok 2014 a jednotky miliónov eur za roky 2015, 2016 a 2017. "My sme tento problém (podhodnocovania) eliminovali. Rozhodli sme sa ísť cestou kooperácie s OLAF-om. Ako som uviedol, čelíme však súdnym sporom s lokálnymi špeditérmi a dovozcami, ale musíme sa s tým 'vysporiadať'," dodal Imrecze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...