Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2018 05:50 | Správy | Politika

Vyhostí Slovensko ruských diplomatov? Reakcia na kauzu Skripaľovcov rozdeľuje koaličných partnerov

Črtá sa ďalšia koaličná roztržka? Britskí vyšetrovatelia zverejnili mená dvoch Rusov, ktorí sa začiatkom marca mali pokúsiť otráviť novičokom bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v anglickom meste Salisbury.

Podľa britskej premiérky Theresy Mayovej ide o dvoch agentov ruskej rozviedky GRU, ktorí konali s vedomím Kremľa. Most-Híd teraz požaduje, aby sme pritvrdili a na základe posunu vo vyšetrovaní zo Slovenska vyhostili ruských diplomatov. Proti takémuto kroku sa tvrdo postavili jeho koaliční partneri zo Smeru aj z SNS.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako sa teraz zachová Slovensko? Európska komisia vyhlásila, že akékoľvek nové sankcie Európskej únie voči Rusku spojené s prípadom Skripaľovcov musia byť prijaté na úrovni vlád členských štátov. Veľká Británia bezprostredne po otrave Skripaľovcov vypovedala 23 ruských diplomatov a podobne sa zachovala aj väčšina štátov EÚ. Slovensko vtedy zvolilo „mäkší“ variant a stiahlo iba veľvyslanca z Moskvy. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v tom čase pripustil, že ak sa vyšetrovanie prípadu posunie ďalej, Slovensko zváži aj vyhostenie ruských diplomatov. „Podľa ministerstva zahraničných vecí ide o závažné informácie, ktoré v súčasnosti dôkladne analyzujeme. Zároveň komunikujeme v danej veci s našimi partnermi. Získané informácie vyhodnotíme, na základe čoho budeme navrhovať prijatie príslušných rozhodnutí a opatrení,“ vysvetlil stanovisko rezortu hovorca Boris Gandel.

Rozdielne pohľady

 

Po ráznejších opatreniach a jednoznačnejšom vyjadrení podpory Spojenému kráľovstvu volali v strane Most-Híd už na jar po vypuknutí kauzy, teraz chcú dať spojencom v EÚ jasný signál. „Okamžité povolanie slovenského veľvyslanca z Moskvy na konzultácie do Bratislavy sme považovali za najmenší prejav solidarity. Teraz, keď vo vyšetrovaní celého prípadu nastal posun, mal by sa posunúť aj postoj Slovenskej republiky, jej kroky by mali byť razantnejšie - najmä v podobe vyhostenia ruských diplomatov,“ uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár. Podľa poslanca parlamentu za Smer-SD Ľuboša Blaha vyhostenie diplomatov v strane odmietajú. „Je to ďalšia zámienka na vyvolávanie úplne nezmyselnej rusofóbie. Nielenže odmietame nové sankcie, ale sme veľmi kritickí aj voči akýmkoľvek sankciám proti Ruskej federácii. Len kvôli jednote Európskej únie tolerujeme to, že doteraz nejaký sankčný mechanizmus funguje,“ vyhlásil Blaha. Rovnaký postoj zdieľa aj podpredseda národniarov z SNS Anton Hrnko. „Predovšetkým Briti by mali prestať hysterčiť, mali by spolupracovať s Rusmi na riešení problému a nie stále tu niekoho presviedčať o pravde, ktorú nevedia doložiť. Ja osobne a ani SNS určite tieto britské hry nechceme hrať a ani nebudeme,“ povedal Hrnko.

DÔKAZY SÚ ZÁVAŽNÉ

Otvoriť galériu

Pavol Demeš, zahraničnopolitický analytik

Informácie a dôkazy predložené Veľkou Britániou vrátane identifikácie podozrivých dvoch osôb, sú veľmi závažné a zreteľne poukazujú na pôvodcov. Slovensko sa v bezprostrednej reakcii po otrave solidarizovalo s Veľkou Britániou a stiahlo svojho veľvyslanca z Moskvy, čo je akt, ktorý v histórii slovensko-ruských vzťahov nemá precedens. Domnievam sa, že je čas na zváženie ďalších krokov voči Rusku zo strany všetkých britských spojencov vrátane nás. Slovensko doposiaľ vždy podporilo spoločný väčšinový postup EÚ, predpokladám, že to bude tak i teraz.

 

NAŠA REAKCIA BUDE NEMASTNÁ-NESLANÁ

Otvoriť galériu

Tomáš Koziak, politológ

Slovensko, čo sa týka Ruska, chce opäť ústami väčšiny vládnych strán viesť politiku, ktorá je v rozpore s oficiálnymi stanoviskami EÚ. Určite tam bude nejaká spoločná reakcia a Slovensko bude znova v rozpore s EÚ. Pochybujem, že vládne strany dôjdu k spoločnej dohode, skôr to nechajú tak. Žiadna reakcia podľa môjho názoru nebude, možno nejaká nemastná-neslaná zo strany rezortu zahraničia, ale pochybujem, že by došlo k vyhosteniu diplomatov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky