Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2018 15:34 | Správy | Zahraničné správy

Terorista z Paríža Salah Abdeslam: Ďalšie desivé podozrenie

Belgickí vyšetrovatelia sa domnievajú, že Salah Abdeslam, hlavný podozrivý z prípravy teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015, mohol plánovať útok na úrad predsedu belgickej vlády v Bruseli i ďalšie objekty. Informovala o tom v stredu rozhlasová stanica RTL.

K tomuto predpokladu vyšetrovatelia dospeli na základe textových súborov, snímok a videí nájdených v počítači, ktorý patril Abdeslamovi a našiel sa v odpadkovom koši v bruselskej štvrti Forest v blízkosti skrýše využívanej páchateľmi atentátov v Bruseli z marca roku 2016. Medzi archivovanými dokumentmi vyšetrovatelia našli napríklad aj článok o belgickej jadrovej elektrárni Doel či vyhľadané informácie o vojenských uniformách, výrobe tlmičov, antraxe, poleptaní a o zbraniach a ich cenách.

Abdeslam na internete pátral i po najznámejších a najvyhľadávanejších baroch a kaviarňach v Bruseli a zaujímal sa o to, čo si v nich objednať - zrejme aby neznalosťou pomerov nevyvolal podozrenie obsluhujúceho personálu. V tejto súvislosti RTL poznamenáva, že Abdeslam si takto možno vytipoval terče svojich ďalších útokov, ktorými by boli - tak ako v Paríži - kaviarne a bary. V počítači sa našlo aj viac ako 600 propagandistických videí teroristickej organizácie Islamský štát a modlitby v arabčine. Abdeslam si do počítača stiahol tiež články o svojom úteku z Paríža, kde bol členom jedného z útočiacich kománd, do Belgicka, kde sa za pomoci komplicov istý čas - do polovice marca 2016 - úspešne skrýval.

RTL pripomenula, že v januári tohto roku sa vyšetrovateľom podarilo z tohto počítača "vyloviť" text pripisovaný Abdeslamovi, kde písal o zlyhaní opasku s výbušninou, ktorý mal v úmysle použiť počas útokov v Paríži. Abdeslam je považovaný za jediného živého priameho účastníka teroristických útokov v Paríži z novembra 2015, ku ktorým sa hlási organizácia Islamský štát. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia.

 

Po parížskych útokoch z novembra 2015 Abdeslam ušiel do Belgicka, kde ho v bruselskej štvrti Molenbeek zadržali až 18. marca 2016 - po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku. Momentálne je väznený vo Francúzsku, kam ho vydali belgické úrady. Začiatkom februára tohto roku Abdeslama previezli pred súd v Bruseli, ktorý ho obvinil z pokusu o vraždu v samostatnom prípade týkajúcom sa prestrelky v bruselskej štvrti Forest z roku 2016. Spolu s ním uznali za vinného aj jeho komplica Sofiena Ayariho. Oboch odsúdili na 20 rokov väzenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva