Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2018 15:00 | Správy | Domáce správy

Ako vyriešiť novú povinnosť s emisiami? 9 najdôležitejších tipov pre vodičov naftových áut

Vodiči nových naftových áut sa nemusia báť. Žiadne emisné sankcie sa na nich nevzťahujú. Jedinou novou povinnosťou, ktorú majú, je nutnosť dolievať okrem nafty do vedľajšej nádrže aj močovinu, alebo odbornejšie roztok AdBlue.

Nový Čas v spolupráci s magazínom AUTO BILD prináša odpovede na všetky otázky o tejto tekutine, ktorá pomáha čistiť výfukové plyny vášho auta.

Otvoriť galériu

1. Aké modely musia tankovať AdBlue?

V zásade sú to všetky modely od Audi, BMW, Peugeot, Citroën, Mercedes, Opel a VW, ktoré spĺňajú emisnú normu Euro 6. Práve veľké naftové motory dokážu prísnu normu splniť často len s pomocou prísady. Celkom inú cestu si zvolila Mazda, ktorej motory Skyactive s nízkou kompresiou dokážu fungovať aj bez močoviny.

 

2. Aká je priemerná spotreba AdBlue?

To závisí od samotnej spotreby paliva a z neho vyplývajúceho množstva výfukových plynov. V závislosti od výkonu motora a štýlu jazdy vodiča sú veľké rozdiely. Taxikár spotrebuje oveľa viac než je bežné. Krátke trate zvyšujú spotrebu AbBlue. V priemere je spotreba asi 1,5 litra na 1 000 kilometrov.

3. Má to vplyv na životné prostredie?

Veľký. Vďaka močovine môže byť zredukované množstvo oxidov dusíka vo výfukových plynoch až o 95 percent. Naftové motory s AdBlue majú preto výrazne menší negatívny vplyv na životné prostredie.

4. Je dôležitá špecifikácia AdBlue?

Musím vyberať močovinu rovnako detailne ako motorový olej? Nie. Výrobcovia síce odporúčajú vlastné produkty, čo je pochopiteľné, lebo z toho majú vyšší zisk, ale všetky AdBlue sú zjednotené podľa normy ISO 22241. To znamená, že je jedno akú majú značku, v podstate sú vo vnútri rovnaké.

5. Môžem si AbBlue dopĺňať sám?

Aj v tomto prípade skúšajú automobilky triky na zákazníkov a vyžadujú, aby kvôli doplneniu prišli do servisu. Vtedy však treba zaplatiť aj za prácu, takže tankovanie močoviny sa predraží. U nových modelov nie je nalievanie AdBlue zložité, stačí vyliať fľašku cez otvorené viečko do nádržky. Žiaľ, niektoré autá musia byť po doplnení AdBlue pripojené na diagnostický počítač, aby bol tento proces spustený. A zákazník musí platiť. Nehoráznosť!

6. Kedy zaplatím za AdBlue najmenej?

Pri čerpaní zo stojana na čerpacej stanici stojí liter asi 50 centov, v nádobe (5- alebo 10-litrové kanistre) zaplatíte za liter vyše dvoch eur. Lenže stojany sú pripravené pre plnenie nákladných áut a hrdlá pre AdBlue osobných vozidiel sú malé. Pištoľ sa tam síce dá vopchať, ale nezostane otvor pre unikanie vzduchu a plnenie sa prerušuje. Preto, ak chcete ušetriť, natankujte si AdBlue zo stojana do kanistra a cez lievik nalejte do nádržky osobného auta.

7. Ako viem, že nádrž s AdBlue je prázdna?

U väčšiny modelov pripomenie palubný počítač asi 3 000 kilometrov vopred, že AdBlue bude končiť. Ak to budete ignorovať, elektronika časom odmietne auto naštartovať. Technicky by sa síce dalo jazdiť aj bez AdBlue, ale je to ilegálne, lebo potom by už vozidlo nespĺňalo emisné normy.

8. Musím po nafte natankovať aj AdBlue?

Nie. Jedna nádrž AdBlue by mala obvykle vydržať asi na 25 000 kilometrov. Vodič s priemerným ročným jazdným výkonom potrebuje nádržku doplniť asi len raz za dva roky.

9. Je nebezpečný kontakt s AdBlue?

Z hľadiska chémie nie je močovina vôbec nebezpečná. Na zašpinené ruky postačí obyčajné umytie vodou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, luk, ada

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné