Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2019 00:05 | Správy | Kultúra

Petra v Jordánsku láka milióny ľudí: Najväčšia záhada skalného mesta

Monumentálne stavby vysoké desiatky metrov. Ani jedna z nich pritom nebola postavená, všetky boli vytesané rovno do pieskovcovej skaly. A dodnes nás udivujú nielen svojou krásou, ale aj otáznikmi, ktoré sa zatiaľ nepodarilo rozlúsknuť. Kto postavil Petru a prečo?

Jordánsko je krajina viacerých starovekých skvostov, ale skalné mesto Petra je určite tým najvzácnejším. Ročne ho navštívi vyše milión turistov a dostalo sa právom na zoznam dodnes zachovalých siedmich divov sveta. Čím je Petra taká výnimočná?

Krásna pevnosť

Nejde len o krásu vytesaných stavieb, ale aj o príbeh tohto nevšedného miesta. Petru vybudovala v 3. storočí pred Kristom až v 1. storočí nášho letopočtu tajomná civilizácia kočovných Nabatejcov, ktorej pôvod môže siahať až k biblickému Ezauovi, synovi patriarchu Izáka. Hlavné mesto medzi pieskovcovými vrchmi vybudovali s cieľom kontrolovať obchodné cesty, lenže Petra nebola len takým obyčajným hlavným mestom. Už len vstup bol taký zložitý, že svojho času išlo o naozaj nedobytnú pevnosť. Do mesta sa dodnes ide po kilometer a pol dlhej prírodnej cestičke v kaňone, ktorý je na niektorých miestach široký len 2 metre!

Otvoriť galériu

 

Vesmír v meste

V čase najväčšieho rozmachu tu podľa archeológov žilo asi 30 000 ľudí. Dodnes sa však sporia o to, či bývali aj v obrovských kamenných stavbách. Väčšina je totiž toho názoru, že vytesané monumenty mali čisto náboženské poslanie. Malo ísť o chrámy, hrobky panovníkov či dokonca astronomické observatóriá. A obyčajní ľudia žili v hlinených domoch, ktoré za vyše dve tisícročia spláchla voda...

Hypotéza o spojitosti skalného mesta s astronómiou je naozaj vzrušujúca. Španielsky astrofyzik Juan Antonio Belmonte sa zameral na výskum stavby Ad-Deir, ktorá je známa aj ako Kláštor. Zistil, že do vnútra chrámu prenikajú slnečné lúče práve v okamihu, kedy nastáva zimný slnovrat. A podobné súvislosti zistili aj pri ďalších vytesaných stavbách v Petre. „Tieto pamiatky sú ako úžasné laboratóriá, v ktorých sa stretávajú Slnko, Mesiac a hviezdy s okolitou krajinou,“ vysvetlil. Napríklad Umova hrobka má vchod namierený na bod, kde zapadá slnko v čase rovnodennosti. A v čase zimného a letného slnovratu svietia lúče do rohov vnútorných priestorov hrobky.

Otvoriť galériu

Faraónsky poklad

Zatiaľ čo známu Petru chodia obdivovať turisti z celého sveta, archeológovia pátrajú potom, čo je skryté. Merania naznačujú, že je tam ešte množstvo podzemných chodieb a priestorov. Dodnes sú schované pod tonami naplavenín a sutín, ktoré sem za dve tisícročia naniesla voda.

Jedna legenda dokonca hovorí aj o faraónskom poklade ukrytom v jednej z hrobiek. Tých sa dodnes našlo vyše 800 a v niektorých boli pochované desiatky ľudí. Ich príbeh dnes ešte ani zďaleka nepoznáme...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe