Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2018 07:40 | Správy | Zahraničné správy

V Kolumbii sa uskutočnilo referendum o sprísnení boja proti korupcii: Ako dopadlo?

Nedeľňajšie referendum o sprísnení boja proti korupcii v Kolumbii bolo neúspešné, pretože sa na ňom nezúčastnil dostatočný počet voličov.

Vyplýva to z prvého sčítania takmer 99 percent hlasov, informovala agentúra AP. Hlasy odovzdalo takmer 11,7 milióna Kolumbijčanov, prevažná väčšina z nich v prospech siedmich iniciatív zameraných na odstránenie korupcie v radoch vysokopostavených činiteľov. Ich schválenie si však vyžadovalo účasť 12,1 milióna voličov.

Zástancovia navrhovaných opatrení napriek tomu vyzdvihli vyššiu než očakávanú účasť ako silný odkaz od občanov pre politikov v prvom ľudovom hlasovaní svojho druhu.

Korupcia je v Kolumbii považovaná za veľmi naliehavý problém. Niektorí aktivisti tvrdia, že "biele goliere" nahradili drogové gangy a príslušníkov polovojenských jednotiek a veľmi rýchlo sa vyšplhali na najvyššie miesta mocenského rebríčka, uviedla AP.

 

Plebiscit iniciovala koalícia centristických a ľavicovo orientovaných politických strán. Referendum podporil aj konzervatívny prezident Iván Duque, ktorý Kolumbijčanov vyzval, aby prišli voliť a rozhodli o návrhu pozostávajúcom zo siedmich protikorupčných opatrení.

Voliči v Kolumbii rozhodovali o tom, či senátori a poslanci dolnej komory parlamentu majú byť volení na najviac tri funkčné obdobia. Ďalším návrhom bolo, aby volené osoby mali povinnosť zverejňovať informácie o svojich majetkových pomeroch a záznam o svojom hlasovaní vo voľbách. Návrh zahŕňal aj povinné zverejňovanie rozpočtu úradmi na všetkých stupňoch štátnej správy. Voliči sa vyjadrovali aj k návrhu, aby si osoby odsúdené za korupciu museli odpykať celý súdom vymeraný trest bez možnosti predčasného prepustenia. Predmetom referenda bol aj návrh, aby štát vypovedal všetky zmluvy s jednotlivcami alebo spoločnosťami odsúdenými za korupciu. Podľa návrhu by sa mzdy poslancov Kongresu mali znížiť zo súčasného 40-násobku minimálnej mzdy v krajine na jej 25-násobok.

Agentúra AP vo svojej správe konštatovala, že väčšina Kolumbijčanov súhlasí s tvrdením, že korupcia je v krajine rozšírená "ako mor", ktorý treba zlikvidovať, iní sú však presvedčení, že referendum nie je tým najlepším spôsobom, ako to urobiť.

Referendum bojkotovali kolumbijskí sudcovia, ktorí mali obavy, že hlasovanie by viedlo k zníženiu miezd v justícii - zákon totiž stanovuje, že platy pre najvyššie postavených sudcov by mali byť rovnaké ako platy členov Kongresu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!