Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Uznávaný vedec sa vrátil na Slovensko: Preslávil sa ako Indiana Jones, teraz mu hrozí to najhoršie

Nadšenie vystriedal šok. Uznávaný paleontológ Martin Kundrát (48) sa pred dvoma rokmi vrátil zo Švédska na Slovensko.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Preslávil sa ako slovenský Indiana Jones, počas expedícií po celom svete objavil až 7 úplne nových druhov dinosaurov. Naplánoval dokonca veľký vedecký projekt slovensko–čínskych dinosaurologických expedícií. Cez ten mal odhaľovať fenomén globálneho otepľovania. Agentúra na podporu výskumu a vývoja (APVV) však jeho ambiciózny výskumný projekt vôbec nepodporila.

Martin Kundrát (48) žiadal APVV o podporu vedeckého projektu slovensko– čínskych dinosaurologických expedícií trvajúcich tri roky. „Ide o prvý nadnárodný multidisciplinárny projekt, kde by bolo lídrom Slovensko. To som pre Slovensko vybavoval od roku 2009. Jeho cieľom bola rekonštrukcia prehistorických epizód globálneho otepľovania a jeho dosah na Zemi pred 65 až 150 miliónmi rokov,“ vysvetľuje.

Výskum sa mal realizovať v čínskej provincii vnútorné Mongolsko a okolí. V rámci neho chcel napríklad hľadať pozostatky pravekých tvorov i rastlín pomocou najmodernejších techník. Pre projekt získal vyše 30 slovenských a vyše 30 čínskych odborníkov, ale aj zahraničnú finančnú podporu.

 

Odchod zo Slovenska?

Zažil však obrovský šok, keď mu APVV projekt opakovane zmietla zo stola. „Zavesili ma bodovo tesne pod financovateľnú hranicu. Nedostal som ani jeden seriózny zahraničný posudok. Neformulovali odborné nedostatky projektu. Angličtina oponenta bola na úrovni študenta strednej školy. Bol schopný urobiť v jednom slove tri chyby!“ rozhorčuje sa Kundrát.

Otvoriť galériu
Jeho celoživotné dielo sa týmto rozhodnutím dostalo do ohrozenia. Na neschválený projekt je totiž napojený už schválený japonský grant a príprava NSF projektu s USA. „APVV sa stáva nedôveryhodnou a nekompetentnou a vystavuje sa medzinárodnej hanbe!“ rozhorčuje sa Kundrát s tým, že toto rozhodnutie ohrozuje jeho pôsobenie na Slovensku. „Štátni predstavitelia by mali prestať hovoriť o tom, aby sa sem úspešní vedci vrátili. Ak toto vidia talentovaní študenti, hneď si balia kufre,“ vraví paleontológ.

Hrozí mu dokonca, že skončí ako nezamestnaný! „Žiadosť hodnotili dvaja hodnotitelia, jeden slovenský a jeden zahraničný. Následne ju hodnotila Rada pre prírodné vedy. Každý žiadateľ, ktorý dostane rozhodnutie o neposkytnutí finančných prostriedkov, má v zmysle zákona možnosť sa odvolať. Odvolanie pre túto žiadosť bolo do APVV doručené, avšak nebolo podpísané oprávnenou osobou a zároveň nebolo podané v zákonom stanovenej lehote, preto sa ním odvolacia komisia v zmysle zákona nemôže zaoberať,“ vyjadrilo sa ministerstvo školstva. „Rozhodnutie o potvrdení rozhodnutia o neposkytnutí finančných prostriedkov a zamietnutí žiadosti o preskúmanie rozhodnutia je konečné a nie je proti nemu možný žiadny opravný prostriedok,“ odpísal riaditeľ APVV Pavol Balžanka priamo na sťažnosť Martina Kundráta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Eva Eperješiová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok