Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2018 03:00 | Správy | Domáce správy

Zeman sa k výročiu okupácie odmietol vyjadriť a naštval Čechov: Situáciu zachraňoval Kiska!

Nečakaná rošáda. Okrúhle 50. výročie okupácie Československa rozbúrilo aj politické vody.

Slovenský prezident Andrej Kiska (55) požiadal o špeciálne vystúpenie s prejavom k invázii Varšavských vojsk v RTVS, no napokon si jeho reč vypočulo aj množstvo Čechov. Miloš Zeman (73) sa k výročiu odmietol vyjadriť. Kiska tak zaskakoval s rečou, ktorú nahral pred odchodom do Španielska.

Zeman prostredníctvom svojho hovorcu českej verejnosti odkázal, že k 50. výročiu napadnutia Československa Sovietmi nevystúpi v televízii s prejavom ani sa nezúčastní žiadnej spomienkovej akcie. Svoj postoj prezident obhajoval tým, že sa dostatočne vyjadril už priamo počas okupácie a ďalšie slová by teraz už boli zbytočné. „Za tento postoj bol vyhodený z práce aj z Vysokej školy ekonomickej. Takýto prejav vystačí za tisíce čisto formálnych a neúprimných prejavov, ktoré 21. 8. určite zaznejú,“ vyhlásil prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Na otázku českého portálu idnes.cz, akými slovami sa Zeman konkrétne v r. 1968 vymedzil voči okupácii, Ovčáček neodpovedal. Zemanove slová z minulosti nepoznajú ani oslovení historici z Ústavu pre súdobé dejiny pri Akadémii vied. „Realita je taká, že Zeman bol v roku 1968 k vstupu vojsk nepochybne kritický, ale o žiadnom publikovanom výroku neviem,“ uviedol Lubomír Kopeček, autor prezidentovho životopisu.

Otvoriť galériu

Odchod na dovolenku

 

Zemanovo rozhodnutie neprehovoriť vyvolalo medzi Čechmi búrku nevôle a v redakcii Českej televízie pristálo viacero žiadostí o odvysielanie prejavu slovenského prezidenta. Kiskova reč šla takmer súbežne na RTVS aj ČT24. Kiska však vo svojom televíznom vystúpení Českú republiku veľmi nespomínal. „Príhovor Andrej Kiska prednahral v Sliači pri Pamätníku odchodu sovietskych vojsk z Československa v čase, keď nevedel o záujme Českej televízie a ďalších médií o jeho odvysielanie,“ uviedol hovorca Roman Krpelan. Mediálna analytička Renáta Sedláková z Univerzity Palackého v Olomouci hovorí, že ČT iba napĺňa fungovanie média verejnej služby. „Je to prejav zahraničného štátnika krajiny, ktorá sa dá označiť za našu najbližšiu,“ povedala.

Kiska sa však podobne ako Zeman nezúčastnil v deň výročia žiadnej spomienkovej akcie. Podľa našich informácií je na dovolenke v Španielsku a inváziu vojsk Varšavskej zmluvy komentoval prostredníctvom sociálnych sietí. „Našou najdôležitejšou povinnosťou je chrániť slobodu a schopnosť rozhodovať o našej vlastnej budúcnosti bez obáv, že rozhodnutia, ktoré prijmeme, budú potlačené brutálnou silou,“ napísal na twitteri.

Závan slobody potlačili tanky

Peter Jašek, historik Ústavu pamäti národa

Otvoriť galériu
Peter Jašek
Zdroj: anc

- V roku 1968 to bol pokus o zmiernenie totalitného režimu, ktorý vtedy v bývalom Československu vládol. Ten rok priniesol závan slobody. Pre celú jednu generáciu je spojený aj s nádejou na lepší život v slobodnejších pomeroch, ktorá však bola brutálne potláčaná vojenskou silou armád Varšavskej zmluvy.

Ukazuje to Zemanovo vnímanie funkcie

Miloš Gregor, politológ Masarykovej univerzity v Brne

Otvoriť galériu
Miloš Gregor
Zdroj: anc

- Je to pomerne nešťastný krok, pretože ukazuje, ako Miloš Zeman vníma výkon svojej prezidentskej funkcie. On ten štátnický prejav nevníma ako niečo, kde sa ako prezident prihovára k spoločnosti a pripomína jej nejaký historický míľnik, on ten prejav využíva iba ako niečo, kde povie, čo jemu leží na srdci. Ani v minulých rokoch k tomuto výročiu nič nepovedal. To, že ČT odvysiela prejav Kisku, nie je úplne zvyčajné, na druhú stranu situáciu som vnímal ako neštandardnú práve v tom, ako sme boli schopní sa pokojnou cestou rozdeliť. Predsa len ČT v tomto prípade vychádza v ústrety českým divákom a je to prejav prezidenta nástupníckej krajiny Československa.

Je to pocta pre Slovensko

Otvoriť galériu
Marián Leško
Zdroj: anc

Marián Leško, politický komentátor

- Takéto výročie bez vystúpenia hlavy štátu je čudná vec. Fakt, že ČR odvysielala príhovor Andreja Kisku je pre neho aj pre nás všetkých veľká pocta, pretože je zjavne vnímaný ako štátnik, ktorý má pôsobenie nielen v domovskej krajine, ale aj za hranicami. Ukazuje to aj na to, že Slovensko a Česko, aj keď sa oddelili, majú k sebe blízko a tie historické udalosti nás viac spájajú ako rozdeľujú.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: ČTK, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
Hororová noc v Štítniku: Traja lupiči vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!