Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2018 15:00 | Správy | Domáce správy

Brat Kuciaka († 27) nemôže uveriť tomu, čo sa polroka po vražde deje: Dostali sme pľuvanec do tváre!

Presne šesť mesiacov uplynulo od brutálnej popravy novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27). Vinníkov vraždy verejnosť dodnes nepozná.

Najbližšia rodina mladej dvojice napriek tomu dúfa, že nechutný čin sa podarí vyšetriť. Prokuratúra zatiaľ nové informácie nehovorí, sľubuje, že podrobnosti prezradia v septembri. Nový Čas sa zhováral s bratom zabitého Jána Jozefom, ktorý citlivo vníma chyby pri objasňovaní vraždy aj návrat exšéfa polície Tibora Gašpara na ministerstvo.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Je to už šesť mesiacov od tragickej udalosti. Ako sa vám a rodine odvtedy zmenil život?

Život sa nám zmenil takmer vo všetkom. Je to otrepaná fráza, ale nič nie je ako predtým, nedá sa na sekundu nemyslieť na to, že Janka už nikdy neuvidíme. Od detstva cez pubertu až po dospelosť sme robili a zažili spolu milión vecí, vždy sme si pomáhali a boli ako bratia spolu. Teraz sa tie pekné zážitky, všetko to, čo sme prežili, zmenili na niečo veľmi bolestivé.

 

Nech robíme hocičo, vždy si spomenieme, ako sme to robili s Jankom, ako nám bolo dobre. Nejako ani vnútri vôbec nevnímam, že je to už pol roka, pre nás je to stále, akoby to bolo pred týždňom. Sme jednoduchá rodina. Aj keď sme nikdy nemali toho veľa, mám milujúcich rodičov a skvelých súrodencov, a to bolo pre nás to podstatné, nechýbalo nám nič. Lenže už nie sme všetci, a to nie je jazva na srdci, to je otvorená rana.

Ako ste spokojný s prácou a výsledkami vyšetrovateľov?

Poviem to tak, že sa snažím byť spokojný. Vyštudoval som bezpečnostný manažment, kde sme mali aj kriminalistické predmety, a viem, že niektoré úkony trvajú dlhšie. Preto som tušil, že niekoľko mesiacov na vyšetrenie je málo. Avšak stále som veril, napriek chybám, čo sa stali, že do pol roka už budeme pravdu vedieť. Nevieme...

Je podľa vás vyšetrovanie nezávislé?

Ako celok si myslím, že úplne nie je. Avšak aj vyšetrovanie sa skladá z jednotlivých úkonov a verím, že sú v PZ a na prokuratúre stále aj slušní ľudia, čo si robia svoju prácu poctivo a vyslovujú čiastkové závery, ktoré sa ignorovať nedajú.

Veľa z nich má svoju rodinu, svojho brata, svojho syna, svoju dcéru, preto dúfam, že nám pomôcť chcú. Možno sa tým len upokojujem a snažím sa upokojovať aj rodinu, ale stále veríme v poctivosť ľudí, musia sa tam nájsť aj takí. Zo stretnutia s niektorými policajtmi som mal skutočne dobrý pocit, z iných však úplne naopak.

Informuje vás polícia o priebežných zisteniach?

Informuje cez nášho právnika, avšak iba v rozsahu, ktorý „neovplyvní vyšetrovanie“, alebo iba v rozsahu, ktorý chcú, aby sme videli, a čo nechcú, aby sme videli, nevidíme. Nie som celkom istý, prečo vieme iba to, čo vieme...

Ako hodnotíte politické zmeny v krajine, ktoré priniesli protesty po vražde Jána a Martiny?

V politike sa veľmi nevyznám, ani som sa nikdy nechcel k nej nejako vyjadrovať. Poviem iba toľko, že ľudia by sa mali začať viac zaujímať. Stále myslia „sociálne“ a krátkodobo, ako to bolo za minulých režimov. Radšej si zvolia toho, čo im dá teraz cukrík a zvyšné rozdá kamarátom, ako toho, čo systematicky cukrík zhodnotí a za nejaký čas dá každému po celom balení.

Mnoho ľudí nechápe, čo sa stalo a prečo sa to stalo. Nehovorím, že ja by som to chápal, keby sa to nestalo práve našej rodine. Ale že ľudia, ktorí sa tvária, že rozmýšľajú, tolerujú vraždu, kauzy, únosy a stačí im za to práve ten jeden cukrík, to je smutné.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?
Miroslav Šatan, prezident SZĽH.
Šatan potvrdil päť posíl z NHL, v hre ešte ďalšie mená: Kedy sa pripoja k tímu?
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Ramzan Kadyrov
Šokujúce odhalenia z elitnej kliniky v Moskve: Významný politik má byť nevyliečiteľne chorý
Europarlament. (ilustr. foto)
Aktualizované
Špión medzi vysokopostavenými politikmi? Už pred 10 rokmi mu priháralo
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?