Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2018 22:55 | Správy | Zahraničné správy

Na hrozbu korózie upozorňoval už pred desaťročiami: Dalo sa zrúteniu mosta predísť?

Taliansky stavebný inžinier Riccardo Morandi, projektant mosta v Janove, pri ktorého zrútení tento týždeň zahynulo 43 ľudí, pred štyrmi desaťročiami upozornil, že táto stavba si bude vyžadovať neustálu údržbu, aby sa odstránila korózia vzhľadom na účinky morského vzduchu a znečistenia.

Štátna televízia RAI odvysielala v nedeľu úryvky zo správy, ktorú Morandi napísal v roku 1979, teda 12 rokov po tom, ako v Janove odovzdali do prevádzky most nesúci jeho meno, informuje agentúra AP. Morandi uviedol, že v tom čase už existovala "dobre známa strata povrchovej chemickej odolnosti betónu" v dôsledku morského vzduchu v prístavnom meste a znečisťujúcich látok z neďalekej oceliarne. Podľa vlastných slov sa rozhodol o tom napísať, pretože táto degradácia je obzvlášť "mätúca" vzhľadom na "agresívnosť" korózie, aká nebola zaznamenaná pri podobných stavbách v iných prostrediach.

Morandi zdôraznil spoľahlivosť projektu tohto mosta, varoval však: "Skôr či neskôr, možno za niekoľko rokov, bude potrebné uchýliť sa k ošetreniu pozostávajúceho z odstránenia všetkých stôp po korózii." Časť diaľničného mosta Ponte Morandi v Janove sa v utorok 14. augusta krátko predpoludním zrútila počas prudkej búrky, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo aj viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

Oficiálny počet obetí stanovili talianske úrady v nedeľu na 43 mŕtvych. Medzi poslednými menami pridanými na zoznam obetí bola trojčlenná taliansko-jamajská rodina vrátane deväťročného dievčatka. Ťažko poškodený vrak ich vozidla objavili v troskách mosta v noci na sobotu. Príčina nešťastia je predmetom vyšetrovania. Tím odborníkov ustanovený ministerstvom dopravy vykonal v nedeľu predbežnú inšpekciu po tom, ako záchranári ukončili pátranie po nezvestných. Vedúci tímu Roberto Ferrazza uviedol, že na základe tejto obhliadky musia preskúmať celý rad možných príčin.

 

Spravodajský magazín Espresso v nedeľu priniesol správu o tom, že Ferrazza bol jedným z inžinierov, ktorí vedeli o pokročilej korózii mostnej podpory, ktorá sa prepadla. Zúčastnil sa totiž 1. februára na stretnutí expertov z ministerstva dopravy a firmy, ktorá má na starosti opravu mostov. Zápis zo stretnutia, na ktorom je Ferrazzov podpis, odporúča spevnenie podpôr vzhľadom na "trend degradácie". V apríli otvorili tender na tento projekt za 20 miliónov eur, uviedli talianske médiá.

Stavební inžinieri tvrdia, že už dlho panovali obavy z neobvyklého riešenia v podobe nosných lán obalených betónom, ktoré Morandi použil pri viacerých svojich mostoch namiesto obvyklejších oceľových lán, píše AP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia