Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2018 05:55 | Správy | Politika

Plat Tibora Gašpara odhalený: Pre ministerku Sakovú robí za kráľovské peniaze

Je späť! Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar (56) sa po dvojnásobnej vražde ocitol v centre pozornosti.

Pre viacero škandálov a blízky vzťah s ministrom Robertom Kaliňákom (47) jeho hlavu žiadali desaťtisíce ľudí v uliciach, prezident aj opozícia. Gašpara odvolal až premiér, no dlho bez politiky nevydržal. V súčasnosti už zarezáva v rezorte vnútra v pozícii poradcu šéfky Denisy Sakovej (42).

Gašpar velil hnevu ulice pre viaceré kauzy, ako sú Bašternák či doteraz nevyšetrená Gorila, ale aj pochybenia pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka s Kušnírovou. Napriek tomu ministerka neváhala a ponúkla mu možnosť pracovať po jej boku. „Od 1. 8. 2018 je zaradený ako odborník ústavného činiteľa v oblasti legislatívy a v oblasti sociálne vylúčených komunít, čo je problematika, ktorej sa venoval ešte ako prezident Policajného zboru,“ uviedli z rezortu.

Otvoriť galériu
Ministerka vnútra Denisa Saková
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas
Nový Čas zisťoval, koľko bude na novej pozícii na čiastočný úväzok zarábať. „Mesačný plat T. Gašpara je 2 030 € v hrubom,“ dodal hovorca Petar Lazarov. Gašpar pritom bude robiť aj poradcu českého ministra vnútra Jana Hamáčka. „Jeho mesačný honorár nepresiahne 10 000 Kč (384 €) a závisí od počtu odpracovaných hodín,“ povedala hovorkyňa Klára Pěknicová.

 

Krok Sakovej kritizujú opozičné strany. „Ministerka, ktorá nemá ani dôveru prezidenta, opozície, veľkej časti občanov, ba dokonca aj časti koaličných politikov, preukázala totálnu absenciu dobrého politického vkusu a zmyslu pre realitu,“ povedal šéf SaS Richard Sulík. Pridáva sa aj iniciatíva Za slušné Slovensko. „Zdá sa, že na ministerstve vnútra neprebieha žiadna reflexia,“ skonštatovali.

Do rezortu prichádza aj Krajmer

Okrem Gašpara na ministerstvo vnútra ide aj exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer. Podľa portálu aktuality.sk u Sakovej bude pôsobiť v oblasti dopravy, kde prejde z komunikačného oddelenia polície. Majetok jeho manželky preveruje Generálna prokuratúra pre podozrivé kontakty na kontroverzných podnikateľov.

Gašpar: S Kaliňákom som sa nebavil

Prečo vás ministerka oslovila na spoluprácu?

Skoro každý odchádzajúci prezident dostal takúto ponuku. Ja som povedal, že pouvažujem nad tým, riešil som si zdravotné problémy, absolvoval som operáciu ramena a tá ponuka bola o tom, aby som pokračoval v niektorých témach, na ktorých som pracoval pred udalosťami okolo vraždy novinára - bezpečnostné opatrenia v súvislosti so sociálne vylúčenými skupinami. Poradca neznamená, že mám rozhodovaciu právomoc a niečo bude podľa mňa.

Je to dohodnuté na určitý čas?

Zmluva je platná, dokým je ministerka v úrade. Môže z toho však vystúpiť jedna aj druhá strana.

Zohral v tom rolu aj exminister Kaliňák?

Dohoda môže byť len medzi súčasnou ministerkou vnútra a mnou. Pán Kaliňák s tým nič nemá. Moja požiadavka bola, že by som to poradcovstvo začal vykonávať na čiastočný úväzok.

Stretávate sa s Kaliňákom?

Nie. My sme nikdy neboli v rovine rodinných priateľstiev. Keďže sme pôsobili spolu šesť rokov, tak sa logicky poznáme dosť blízko, ale nechodím s ním na dovolenky. Ani neviem, kde je v súčasnosti.

Ministerstvo uvádza, že budete pracovať ako poradca českého ministerstva vnútra. Tam ste sa ponúkli vy, alebo vás oslovili oni?

Dohodli sme sa na konkrétnych činnostiach. Nie je to typický hodinový úväzok, ale ak budú potrebovať komunikovať nejaký odborný materiál, tak ja zaujmem stanovisko. Prišla ponuka od nich.

Budete poberať plat aj u nich?

Závisí to od toho, či budem v danom období niečo robiť. Pokiaľ bude práca, tak si vykážem počet hodín. Je to dohoda o výkone činnosti, čiže ak budem plniť určitú činnosť, tak sa dohodneme na odmene.

Vaše meno sa skloňuje aj na protestoch. Neobávate sa, že príde požiadavka, aby ste nepôsobili vo verejnej funkcii?

Ja som vyjadroval svoje názory pravdivo a úprimne a nezaujíma ma názor pani Farskej ani pána Šeligu. Chcem pomôcť ľuďom, ktorí žijú na kontakte so sociálne vylúčenými skupinami.

Pri odchode ste hovorili, že zvažujete komunálnu politiku.

Tvrdil som, že sa možno budem realizovať na regionálnej úrovni, nehovoril som priamo o komunále. Ak budem vidieť, že táto práca ma nenapĺňa, tak to pôjdem robiť spôsobom, ktorý uznám za vhodný, a možno to bude cez politiku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!