Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2018 08:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Obyvatelia Liptovského Mikuláša majú novú oddychovú zónu: Páči sa aj olympionikovi Martikánovi

Neďaleko centra Liptovského Mikuláša, pri pamätníku padlým Háj-Nicovô, sprístupnili vo štvrtok novú kultúrno-prírodnú oddychovú zónu s možnosťou športového vyžitia.

V rámci prvej etapy oživenia miestneho lesoparku tam pribudol náučný chodník s informačnými tabuľami, dve kyslíkové trasy slovenských olympionikov, Liptákov Petry Vlhovej a Michala Martikána, aj takzvané schody času, po ktorých návštevníci symbolicky zostúpia o 460 miliónov rokov do minulosti.

Otvoriť galériu

"V tejto fáze realizácie projektu náučného chodníka v lesoparku pribudlo deväť informačno-náučných tabúľ v štyroch lokalitách. Trasu záujemcovia môžu začať pod Hájom-Nicovô vpravo za železničných priecestím, kde ich vítajú prvé informačné tabule o lesoparku a stratenom liptovskom mori. More vzniklo zhruba pred 45 miliónmi rokov a v dávnych dobách tu plávali žraloky, o ktorých sú vďaka nálezom aj dôkazy. Pri mierne náročnom stúpaní na Háj-Nicovô jeho návštevníci kráčajú po dávnom hlbokomorskom dne," priblížila manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.
Výlet môžu návštevníci začať aj z parkoviska na Háji-Nicovô, kde objaviteľov vrchoviny čakajú ďalšie tabule.

"Tie sa venujú vojenskej histórii, ale aj okolitým kopcom, na ktoré sú pri dobrom počasí z tohto miesta skvelé výhľady," dodala Šarafínová s tým, že asi najväčším lákadlom pre návštevníkov sú schody času. Tie sú ukážkou stavby geomorfologického podložia Liptovskej kotliny. Nachádzajú sa pri cykloprístrešku na hlavnom parkovisku Hája.

 

"Zámer vytvoriť lesopark vznikol už pred desiatimi rokmi a pozostáva z viacerých etáp. Momentálne vznikol náučný chodník a inštalovali sme tabule. Tie ponúkajú zaujímavé informácie, čím plnia informačno-vzdelávaciu úlohu, čo môže byť prínosné nielen pre bežnú verejnosť, turistov, ale aj pre naše školy a školské výlety. Chceli by sme túto výšinu využiť ako miesto, kde nájdu oddych nielen miestni obyvatelia, ale aj návštevníci," povedal predseda predstavenstva OOCR Región Liptov Ján Blcháč.

Otvoriť galériu

S novovzniknutou kyslíkovou trasou, ktorá je súčasťou projektu, je spokojný aj samotný Martikán. "Myslím si, že je to náročná trasa, určite vhodná aj pre tréning. Každý si tu nájde svoje. Či už pre tréning športovcov, alebo pre rodiny s deťmi ako skvelý výlet a potom veľmi pekný výhľad na celé okolie," uviedol.
Záujemcovia o viac informácií môžu pri jednotlivých témach na informačných tabuliach využiť pridanú hodnotu v podobe audiosprievodcu cez QR kód. Na vrchole Háj-Nicovô navyše zriadili bezplatné wifi pripojenie, aby mali návštevníci lepší prístup k online informáciám.

Háj-Nicovô je najväčší vojnový cintorín československých vojakov v bývalom Československu. Je vybudovaný na miestach, kde sa konali druhé najťažšie boje na Slovensku. Lokalita patrí k miestam s najkrajším výhľadom na mesto Liptovský Mikuláš, Liptovskú kotlinu a okolité horstvá. Doposiaľ bola pre potreby cestovného ruchu využívaná minimálne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí