Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.08.2018 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVideo

Trebišovská nemocnica vyriešila problém s rómskymi mamičkami: Takto zvyšujú zdravotnú gramotnosť!

V trebišovskej nemocnici pracujú od polovice apríla tohto roka dve rómske asistentky osvety zdravia, ktoré ovládajú rómsky jazyk.

Na gynekologicko-pôrodníckom a pediatrickom oddelení pomáhajú rómskym mamičkám. Učia ich, ako sa starať o novorodenca, edukujú o hygiene, riešia problémové situácie a ak treba, prekladajú. Ich pôsobenie si pochvaľuje zdravotnícky personál aj pacientky.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Projekt na pôde nemocnice realizuje štátna príspevková organizácia Ministerstva zdravotníctva SR Zdravé regióny. Podľa jej riaditeľky Tatiany Hruštič hlavným cieľom tejto aktivity je zvýšiť zdravotnú gramotnosť pacientov z marginalizovaných rómskych komunít, poskytnúť im psychosociálnu podporu, šíriť zdravotnú osvetu, ale aj preklenúť komunikačnú bariéru v nemocnici medzi rómskym pacientom a zdravotníkom. "Rómski asistenti rozumejú prostrediu, z ktorého pacient prichádza, a dokážu tak pomôcť obom stranám rómskej mamičke aj lekárovi," vysvetľuje riaditeľka.

Podľa primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Ota Szilágyiho pomoc oceňujú najmä maloleté rodičky z rómskych osád, ktoré často nemajú doklady totožnosti a nevedia, ako postupovať, napríklad pri vybavení rodného listu dieťaťa. Problémom býva aj dodržiavanie hygienických zásad, ktoré je jednou z podmienok, aby popôrodný priebeh prebehol bez komplikácií. "Edukácia, osveta a komunikácia predovšetkým v rómskom jazyku je pre členky tohto etnika dosť dôležitá. Zlepšila sa hygiena, hojivosť rán, ich starostlivosť o novorodencov a aj samy matky sa začali o seba viac starať. My sme spokojní a dúfame, že to bude pokračovať," uviedol primár pre novinárov. Projekt ako prínosný ocenil aj riaditeľ trebišovskej nemocnice Juraj Bazár.

 

Asistentky si v krátkom čase podľa lekárov dokázali vybudovať u pacientok dôveru a rešpekt, prijímajú ich rady a odporúčania. Komunikujú aj s problémovými návštevami alebo sú kontaktnou osobou v komunite, ak matka po pôrode nejaví o dieťa v pôrodnici záujem.
Pred nástupom do nemocnice absolvovali asistentky vstupný tréning a školenia vyplývajúce z ich pracovnej náplne či nutnosti dodržiavať hygienicko-epidemiologický režim v nemocničnom prostredí. V rámci pilotného projektu v súčasnosti pôsobí osem asistentiek osvety zdravia v šiestich spádových nemocniciach na východe Slovenska. Okrem Trebišova pomáhajú v Michalovciach, Kežmarku, Revúcej a v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a Detskej fakultnej nemocnici. Ide o súčasť národného projektu Zdravé komunity financovaného z eurofondov.

Projekt, ktorý umožňuje nemocniciam overiť si prínos takýchto asistentov, potrvá do konca roku 2019, prípadne 2020. "Tak, ako boli asistentky prijaté nemocnicami a v podstate sa stali súčasťou tímu, a naozaj pozitíva vidí zdravotnícky personál aj samotní klienti, ktorí hovoria o tom, že majú veľmi dobrý zážitok z nemocnice, pretože tam bol niekto, komu rozumeli a kto s nimi hovoril po rómsky, tak táto pozícia podľa mňa má potenciál byť trvalo udržateľná aj bez podpory európskych financií," zhodnotila Tatiana Hruštič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Riaditeľ Machaj mal odvolať šéfku marketingu Ťapákovú!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!