Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2018 06:33 | Správy | Zahraničné správy

Dánsko postaví plot na hranici s Nemeckom: Chce zabrániť šíreniu choroby

Dánsko sa chystá postaviť plot popri hranici s Nemeckom, chce tak zabrániť rozšíreniu afrického moru ošípaných (AMO) do krajiny.

V utorok o tom informoval portál nemeckej rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle. Kritici tvrdia, že toto opatrenie proti nákaze nepomôže, uškodí divo žijúcim zvieratám a zrejme ide len o symbolické gesto na upokojenie farmárov a protiprisťahovaleckých nálad.

Dánsko definitívne schválilo výstavbu sporného, 68 kilometrov dlhého plota na hranici s Nemeckom, pretože sa snaží ochrániť svoj obrovský priemysel, produkujúci bravčové mäso, pred diviakmi, ktoré môžu prenášať africký mor ošípaných.

Kritici vyhlasujú, že plot za 11 miliónov eur je plytvaním peňazí a nevyrieši problém, ktorý navyše ani neexistuje. Naopak, ochrancovia životného prostredia vyjadrili obavy z vplyvu tohto opatrenia na ekosystém. Plot je zrejme symbolickým krokom na získanie dánskych pravičiarov, ktorí žiadajú tvrdé opatrenia na hraniciach a neprijímanie migrantov.

 

Plot má byť vysoký 1,5 metra a zapustený do hĺbky pol metra, bude stáť popri celej dánsko-nemeckej hranici. Majú ho zhotoviť do konca roka 2019. Plot schválil v júni parlament za podpory vlády, sociálnych demokratov a pravicovej Dánskej ľudovej strany (DPP). Ministerstvo životného prostredia dalo záverečný súhlas s projektom v pondelok 13. augusta po konzultáciách s verejnosťou.

Plot má zabrániť, aby diviaky nakazili ošípané na farmách vírusom AMO. Okolo 5000 prasacích fariem vyváža ročne 28 miliónov ošípaných, čo tvorí polovicu dánskeho poľnohospodárskeho exportu a päť percent celkového exportu. Smrtiaci vírus, ktorý nepostihuje ľudí ani iné druhy zvierat, zistili v členských štátoch Európskej únie ako Estónsko, Lotyšsko, Litva, Česko či Poľsko. Prepuknutie nákazy v Dánsku by zastavilo všetok export bravčoviny do destinácií mimo EÚ. Vakcína proti vírusu prasacieho moru nie je dostupná, jedinou ochranou je prevencia.

Africký mor ošípaných nebol v Nemecku zistený, čo vyvoláva otázky, prečo má byť vlastne plot postavený. Ochrancovia životného prostredia sa obávajú, že plot naruší migráciu divých zvierat a vtákov, z ktorých niektoré druhy sú chránené legislatívou Dánska aj EÚ. Ide napríklad o vysokú zver, vlky, vydry, šakaly zlaté a žeriavy, pripomenul portál DW.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši