Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2018 23:12 | Správy | Zahraničné správy

Pri tragédii v Janove zomrelo 26 ľudí, prehovorili svedkovia: Zrútil sa most po údere blesku?!

Do diaľničného mosta v Janove, ktorého časť sa v utorok dopoludnia zrútila, udrel blesk. Uviedli to viacerí svedkovia, ktorých citovala na svojej webovej stránke tlačová agentúra ANSA.

Podľa údajov, ktoré priniesla agentúra AP s odvolaním sa na správy súkromnej spravodajskej stanice Sky TG24, sa zrútila až 200-metrová časť mostovky, nachádzajúca sa 80 metrov nad zemou.

Talianske úrady v regióne Ligúria zvýšili v utorok neskoro večer na 26 počet mŕtvych, ktorých si vyžiadalo zrútenie časti diaľničného mosta v prístavnom meste Janov.

Aktualizovaný počet mŕtvych uviedli úrady na svojom účte na Twitteri a vysvetlili, že záchranári vytiahli z trosiek dve ďalšie telá a jedna osoba zomrela v nemocnici počas operácie. Z toho vyplýva, že počet zranených je 15. Údaje o obetiach potvrdil aj úrad civilnej ochrany mesta Janov. Miesto tragédie podľa správy tlačovej agentúry AP navštívil taliansky premiér Giuseppe Conte a pád časti mosta označil za "vážnu ranu pre Janov, Ligúriu a Taliansko".

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce. Úrady vyslovili podozrenie, že príčinou havárie mohlo byť oslabenie železobetónovej konštrukcie. Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli napísal na sieti Twitter, že zrútenie mosta je "nesmiernou tragédiou". Minister vnútra Matteo Salvini zase vo svojom príspevku uviedol, že sleduje situáciu "minútu po minúte". Na mieste udalosti podľa neho zasahuje okrem iných zložiek aj približne 200 hasičov.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

Podľa vyjadrenia hasičky Amalie Tedeschiovej pre televíznu stanicu RAI, ktoré prevzala AP, bolo zrútením mosta zasiahnutých zhruba 20 vozidiel. Niekoľko nákladných áut pritom dopadlo do miestnej rieky Polcevera, ďalšie stihlo zastaviť tesne pred chýbajúcou časťou mosta. Zranených prepravovali do nemocníc pomocou vrtuľníkov.

 

Železobetónový Morandiho most, známy aj ako most cez Polceveru, je súčasťou diaľnice A10 medzi Janovom a taliansko-francúzskou štátnou hranicou. Okrem rieky Polcevera sa pod mostom nachádzajú železničné koľaje, priemyselný areál, ale aj obytné domy. Tie po zrútení konštrukcie preventívne evakuovali, uviedla ANSA. V dôsledku havárie kolabovala doprava v celom Janove. Hasiči tiež vyjadrili obavy z možného výbuchu plynovodov, ktoré vedú pod zrúteným mostom.

Z mosta v Janove spadol aj kamión pražskej firmy, vodič prežil

Z mosta Morandi, ktorý sa zrútil v talianskom Janove, spadol aj kamión pražskej dopravnej spoločnosti SPED-IT. Uviedla to Česká televízia. Vodič vozidla nešťastie prežil. Vodič má zlomený nos, štyri rebrá a pomliaždené pľúca. Vyjadrenie spoločnosti ČTK zisťuje.

Boli tam Slováci?

Po zrútení diaľničného mosta v talianskom Janove, zatiaľ nehlásia obete pochádzajúce zo Slovenska. TASR o tom informoval šéf tlačového oddelenia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

"Zatiaľ sa na nás neobrátili žiadni Slováci so žiadosťou o pomoc. Ešte však neboli identifikované všetky obete," povedal Skoček. Dodal, že ministerstvo je v kontakte s veľvyslanectvom v Ríme a situáciu sleduje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť