Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2018 17:58 | Šport | Cyklistika

Bola to dráma až do konca: Poznáme nového majstra Európy v cyklistike!

Taliansky cyklista Matteo Trentin získal zlato v pretekoch s hromadným štartom na majstrovstvách Európy.

Dvadsaťdeväťročný jazdec ovládol nedeľňajšiu 230 km dlhú trať na mokrých cestách v centre Glasgowa. Na druhom mieste finišoval Holanďan Mathieu van der Poel a tretí skončil Belgičan Wout van Aert. Slovenský pretekár Peter Sagan pre zdravotné problémy preteky nedokončil. Trojnásobný majster sveta nastúpil na preteky s nádchou, navyše si ešte úplne nedoliečil následky zranení po páde v závere Tour de France. Počas súťaže dostal defekt, pričom zadné koleso mu dlho menil mechanik z neutrálneho vozidla. Síce sa ešte dotiahol do pelotónu, postupne strácal kontakt a necelých 84 km pred cieľom sa jeho púť za druhým titulom z ME skončila.

"Zo začiatku sa mi išlo celkom dobre, ale ako pribúdali kolá, bolo to horšie. Potom som dostal aj defekt, musel som si to dotiahnuť a navyše som mal koleso z neutrálneho auta. Nie som na tom najlepšie kondične. Pokúsil som sa podať čo najlepší výkon, ale ešte ma bolia zranenia z Tour. Z toho pádu sa musím dať dokopy, ale chce to čas," povedal pre RTVS Sagan, ktorý by sa mal najbližšie predstaviť o týždeň na klasike EuroEyes Cyclassics Hamburg a následne na španielskej Vuelte. Na štarte mu robili spoločnosť krajania Marek Čanecký, Martin Mahďar, Róbert Málik, Ľuboš Malovec a Patrik Tybor.

Organizátori pripravili pre pelotón dosť technický mestský okruh dlhý 14,4 km s množstvom zákrut a niekoľkými menšími stúpaniami, pričom pelotón ho musel zvládnuť dokopy 16-krát. Ťažké podmienky ešte zhoršilo počasie, keďže v Glasgowe počas celého dňa pršalo a fúkalo a teplota sa pohybovala okolo 15 stupňov. Od začiatku prišlo k viacerým nástupom, po niekoľkých kilometroch sa podarilo odpútať sedmičke Mihkel Raim (Est.), Polychronis Tzortzakis (Grécko), Robert-Jon McCarthy (Ír.), Krists Neilands (Lot.), Roland Thalmann (Švaj.), Josef Černý (ČR) a Matthias Krizek (Rak.).

 

Sedmička na čele mala už v 2. kola vyše minútový náskok a dobre spolupracovala, v pelotóne diktovali tempo najmä Taliani. V ďalšom kole vypadol z čela pre defekt Raim, rovnaké problémy malo množstvo pretekárov a nevyhli sa im ani Čanecký, po ňom Málik a v polovici pretekov aj Sagan. V čelnej skupine prišlo k pádu a tak jej náskok klesol pod dve minúty. V pelotóne začali tvrdiť muziku Belgičania, sedem kôl pred koncom v ňom boli zo Slovákov už len Sagan, Čanecký a Tybor. Asi 90 km pred cieľom sa hlavné pole rozdelilo následkom vysokého tempa Belgičanov na tri časti, pričom Sagan s Čaneckým sa ocitli v druhom a trojnásobný majster sveta onedlho stratil kontakt. Bolo očividné, že sa na trati veľmi trápi, nepomohla mu ani podpora Čaneckého a tak 83,5 km pred cieľom zosadol z bicykla. To isté spravil aj jeho partner a tak v hre zostal už len Tybor.

Štyri kolá pred koncom sa z hlavného pola odtrhla skupina, v ktorej boli napríklad Davide Cimolai a Matteo Trentin (obaja Tal.), Maurits Lammertink a Mathieu van der Poel (obaja Hol.), Pierre Luc Perichon (Fr.), Wout van Aert (Belg.), či Michael Albasini (Švaj.). Dokázali si vytvoriť dostatočný náskok a keďže v pelotóne sa príliš nespolupracovalo, bolo jasné, že víťaz vzíde z tejto skupiny. Necelých 35 km pred cieľom mala náskok už vyše dve minúty. Ďalšie dve kolá mali pokojný priebeh a na čele sa taktizovalo. Desať kilometrov pred cieľom prišlo ku kľúčovému momentu, keď v zákrute prišlo k pádu a na zemi skončili šiesti jazdci z čelnej skupiny. V nej tak ostalo už len päť pretekárov, z toho dvaja Taliani. Cimolai rozbehol záverečný špurt pre Trentina a ten nedal konkurentom šancu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať