Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.10.2018 08:00 | Správy | Servis | Rodina

Zubný kaz dieťaťa je vašou vizitkou: Prezradíme vám triky, ktoré skutočne účinkujú

Chcete svojim deťom zabezpečiť dlhý a bezstarostný život? Starajte sa o ich zuby! Nejde tu len o hollywoodsky úsmev, ale predovšetkým o kvalitu života.

Kedy začať, ako najmenších motivovať a aké sú najvychytenejšie triky bez chémie? To všetko nám prezradila dentálna hygienička Annamária Polláková zo Zubnej kliniky Dr. Martin.

Annamária Polláková: Podľa dentálnej hygieničky nejde len o čistenie zubov.

Otvoriť galériu

Kedy a v akom veku treba začať deťom čistiť zuby?

 

Zubná dentálna hygiena sa rozdeľuje na individuálnu domácu a profesionálnu. Domácou, teda individuálnou treba začať hneď po narodení dieťaťa. Síce novorodenec ešte nemá zuby, ale potravu dodávanú matkou - materské mlieko alebo umelé mlieko, je potrebné odstraňovať z ústnej dutiny. Po nadojčení a odgrgnutí dieťatka je dôležité vytrieť mu ústa navlhčenou gázou a odstrániť zvyšky. Ak to neurobíme, potrava sa začne rozkladať a kvasiť v ústach. V prípade, že sa vám to nedarí po každom dojčení, vyčistite dieťatku ústa minimálne večer a v noci.

Existujú okrem gázy nejaké iné pomôcky, ktorými si môžu rodičia uľahčiť prácu?

Prvé zuby sa začnú prerezávať asi po šiestich mesiacoch života, vtedy by rodičia mali začať používať na čistenie ďasien tzv. náprstník – prstovú kefku. Ide o silikónový návlek na prst s malými silikónovými vláknami. Táto kefka je vhodnou pomôckou aj pri prerezávaní prvých zubov, keď ňou môžu masírovať ďasná dieťaťu.

Prerezávanie prvých zúbkov sprevádza plač a bolesť. Dokážeme ju stlmiť?

Okrem masáže náprstníkom, ktorý je super pomôckou, dokážu pomôcť aj rôzne hryzadlá. Dieťaťu sa žiada žuť, je to jeho prírodná potreba, cíti, čo je preňho dobré. Takisto existujú špeciálne gély na znecitlivenie a zmiernenie bolesti.

Kedy prichádza ten správny čas na prvú zubnú kefku?

Prvú zubnú kefku odporúčame deťom od prvého roka. Je dobré, ak pri rannom a večernom čistení dieťa vidí rodičov, ako si čistia zuby, a môže ich vlastnou kefkou napodobňovať. Samozrejmosťou je, že po takomto čistení rodičia ešte dieťaťu dočisťujú zuby. Dieťa si tak vybuduje návyk ku klasickej kefke a nadobúda zručnosť. Používanie pasty sa deťom odporúča od dvoch rokov.

Dospelí často ospravedlňujú zanedbávanie hygieny u detí vetou: „Máš mliečne zuby, aj tak ti vypadnú...“ Čo si o tom myslíte?

Je to ten najhorší prístup! Áno, mliečne zuby síce vypadnú, ale dieťa ich má až do jedenásteho veku života. Postupne sa, samozrejme, obmieňajú, pribúdajú trvalé zuby, ale neviem si predstaviť, ktoré dieťa chce v škôlke zažiť výsmech pre čierne zuby. Navyše mliečne zuby sa netrhajú, keďže držia miesto trvalým, a na druhej strane aj ich oprava je veľmi náročná, lebo nie každý kaz sa opravuje plombou a nie všetky deti sú ochotné v ambulancii spolupracovať. Treba dodať, že dieťa za svoj zubný kaz nemôže, je to vizitka ich rodičov.

Otvoriť galériu

Najväčší škodcovia

Dbajte na to, aby sa do detskej stravy dostávalo čo najmenej pridaného cukru. Baktérie v našich ústach sa živia práve cukrom z potravín. Keď zjeme jedlo, baktérie sa tiež nakŕmia cukrom z tohto jedla. Po jeho strávení ho premenia na svoj produkt – kyseliny, ktoré vypúšťajú na povrch zubov a rozpúšťajú sklovinu.

Veľa ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov pomáha telu v správnom vývoji, ale kyseliny, ktoré z nich vznikajú, kazia zuby.

Ovocné džúsy, sladké šťavy, čaje s citrónom a medom je dobré vypiť naraz. Po vypití neumývať zuby, len poriadne prepláchnuť čistou vodou, a až po 30 minútach si môžeme vyčistiť zuby. To platí aj o sladkostiach, keksoch, čokoláde...

Ovocné a zeleninové pyré, med, smoothies, ovocné šťavy, sladkosti, pečivo... Tieto potraviny sú kyslé a lepia sa na povrch zubov.

 

Preparáty pre zdravý detský chrup

 

Fluorid: V určitom množstve sa nachádza v každej zubnej paste, hoci existujú aj pasty bez fluoridu pre alergikov. Podporuje odolnosť skloviny, no jeho dávka obsiahnutá v zubnej paste často nestačí a je dobré si zvýšiť prísun fluoridov aj inými preparátmi. Napríklad ambulantným fluoridovaním u stomatológa či aplikáciou Elmex gélu 1- až 2-krát týždenne, ale iba po konzultácii s dentálnym špecialistom.

Kalcium a fosfátové prípravky: Podporujú remineralizáciu skloviny a zakúpite ich v lekárni.

Technika čistenia zubov

Dieťa si stiera horné a dolné zuboradie naraz. Má zahryznuté zuby a s kefkou sa pohybuje zhora nadol a zdola nahor. Pohyb opakuje na jednom mieste trikrát a postupne sa posúva na ďalší zub. Rodič kontroluje a dočisťuje zuby.

 

Kedy si po jedle umyť zuby?

Po konzumácii počkajte 30 minút. Ústa si len vypláchnite vodou, aby ste sa zbavili zvyškov potravy a zriedili koncentráciu kyselín pôsobiacich na zubnú sklovinu. Po polhodine, keď sa vráti PH do neutrálu, si zuby pokojne umyte. V opačnom prípade môžeme použiť obrazné prirovnanie: Čo by sa stalo, keby sme začali navlhčenú stenu čistiť kefou? Očistíme nielen stenu, ale narušíme aj omietku. Rovnako to je aj s našou zubnou sklovinou.

 

Pripravte si ústnu vodu doma

Suroviny: 5 čajových lyžičiek sódy bikarbóny, 1 celá škorica, 1 ks badiánu (anízu), 3 ks klinčekov

Postup: Škoricu, klinčeky a badián zalejte litrom vriacej vody. Bylinky nechajte cez noc vylúhovať a odstáť. Ráno zmes sceďte cez sitko alebo gázu. Na ozvláštnenie môžete do tohto odvaru podľa vlastného gusta pridať aj listy mäty alebo päť čajových lyžičiek sódy bikarbóny. Tiež môžete pridať zopár kvapiek kvalitného esenciálneho oleja (napr. levanduľový).

Triky

Xylitové žuvačky: Znižujú riziko výskytu zubného kazu tým, že odstraňujú povlak, zmobilizujú slinné žľazy a v ústach sa hromadia sliny. Tie neutralizujú v našich ústach PH, oplachujú zuby, zavlažujú ústa. Tieto žuvačky sú bez umelých sladidiel, vhodné aj pre diabetikov či pacientov alergických na lepok. Zakúpite ich v lekárni s rôznymi príchuťami. Odporúča sa používať ich po každom jedle. Žuvačku netreba žuť  polhodinu, stačí štvrťhodinka po jedle, kým cítiť jej chuť a vylučuje sa z nej xylitol, ktorý deaktivuje činnosť baktérií. Je dobré, ak po týchto žuvačkách siahnu matky po pôrode. Ovplyvnia tým svoje baktérie, ale aj to, aké baktérie budú prenášať na svoje dieťa napríklad pri bozkávaní či oblizovaní príboru.

 

Aj lacné je dobré: Ústne vody s obsahom alkoholu sú príliš agresívne. Alkohol ústa vysušuje, čím spôsobuje problémy na slizniciach a vytvára podmienky na tvorbu zubných kazov. Nemusíte kupovať len drahé výrobky. Aj bežné pasty sú dobrou prevenciou a fungujú rovnako dobre ako tie drahšie. Záleží skôr na technike čistenia.

 

Vitamíny: Prvým prejavom nedostatku vitamínu C býva krvácanie ďasien. No odvďačíte sa im aj kolagénom či vitamínom D.

 

Sóda bikarbóna: Hoci taktiež bieli zuby, nepreháňajte to s ňou, a hlavne s ničím nekombinujte, ani s citrónom! „Mám skúsenosti, že aj keď dočasne na niekoľko minút vybieli zuby, po chvíli sa im prinavráti ich pôvodná farba,“ hovorí dentistka.

 

Kokosový olej: Bieli a ošetruje zuby! Zanecháva na nich klzký povrch a dodáva ďasnám vitamíny. Buď si ho natriete kefkou na zuby, alebo si dajte lyžičku oleja do kávy.

 

Prírodné recepty: Používajte bylinky a esenciálne oleje. Dezinfekčné účinky majú klinčeky (pri bolestiach a zápaloch ich prežúvajte), škorica, mäta, badián či repík.

 

Nejde o pastu: Oveľa dôležitejšia je kefka a akým spôsobom s ňou zuby čistíte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!