Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.08.2018 10:00 | Šport | Hokej
Foto

Našli sme súrodencov Mikitu: Čo prezradili o legendárnom hokejistovi?

Rozlúčia sa v tichosti.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Pokrvní súrodenci zosnulého hokejistu Stana Mikitu († 78) - brat Juraj (80) a sestra Viera (68) z Ružomberka sú v slzách. Opustil ich milovaný súrodenec, ktorý bol ich vzorom a ktorých nerozdelila sláva ani oceán. Hoci sa ich cesty rozišli v ranom detstve, stále udržiavali vrelé príbuzenské vzťahy a kým im to zdravotný stav umožňoval, stretávali sa či už v Amerike, alebo na Slovensku.

„Stretávali sme sa celý život. A telefonovali sme si. Bol to najlepší brat s veľkým srdcom,“ hovorí Juraj Guoth, jediný pokrvný brat Stana Mikitu. Keď ujo s tetou zobrali Stanka do Kanady, mal Jurko len desať rokov. Jednou z posledných spomienok na spoločné detstvo je fotografia, ktorá sa objavila v Mikitovej autobiografii Naveky čiernym jastrabom (vydavateľstvo TIMY, 2011). Na situáciu, keď malý braček odchádzal za oceán, si už po toľkých rokoch veľmi nespomína. „Chcel som ísť s ujom. Ale keď prišiel ten deň, tá chvíľa, že už treba ísť na vlak, tak som sa držal otca, že nepôjdem,“ opísal ju Mikita.

Legenda NHL, ktorá strávila celú kariéru v drese Blackhawks, má na Slovensku ešte aj mladšiu sestru Vieru, ktorá ale v čase lúčenia v roku 1948 nebola na svete. Tiež dnes žije v Ružomberku, ale tá u slávneho brata v Chicagu strávila celý rok.

 

Rozlúčka doma

„Sme a boli sme vždy naňho neskutočne hrdí. Bol to dobrý brat a je mi ľúto, že nemôžem prísť na pohreb, je to pre mňa už ďaleká cesta. Urobíme si doma sami súkromnú spomienku naňho,“ hovorí najstarší z trojice súrodencov Juraj Guoth, ktorý predával lístky na hokej na zimnom štadióne v Ružomberku.

„Hrám, aby som vyhral. To bolo Stanovo heslo. Forever Blackhawks,“ utiera si slzy sestra Vierka. Sama má v Ružomberku dvoch vnukov, čo idú v šľapajach slávneho strýka a hrajú hokej. „Mal v sebe húževnatosť a obrovskú vôľu v hokeji niečo dokázať. Bol snaživý, a pritom taký pokorný. Prišli sme o najlepšieho brata, akého si človek mohol želať. Nikdy nespyšnel a vždy sa k nám hlásil. Veľmi nám bude chýbať. Bol to najlepší človek na svete,“ plače Viera.

Halušky a vývar

Stan bol podľa nej punktičkár a detailista. Nemal rád, ak niekto neodviedol stopercentný výkon. „Miloval Slovensko a do poslednej chvíle slovensky hovoril. Mal rád halušky a jeho najobľúbenejšie jedlo až do smrti bolo tiež slovenské – slepačia a hovädzia polievka, ktorú si pamätal od mamičky Emílie.“

Starší brat Stana Mikitu v mladosti tiež športoval, akurát si vybral futbal. „Hrával som záložníka. Za Liptovský Mikuláš i Ružomberok,“ vraví Juraj Guoth (80) a spomienka na časy, keď naháňal loptu, v ňom vzbudí nostalgiu. Aj po skončení aktívneho športovania ostal v tomto prostredí. Dlhé roky viedol v Ružomberku hokejovú prípravku a mnohí tamojší fanúšikovia si ho pamätajú aj z pokladne miestneho zimného štadióna, kde predával vstupenky na zápasy miestneho klubu.

Hokejom sa zaoberajú aj potomkovia Guothovcov. Traja Mikitovi vnuci Charlie, Billy a Tommy sa ukázali na ľade Chicaga, keď ich dedka uvádzali do Siene slávy. Vnukovia jeho súrodencov hrávajú na Slovensku – Michal Guoth (22) za HC Bratislava, Jakub a Oliver Uhliarovci za žiakov MHK Ružomberok. A všetci majú na drese najobľúbenejšie číslo 21.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jč, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval