Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2018 09:55 | Správy | Politika

Vietnamcom sme dali lietadlo, ktorým mali uniesť Thanha zadarmo: Zaplatia za požičanie nášho špeciálu?!

Kauza únosu vietnamského podnikateľa neutícha ani po niekoľkých týždňoch. Škandál sa dostal na stôl poslancom bezpečnostného výboru, ktorí vypočúvali ministerku vnútra Denisu Sakovú (42). Tá zopakovala, že je potrebné počkať na vyšetrenie celého prípadu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Objavujú sa pritom ďalšie nezrovnalosti, ktoré v celom vysvetľovaní nesedia. Zaujímavé je tiež to, že za vyjadrení bývalých ministrov vnútra sa vládny špeciál pre zahraničné delegácie nepožičiaval. Bude ministerstvo žiadať preplatenie nákladov od Vietnamcov? Rezort pritom k podobnému postupu pristúpil, keď minulý rok vystavil faktúru za lety do Popradu v hodnote takmer milión eur. Kým vo vlaňajšom prípade určil rezort vnútra cenu Kiskových letov celkom presne, koľko stála cesta špeciá­lom z Bratislavy do Moskvy nová ministerka vnútra Denisa Saková (42) vo štvrtok povedať nevedela. Cestu pritom platilo Slovensko.

„Bolo požičané bezodplatným spôsobom členom vietnamskej vlády,“ reagovala Saková. Obhajovala sa uznesením vlády z roku 2006, kde sa podľa nej píše že „lietadlá letky Ministerstva vnútra môžu byť bezodplatným spôsobom použité na prevoz alebo na služobné cesty čelných predstaviteľov SR aj hlavných predstaviteľov vlád iných krajín a medzinárodných inštitúcií, pokiaľ si to osobitný účel vyžaduje.“ Otázku, či bude rezort v prípade dokázania zneužitia vládneho lietadla na zavlečenie Vietnamca požadovať preplatenie nákladov, ministerka označila za hypotetickú. „Uvidíme, aké kroky v tejto diplomatickej oblasti podnikne Ministerstvo zahraničných vecí, ako sa k tomu postaví vláda SR, ak by sa náhodou také niečo preukázalo,“ dodala.

Otvoriť galériu
Na zasadnutí výboru okrem nej sedel i policajný prezident Milan Lučanský a exminister Róbert Kaliňak. Práve ten sa podľa vyjadrenia opozičného poslanca Miroslava Beblavého správal nervózne, pôsobil ako ministerkin šéf a skákal všetkým do reči. „Ak by bol pán Kaliňák páchateľ, nesprával by sa na tomto výbore inak,“ skonštatoval bývalý minister obrany za SaS Ľubomír Galko (50). Kaliňák pritom opakuje, že o vedomom prevoze Vietnamca nemali ani poňatia a spochybňuje aj závery nemeckých vyšetrovateľov či súdu, ktorí nemajú pochybnosti o tom, že na palube nášho špeciálu Thanh bol. „Ak som bol naivný, prosím, ale nepredpokladal som to. Ani dnes mi to nejde do hlavy, aby váš partner z inej krajiny osobne prišiel, aby si niekoho zobral, to je vec, ktorá sa mi ťažko verí, to je veľmi komplikované,“ zdôvodňoval. Taktiež dopĺňa, že podľa neho sme poskytli aj v minulosti vládny špeciál napríklad delegácii Čiernej hory či vyslancovi OSN a bolo to štandardom.

 

V tomto prípade mu však oponuje exminister Daniel Lipšic. „Nikdy sa mi to nestalo. Vládny špeciál sme mimoriadne používali pri výnimočných situáciách. Nikdy sme ho nepoužili na žiadosť zahraničnej delegácie a bral by som takúto žiadosť ako veľmi zvláštnu,“ uviedol Lipšic pre Denník N. Nový Čas oslovil aj exministra vnútra Vladimíra Palka. „Pokiaľ som bol ministrom nikdy sa nezapožičiaval vládny špeciál zahraničným užívateľom alebo delegáciám. Pripúšťam však, že vo výnimočných prípadoch je takéto zapožičanie oprávnené, samozrejme nie na vykonanie únosu,“ zakončil.

Pochybnosti okolo únosu

1. Zadanie do Schengenského priestoru

Kaliňákova obrana spočívala aj v tom, že Nemci nezadali do Schengenského systému meno uneseného. Nemci tvrdia, že tak spravili do 24 hodín. Exminister tak zmenil rétoriku a tvrdí, že podľa informácií spred pár mesiacov, kedy to zisťovali, nič také nenašli a nevedia sa dostať do histórie a preveriť, či tam bol nahlásený.

2. Požičanie špeciálu vietnamskej delegácii na poslednú chvíľu

Vietnamci prileteli do Bratislavy na poslednú chvíľu. Najskôr pre nich išiel náš špeciál do Prahy, neskôr ich odviezol aj do Moskvy. Podľa vyjadrení exministrov takéto náhle oficiálne návštevy nikdy nemali.

3. Kontrola pasov na letisku

Otázka je, ako prebieha kontrola pasov. Poslanec Beblavý upozornil, že ministerka v minulosti informovala, že táto delegácia bola štandardne pasovo vybavená. Z rokovania vyplynulo, že delegáciu odbavili po príchode autom k lietadlu, kde pozrela hraničná polícia doklady, čo považujú za štandard.

Odhadovaná cena 

Praha -> Bratislava (293km) - 2 300 €

Bratislava -> Moskva (1 633km) - 13 000€

Otvoriť galériu
Vládny špeciál.
Zdroj: tasr

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!