Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Tvrdé reakcie na návrh Richtera: Vybojujú si odbory minimálnu mzdu viac ako 520 € a ako sú na tom iné európske štáty?

Slováci sa môžu tešiť. Ministerstvo práce Jána Richtera (61) avizuje od nového roka zmenu výšky minimálnej mzdy.

Keďže sa združenia zamestnávateľov a zamestnancov do polovice júla nedohodli, vyložil karty na stôl rezort, ktorý navrhuje zvýšenie zo 480 € na 520 €. Odpoveď sociálnych partnerov na seba nenechala dlho čakať a zdá sa, že Richtera ešte čakajú tuhé rokovania.

Súčasná garnitúra pokračuje v línii, v ktorej hovoria, že Slovensku sa darí, a tak to musia pocítiť občania. „Vyšší nárast sumy minimálnej mzdy na rok 2019 je opodstatnený najmä vzhľadom na pozitívny vývoj makroekonomických ukazovateľov, ktorý sa očakáva aj v nasledujúcom období,“ obhajuje ministerstvo nárast minimálky. Zvyšovanie podľa rezortu práce zohľadňuje rast produktivity práce a priemernej mzdy, preto môže mať skôr pozitívny, než negatívny vplyv na zamestnanosť. S týmto tvrdením sa stotožujú aj odborári, tí však prostredníctvom Konfederácie odborových zväzov navrhujú zvýšenie až na 635 € namiesto deklarovaných 520 €.

Vysvetľujú to odporúčaniami Európskeho výboru sociálnych práv, ktorý hovorí, že minimálny plat by mal obsahovať aspoň 60 % priemernej mzdy. Tá je v súčasnosti hlavne vďaka Bratislavskému kraju na sume 954 €. Zamestnanci tiež poukazujú na zdražovanie potravín a štatistiku, podľa ktorej žilo v roku 2016 pod hranicou chudoby 668 439 osôb. „Čím je minimálna mzda vyššia, tým je zamestnanec viac motivovaný pracovať a preferovať zamestnanie pred poberaním rôznych sociálnych dávok,“ uviedla viceprezidentka KOZ-u Monika Uhlerová.

Otvoriť galériu
Ako rástla minimálka v SR.
Zdroj: infografika NČ

 

Čakajú rokovania

Takýmito krokmi však odborári nahnevali druhú stranu - zamestnávateľov, ktorí tlačia na nižšie zárobky. „O návrhu na úpravu sumy mesačnej a hodinovej minimálnej mzdy pre rok 2019 boli predstavitelia AZZZ SR pripravení rokovať, avšak iba za predpokladu, že tieto rokovania budú rešpektovať reálne ekonomické a sociálne ukazovatele a zákonom dané kritériá. V opačnom prípade považujeme takéto rokovania za neefektívne,“ povedala hovorkyňa asociácie Miriam Špániková.

Otvoriť galériu
Profesie, ktoré berú najmenej.
Zdroj: infografika NČ

Požiadavku odborárov považuje asociácia zamestnávateľov za nezmysel: „Návrh KOZ vo výške 635 eur považujeme za absolútne nereálny, nakoľko predstavuje také zásadné navýšenie minimálnej mzdy, ktoré nemá žiadnu oporu v reálnych ekonomických číslach.“ Požadujú zavedenie vzorca na pravidelné zvyšovanie minimálnej mzdy.

Ministerstvo oponuje, že kľúč existuje a je súčasťou zákonných pravidiel, no určuje len minimálne zvýšenie. „Vláda pri určovaní výšky minimálnej mzdy vždy prihliada na ekonomickú kondíciu krajiny,“ povedal hovorca Michal Stuška. Návrh Richtera však ešte nie je definitívny a zmeniť ho môže vláda na ďalšom rokovaní.

Otvoriť galériu

Stanislav Mráz (52), školník, Košice, plat 520 eur

Otvoriť galériu
To zvýšenie minimálnej mzdy je v podstate celkom slušné. Ja som totiž začínal s platom bývalých 1 400 korún a teraz to prilepšenie v prepočte vychádza na 1 200 korún! Samozrejme, že by som chcel zarábať viac, ale keďže to nie je reálne, musím byť spokojný. A čo by som si kúpil za 40 eur navyše? Možno by som ich uložil na úrok, prípadne kúpil niečo s výraznou zľavou, z čoho by som mal osoh a aj dobrý pocit.

 

Problém pre malých podnikateľov

Róbert Chovanculiak, ekonomický analytik INESS

Otvoriť galériu
Je to také každoročné cvičenie. Odborári prídu so svojimi číslami, zamestnávatelia s miernym navýšením a nakoniec rozhodne aj tak priamym nariadením vláda. Zvýšenie minimálnych miezd nespôsobí žiadny problém bohatým regiónom, napríklad na západe krajiny, kde ani teraz firmy nevyplácaju minimálne mzdy. Problém vznikne na východe, kde sú stále problémy s nezamestnanosťou. Malí podnikatelia v hoteliérstve, reštauráciách budú možno musieť prepúšťať, poprípade zavrieť. Toto sa ukáže, hlavne ak opadne ekonomický boom. Teraz sa síce ekonomike darí, no nemusí to tak byť stále. Ak dôjde k recesii, politici určite minimálku neznížia, to sa nikdy v histórii nestalo. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že priemerná mzda vzrástla medzi rokmi 2013 a 2018 o 21 %, zatiaľ čo minimálna mzda neúmerne, takmer až dvojnásobne, o 42 %.

 

Zvyšujú sa personálne náklady

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Otvoriť galériu
Často diskutovaná minimálna mzda má veľa kritikov. Obyvatelia sa väčšinou stanoveniu minimálnej mzdy tešia, keďže to znamená, že nikto im nemôže za ich prácu ponúkať nižší plat. Príliš vysoká úroveň minimálnej mzdy však môže ekonomike krajiny uškodiť. Znamená to totiž, že zamestnávateľom sa zvyšujú personálne náklady a v nadväznosti na to sa môžu rozhodnúť radšej nevytvoriť zamýšľané pracovné miesta alebo dokonca pristúpiť aj k prepúšťaniu. Aktuálnu úroveň minimálnej mzdy v súčasnej podobe nepovažujeme za takú, ktorá by mohla uškodiť našej ekonomike. Je však pravdou, že ku každému ďalšiemu zvýšeniu minimálnej mzdy treba pristupovať opatrne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, ivš, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia