Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2018 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Neviete, čo spraviť s prebytkom ovocia a zeleniny? S týmito receptami si ich užijete aj v zime

Kečup či kompót. To sú najčastejšie spôsoby, ako ľudia spracovávajú sezónne ovocie a zeleninu na zimu.

Nemusíte sa však sústrediť len na overené a tradičné recepty. Vyskúšajte niektorý z tipov Nového Času a doprajte si sviežu chuť leta aj počas jesene a zimných večerov.

 

Paradajky

 

Otvoriť galériu
Mrazenie

  • väčšie plody, avšak úplne zrelé a sladké, oblejte horúcou vodou, prudko schlaďte a zbavte šupy
  • nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky a dajte zamraziť
  • takto upravené paradajky sú vhodné do varených jedál

 

Sušenie v rúre

  • rozkrojte ich na polovicu a naskladajte najlepšie do jánskeho skla rozrezanou časťou hore
  • sušte s pootvorenými dvierkami pri teplote 80 °C približne 3 hodiny
  • po uvedenom čase ich jemne stlačte, pretočte a pokračujte v sušení a otáčaní, kým nie sú usušené

 

 

Sušenie na slnku

  • počasie praje sušeniu na slnku, tak to určite využite, stačí vám na to rám so sieťkou proti hmyzu, alebo sieťka na sušenie húb či plech a gáza
  • nakrájajte ich na polovicu a vyberte dužinu, poukladajte na plech, jemne posoľte a prekryte gázou kvôli hmyzu
  • nechajte celý deň na priamom slnku, na noc ich dajte dnu
  • paradajky potrebujú asi tri dni, aby sa podobali sušeným marhuliam - nie príliš vlhké, ale ani presušené

Tip: Aby vydržali dlhšie, dajte ich do pohára, zalejte horúcim olejom, prípadne pridajte bylinky.

 

Čatní

 

Potrebujete:

  • 2 cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 jablká
  • 1 hrušku
  • 2 čili papriky
  • 5 lyžice hnedého cukru
  • 200 ml vínneho octu
  • soľ
  • bylinky a korenie podľa chuti
  • olivový olej

Postup:

Ošúpané paradajky a ovocie nakrájajte na malé kúsky a opražte na cibuľke. Pridajte ostatné suroviny a zalejte polovicou octu. Varte asi hodinu. Podľa chuti pridajte ocot. Uvarenú zmes klasicky zavarte do pohárov.

 

Broskyne, černice

 

Dreň

  • stačí, ak ovocie dáte do mixéra a rozomeliete na kašu
  • uložte do mrazáku, buď do misiek, alebo formičiek na nanuky

 

Koža

  • na kilo broskýň potrebujete asi tri banány
  • všetko dôkladne rozmixujte a rozotrite tenkú vrstvu na plech pokrytý papierom na pečenie
  • sušte v rúre približne desať hodín pri teplote maximálne 80 stupňov
  • nechajte riadne vychladnúť, odlepte papier na pečenie a krájajte na tenké slíže, ktoré zatočíte do rolky
  • takto upravené ovocie vydrží vo vzduchotesnej nádobe aj 3 mesiace

 

Zmrzlina

 

Potrebujete:

  • 1 kg broskýň
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 300 g jemného trstinového cukru

Postup:

  • ovocie ošúpte, zbavte kôstky a nakrájajte na malé kúsky
  • v mixéri rozmixujte spolu s cukrom na jemnú kašu a pridajte nevyšľahanú smotanu
  • zmes dajte do mrazáka a každú pol hodinu dôkladne premiešajte
  • postup zopakujte asi 8-krát

 

Cuketa

 

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Mrazenie

  • nastrúhajte ju na hrubom struháku alebo na dlhé rezance
  • z väčších plodov vyberte stred aj s jadierkami
  • dajte ju do vzduchotesných krabičiek a zamrazte
  • takto uchovaná zelenina vydrží až 10 mesiacov

Pozor: Nenapĺňajte krabičky až po vrch, cuketa má v sebe veľa vody, čo by v dôsledku mrazenia mohlo spôsobiť, že krabička praskne.

 

Čipsy

  • menšie cukety nakrájajte na tenké plátky
  • ak sušíte v sušičke, posypte len soľou a korením a sušte až do úplného vysušenia asi 7 hodín
  • ak ich pripravujte v rúre, dajte do misky olej, koreniny a cuketu v nej premiešajte
  • dajte na plech s papierom na pečenie a z každej strany pečte asi 45 minút pri teplote 100 stupňov
  • uchovajte vo vzduchotesnej nádobe

 

Slivky

 

Otvoriť galériu
plum fruits on market
Zdroj: Istockphoto

Sirup

 

Potrebujete:

  • 500 g kryštálového cukru
  • 4,5 kg čerstvých sliviek
  • 300 ml octu

Postup:

  • dôkladne umyté a vykôstkované slivky zasypte cukrom a nechajte deň odpočívať, pričom párkrát zmes premiešajte
  • odstátu zmes dajte do hrnca a varte na malom ohni asi 6 hodín, kým sa množstvo nezníži na polovicu
  • dajte do čistých fliaš, uzatvorte

 

Pečený čaj

 

Potrebujete:

  • 1 kg sliviek
  • 1/2 kg kryštálového cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžičku klinčekov

Postup:

  • dobre umyté a vykôstkované slivky nakrájajte na malé kúsky, posypte cukrom a korením
  • pečte na plechu s papierom na pečenie 40 minút pri teplote 150 stupňov
  • hotovú zmes nechajte vychladnúť a rozdeľte do vzduchotesnej nádoby

Tip: Počas zimných večerov stačí zaliať pár lyžičiek vriacou vodou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené