Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2018 07:45 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Letná škola na Univerzite Komenského sa teší veľkej obľube: Vek najstaršej účastníčky vás prekvapí

V aule Univerzity Komenského v Bratislave v pondelok slávnostne otvorili 54. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS).

Jej organizačný tím pripravil pre 156 cudzincov z 33 krajín sveta bohatý vzdelávací, kultúrny a vlastivedný program realizovaný formou prednášok, seminárov a prezentácií na akademickej pôde, počas exkurzií v hlavnom meste i po regiónoch Slovenska.

Ako uviedla v príhovore riaditeľka SAS Jana Pekarovičová, ústrednou témou tohto ročníka je reflexia historických medzníkov 20. storočia v jazyku, literatúre, kultúre a spoločnosti s prihliadnutím na osmičkové roky: "V rámci podujatí letnej školy chceme pripomenúť jubileá významných udalostí a osobností v slovenskom i česko-slovenskom kontexte, predovšetkým 100. výročie vzniku Československej republiky i 50. výročie okupácie Československa v auguste 1968."

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Aj tento rok majú o trojtýždňový program slovakistických štúdií najväčší záujem študenti lektorátov slovenského jazyka a kultúry, ktorí pôsobia na univerzitách v zahraničí. Medzi frekventantmi letnej školy sú aj vysokoškolskí učitelia, lektori cudzích jazykov, prekladatelia a tlmočníci či manažéri. Niektorých účastníkov tam privádzajú osobné či rodinné dôvody a slovenské korene.

 

Najviac frekventantov je vo veku od 20 do 30 rokov. "Nemáme teraz študentov veľmi vekovo diferencovaných. Najstaršia účastníčka má 71 rokov, veľmi dobre ju poznáme, je to učiteľka pôsobiaca v Paríži na INALCU, kde máme aj slovenský lektorát. Na Slovensku sa oženil jej syn, aj z týchto dôvodov sa učí po slovensky," povedala pre TASR Pekarovičová.

Ako ďalej ozrejmila, v úvode letnej školy boli sasisti z Francúzska, Ruska, Rakúska, Nemecka, Luxemburska, Maďarska, Poľska, Švédska, Litvy, ale aj z Japonska, Číny, Egypta, Veľkej Británie, Turecka a po prvý raz i z Ekvádora zaradení do študijných skupín podľa úrovne jazykovej kompetencie, kde absolvujú intenzívnu výučbu, jazykové semináre a cvičenia. Popoludní najmä tých pokročilých čakajú prednášky a rôzne prezentácie. "Zaujímavú skupinu máme z Bruselu, z Európskej komisie, sú to tlmočníci a prekladatelia, ktorí pracujú pre európsku agendu. Na SAS sa prihlásili kvôli špeciálnemu programu pre translatológov," konštatovala riaditeľka SAS.

Cudzinci tu absolvujú od 80 do 120 hodín priamej výučby a budú sa zoznamovať aj so slovenským umením, filmom, divadlom, ľudovým tancom a piesňou. Súčasťou programu sú tiež tvorivé dielne, kde si študenti môžu rozvíjať svoje komunikačné a umelecké schopnosti. "S lektormi nacvičia program a vo štvrtok 23. augusta bude prezentácia výstupov pod názvom Sami sebe," uzavrela Pekarovičová.
Slávnostné otvorenie 54. ročníka SAS vyvrcholilo koncertom, na ktorom sa predstavilo sláčikové kvarteto Mucha Quartet v programe Musica Ceco-Slovacca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!