Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2018 13:30 | Šport | Šport mix
Foto

Tretia najpočetnejšia a s jasnými cieľmi: Atletická družina nabrala smer Berlín

Slovenská výprava odcestovala v sobotu na 24. majstrovstvá Európy v atletike, ktoré v Berlíne odštartujú v pondelok popoludní úvodnými kvalifikačnými súťažami.

V tíme je viacero adeptov na cenný kov, cieľom je vybojovať aspoň jednu medailu a ďalšie tri umiestenia v elitnej osmičke.

Slovensko vyslalo na šampionát tretiu najpočetnejšiu výpravu na vrcholnom podujatí (OH, MS, ME) v ére samostatnosti. Do nominácie sa dostalo 21 atlétov, 19 z nich sa predstaví v individuálnych súťažiach.

S výnimkou Daniely Ledeckej všetci splnili "ostrý" limit Európskej atletiky (EA), štart nitrianskej prekážkarky na 400 m odobril technický delegát EA. Ďalších piatich adeptov (Lajčáková, J. Velďáková, D. Velďáková, Lomnická, Žeňúch), ktorí sa k limitom priblížili, však už odmietol.

 

ME budú preto po prvý raz od roku 2002 bez trojskokanky Dany Velďákovej, ktorá ašpirovala už na siedmu účasť.

"Lídrom by mal byť olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth, ktorý má jasne najlepší tohtoročný čas spomedzi päťdesiatkárov," uviedol šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) a šéf slovenskej výpravy Martin Pupiš.

"Vysoko sú v európskych tabuľkách a dobrú formu však majú aj ďalší – kladivárka Martina Hrašnová, chodkyňa na 50 km Mária Katerinka Czaková, šprintér Ján Volko i kladivár Marcel Lomnický. Myslím si, že vďaka nim – no i ďalším – môžeme považovať berlínsku výpravu za historicky najsilnejšiu na ME od roku 1993."

V tíme sú šiesti nováčikovia, toľkí boli aj v Amsterdame 2016. Najviac účastí na ME má kladivárka Hrašnová (štartuje už po šiesty raz), ktorá je s dvoma striebornými medailami zároveň najúspešnejší člen berlínskej výpravy SR. Piaty štart čaká kladivára Lomnického, ktorý túži získať konečne cenný kov, a štvrtý raz sa na kontinentálnom šampionáte predstaví Tóth, pred štyrmi rokmi v Zürichu strieborný na 50 km.

"Veríme, že by sme mohli vybojovať aspoň jednu medailu a tri umiestnenia v Top 8. Tento tím však má na to, aby naše očakávania ešte prekonal."

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr

Tóth sa vracia na medzinárodnú scénu po 700-dňovej pauze, jeho posledným vrcholným vystúpením boli OH 2016 v Riu, kde triumfoval.

"Nevnímam tlak, aj keď si uvedomujem veľké očakávania celej verejnosti. Už viac rokov som vstupoval na vrcholné podujatia s vedomím, že som najväčší favorit a že sa čaká odo mňa medaila. Z tohto pohľadu v podstate nič nové. Na šampionát sa teším, som zdravý, dobre pripravený, cítim sa dobre, niet dôvod stresovať. Päťdesiatka však vie byť zradná, je to náročná disciplína, bude to o to ťažšie, keď sa k tomu pridajú očakávané horúčavy. Verím, že sa vyrovnávam so všetkými nástrahami a podám čo najlepší výkon," vyjadril sa Tóth.

Otvoriť galériu
jan volko
Zdroj: tasr

Na svoje druhé ME sa chystá slovenský šprintérsky rekordér Volko (100 a 200 m). Nie je pod tlakom favorita, mnohí ho považujú aj za čierneho koňa.

"Cítim sa dobre, som zdravý, na ME sa už veľmi teším, uvidíme, ako to tam vypáli. Chcem sa dostať aspoň do jedného finále, to je môj maximálny cieľ aj sen," načrtol svoje ambície.

Otvoriť galériu
Zdroj: tasr

Kladivár Marcel Lomnický má na ME postupku 11. - 7. - 5. miesto, s jej pokračovaním by bol spokojný. "Pri tomto trende by ma mala čakať medaila. Hneď by som si na seba stavil," vtipkoval. "Momentálne sa cítim dobre fyzicky aj psychicky. Som asi v najlepšej pohode, v akej som kedy bol. Teraz bude záležať už len na tom, ako sa vyspím. Moja disciplína je zradná, rozdiel medzi priemerným a výnimočným hodom je malý. Ja len dúfam, že to všetko do seba správne zapadne," povedal Lomnický.

SAZ oproti posledným šampionátom mierne zvýšil odmeny pre slovenských atlétov, za zlatú medailu získa pretekár 10.000 eur a realizačný tím 5000 eur, za striebro 7500 eur (4000 real. tím), za bronz 5000 eur (3000).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj