Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2018 15:15 | Správy | Zahraničné správy

V pásme Gazy vzniklo najväčšie solárne pole, ktoré financuje EÚ: Zabezpečí pitnú vodu pre 250 000 ľudí

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že EÚ v priebehu tohto týždňa dokončila výstavbu najväčšieho fotovoltického solárneho poľa v pásme Gazy.

Zariadenie poskytne 0,5 megawattov elektrickej energie denne pre odsoľovacie zariadenie, ktoré dokáže zabezpečiť pitnú vodu pre 250 000 ľudí.

Zariadenie na odsoľovanie vody v južnej časti pásma Gazy, ktoré financuje EÚ, v súčasnosti zabezpečuje pitnú vodu pre 75 000 obyvateľov v samosprávnych územiach Chán Júnis a Rafah. Vďaka novému energetickému poľu a predpokladaným investíciám by odsoľovacie zariadenie malo do roku 2020 dodávať pitnú vodu v južnej Gaze pre 250 000 ľudí.

Eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn pri tejto príležitosti pripomenul, že obmedzené zásobovanie energiou v pásme Gazy je jednou z hlavných výziev na zlepšenie prístupu miestneho obyvateľstva k pitnej vode.

 

"Fotovoltické solárne pole je nevyhnutné na to, aby pokrylo naliehavé potreby vody v pásme Gazy a vytvorilo dôstojné životné podmienky pre miestnych obyvateľov, čím sa zmierni napätie v tejto oblasti, tak veľmi citlivej na konflikty," opísal situáciu komisár.

Komisia zdôraznila, že EÚ investuje do dlhodobej vodohospodárskej infraštruktúry na území celej Palestíny s dôrazom na pásmo Gazy. V pásme Gazy je 97 percent vody nevhodnej pre ľudskú spotrebu. Nadmerne vysoká hustota obyvateľstva v pásme Gazy spôsobuje obrovskú záťaž na nedostatočnú infraštruktúru. Tá sa rozpadá v dôsledku opakovaných konfliktov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, vinou vyše desať rokov trvajúcej izraelskej blokády a aj vinou vnútropalestínskych sporov. Všetky tieto faktory zapríčinili v pásme Gazy kritický nedostatok vody.

EÚ v období rokov 2006-17 vyčlenila na tieto účely 128 miliónov eur. V roku 2018 Únia pridala ďalších 21 miliónov eur. Cieľom pomoci EÚ je zabezpečiť sebestačný, spravodlivý, dostupný a udržateľný prístup k energii, bezpečnej pitnej vode a sanitárnym službám pre všetkých obyvateľov tohto regiónu.

V nadchádzajúcich mesiacoch Únia finančne podporí viacero projektov na zaistenie pitnej vody. Sumou 1,5 milióna eur podporí spoločnosť Oxfam v jej úsilí dokončiť rekultiváciu brakických systémov odsoľovania vody, ktoré budú slúžiť pre 58 000 ľudí. Ďalších 8,5 milióna eur Únia vyčlení na zlepšenie efektívnosti vodného hospodárstva, ktorého cieľom je zníženie strát vodných sietí v pásme Gazy zo 40 na 20 percent.

EÚ spolu s palestínskou samosprávou v marci tohto roku usporiadala v Bruseli donorskú konferenciu zameranú na projekt Centrálneho odsoľovacieho zariadenia v Gaze. Na tomto podujatí sa podarilo zmobilizovať finančnú podporu vo výške 456 miliónov eur na najväčší infraštruktúrny projekt v pásme Gazy, ktorý by mal ročne tamojšiemu obyvateľstvu dodávať minimálne 55 miliónov m3 bezpečnej a čistej pitnej vody. EÚ sa zaviazala prispieť sumou 70 miliónov eur na odsoľovaciu stanicu a ďalších 7,1 milióna eur dá na náklady na jej spravovanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!