Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2018 17:29 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Kiska hovorí o alibizme: Únos Vietnamca sa podobá na kauzu Michala Kováča ml.

Prezident SR Andrej Kiska vyzýva vládu, aby vytvorila podmienky na účinný zásah proti pochybným spolkom, ktoré sa rozťahujú v našej krajine. V súvislosti s podozrením na únos vietnamského občana povedal, že prípad sa mení na medzinárodnú hanbu.

Vyhlásil to prezidnet v utorok s odkazom na ruskú skupinu motorkárov Noční vlci, ktorí majú základňu v Dolnej Krupej pri Trnave. Na margo kauzy únosu vietnamského občana zase poznamenal, že celý prípad sa mení na medzinárodnú hanbu SR.

O Nočných vlkoch aj únose Vietnamca mal Kiska podľa svojich slov závažné rozhovory s policajným prezidentom Milanom Lučanským aj s riaditeľmi informačných služieb. Na margo ruských motorkárov pripomenul, že po boku špeciálnych jednotiek ruskej armády sa zapojili do vojenských operácií na Kryme, za čo viacerí z nich dostali v Rusku štátne vyznamenania. "Ich zakladateľ je na sankčnom zozname a nesmie vycestovať do EÚ. Nie sú to žiadni neškodní milovníci motoriek, ale nástroj režimu, ktorý sa podieľal na anexii časti Ukrajiny v rozpore s medzinárodným právom," zdôraznil prezident.

Podľa slov prezidenta je pôsobenie Nočných vlkov vzhľadom na tieto okolnosti závažným bezpečnostným rizikom pre našu krajinu. "Založenie ich tzv. európskeho sídla na Slovensku je výsmechom oficiálneho postoja SR k anexii Krymu a politiky Ruska," odkázal. Tvrdenie Lučanského, že polícia nemôže konať, kým Noční vlci neporušujú zákon, označil Kiska za úbohú bezpečnostnú stratégiu.

Ministerstvo vnútra v dnešnom vyjadrení uviedlo, že rezort nemá informácie, že by ktokoľvek zo Slovenska unášal vietnamského občana do zahraničia. Uviedlo to ministerstvo v reakcii na medializované informácie, že berlínsky vyšetrovatelia už nepochybujú, že bol pri únose použitý slovenský vládny špeciál.

 

Pri kauze únosu Vietnamca Kiska priznáva, že sa mu ťažko hľadajú slová. "Opakovane som hovoril, že je povinnosťou slovenských orgánov činných v trestnom konaní tieto podozrenia dôsledne a poctivo vyšetriť. Nemožno budovať dôveru ľudí v štát, ak sa prípadu nezačneme ani poctivo venovať. Reč je o podozreniach z hrubého zneužitia štátnej moci. Tak ako sa to stalo pri únose Michala Kováča ml.," poznamenal.
V tomto prípade hlava štátu tvrdí, že sme svedkami alibizmu a vyhovárania sa na nemecké orgány. "Ale skutočne sa o tom, čo sa tu stalo, musíme dozvedieť od nemeckých vyšetrovateľov? Má to už rozmer medzinárodnej blamáže a môže to mať dôsledky na vzťahy medzi Slovenskom a Nemeckom," myslí si.

Ako prezident očakáva, že sa o vyšetrovaní podozrení z medzinárodného únosu naším vládnym lietadlom dozvie od slovenských, a nie od nemeckých vyšetrovateľov. "Očakávam, že zodpovední prejavia základný rešpekt k nášmu štátu a úctu k jeho občanom a urobia všetko potrebné, aby vyšetrili podozrenia a očistili meno Slovenskej republiky. A to presvedčivým vysvetlením všetkých podozrení, respektíve potrestaním vinníkov, ak sa potvrdí, že Slovensko poskytlo vládne lietadlo na únos," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Jozef († 61) sa zrútil z manipulačného chodníka na betón.
Foto
Jozef († 61) sa zrútil zo 6 metrov na betón: Po páde ešte komunikoval! Ako k tragédii došlo?
Peter Pellegrini
Foto
Hudobníci z ministerstva vnútra oslavovali vo veľkom štýle: Kto robil garde političkám a budúcemu prezidentovi?!