Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.07.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo zdravotníctva zavádza nové čakačky na vyšetrenia: Ako dlho budeme čakať na sono či mamograf?!

Skrátenie čakacích lehôt či včasné zachytenie onkologických ochorení. Nový návrh z dielne ministerstva zdravotníctva určuje strop, o koľko dní či mesiacov by sme sa mali dostať na vyšetrenie alebo plánovanú operáciu.

Čakacie termíny by sa oproti súčasným mali výrazne skrátiť. Napríklad na sono by sme sa po novom mali dostať už do dvoch týždňov. Rezort zároveň prichádza aj s návrhom, za ako dlho by sme mali mať poruke obvodného lekára alebo lekára špecialistu.

Naštvaní pacienti, neskorá diagnostika, množiace sa prípady nespokojných ľudí s čakacími lehotami na vyšetrenia a operácie. Ministerstvo zdravotníctva chce túto situáciu zmeniť a prichádza s novinkou maximálnych čakacích lehôt. Novela zákona by mala určiť časový harmonogram pri plánovaných zákrokoch. „Napríklad na vyšetrenie CT v prípade neakútneho zdravotného problému by mohol pacient čakať tri týždne, na magnetickú rezonanciu napríklad päť týždňov,“ uviedla pre Nový Čas hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová s tým, že v prípade akútneho zdravotného problému sa vyšetrenie zrealizuje okamžite.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc
Ako to vidia lekári

 

Šéf Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) Peter Visolajský tvrdí, že stanovenie stropu vo vzťahu k poisťovniam je dobrým krokom, má to však jeden háčik. „Termíny, ako sú teraz prezentované, sú dodržateľné aj v súčasnosti. Záleží na tom, na ktorom pracovisku tento zákrok či vyšetrenie podstúpite, a to sa v tomto návrhu nepíše,“ okomentoval novinku z dielne ministerstva Visolajský.

Podľa jeho názoru u renomovaného odborníka napríklad v Bratislave sa do určeného stropu vôbec nemusíte dostať a bude vám ponúknutá operácia napríklad v Poprade. Pacientovi sa, ľudovo povedané, zapchajú ústa a bude záležať len na ňom, či bude čakať, alebo pocestuje stovky kilometrov.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc
Dojazd k lekárovi

V správe sa zároveň uvádza aj to, aký má byť v minútach dojazd k tomu-ktorému špecialistovi. Kým obvodného lekára by ste mali mať poruke do 35 minút, cesta k najbližšiemu špecialistovi môže trvať aj tri hodiny. „Problematika úzko súvisí aj s procesom dostupnosti kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorý sme nedávno predstavili a ktorý sme úzko konzultovali so zdravotnými poisťovňami,“ objasnila Eliášová.

Podľa Visolajského môže byť však v dodržaní času dojazdu problém najmä na východnom Slovensku. „Tam napríklad nevedia zohnať obvodných lekárov pre celé oblasti,“ dodal šéf LOZ. Ministerstvo upozorňuje, že zatiaľ ide o ilustratívne údaje a presné budú jasné koncom tohto roka. Poisťovne sa zatiaľ proti návrhu nebúria. „Pacientovi tento návrh prinesie oveľa viac ako dnes stanovené siete (pevná, minimálna, koncová), ktoré im v konečnom dôsledku nijako nepomáhajú,“ povedal Matej Štepianský z Dôvery.

Zaujímavosťou je, že po novom bude možné aj to, že ak poisťovňa nebude schopná pacienta poslať na zákrok do jedného roka po jeho predpísaní lekárom, bude môcť pacient ísť aj do nemocnice, ktorá nemá s poisťovňou zmluvu, či do zahraničia. Povinnosťou poisťovne tak bude uhradiť zákrok v plnej výške.

AKÉ SÚ VAŠE SKÚSENOSTI S TERMÍNMI?

Otvoriť galériu
Sarah (18), Senec, študentka

- Na CT som čakala na termín 6 mesiacov a na magnetickú rezonanciu som išla cez súkromníka.

 

Otvoriť galériu
Renáta (28)
Zdroj: br, pb
Renáta (28) zdravotníčka, Bratislava

- Nebolo to pre mňa potrebné, tak som nič z toho neabsolvovala. Maximálne mesiac by sa dalo čakať, pokiaľ to nie je akútny prípad.

 

Otvoriť galériu
Irena (66)
Zdroj: br, pb
Irena (66) dôchodkyňa, Bratislava

- Na CT som čakala týždeň v Nemocnici sv. Alžbety a na mamografi u tri mesiace v Železničnej nemocnici.

 

Otvoriť galériu
Milan (67)
Zdroj: br, pb
Milan (67) dôchodca, Bratislava

- Na magnetickú rezonanciu som čakal zhruba mesiac.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo