Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.07.2018 08:00 | Správy | Politika

Do poslanca sa obul rezort zahraničia, europoslanec aj politológ: Uškodí Marček na Kryme Slovensku?

Rozkol v zahraničnej politike Slovenska. Plánovaná návšteva nezaradeného poslanca parlamentu Petra Marčeka (64) spolu s delegáciou Krymu vyvolala veľký rozruch.

Oficiálne stanovisko Ministerstva zahraničných vecí SR považuje aj po ruskej anexii Krym stále za územie Ukrajiny. Poslanec Marček už dlhšie vyhlasuje, že je ruský. Za problém to nepovažuje, lebo na polostrov sa chystá vraj ako súkromná osoba, nie ako poslanec. Odborníci to vidia inak.

Na štvordňovú návštevu Krymu odlieta Peter Marček v utorok spolu s 18-člennou delegáciou. Jej súčasťou majú byť podnikatelia aj štyria poslanci vládnej koalície, ktorých mená Marček zatiaľ nechce povedať. Tvrdí, že ani on nepozná presný program návštevy. „Pripravili nám tam nejaký program, ale presne neviem čo. Bude tam stretnutie s občanmi, chceme si pozrieť Jaltu, vinárske závody, nový most medzi Krymom a pevninou tak ako bežní turisti,“ povedal Marček a dodal, že si chce na vlastné oči overiť, či sa tam dodržiava demokracia.

Výlet na Rusmi okupované územie považujú na Ukrajine za porušenie ich zákonov a upozorňujú cestovateľov na možné dopady. „Ukrajinská strana bude reagovať, myslím si, že budú mať zákaz vycestovať v budúcnosti na Ukrajinu,“ vyhlásil nedávno ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška. Slovenský rezort zahraničia v reakcii na Marčekov výlet potvrdil, že Slovensko stále považuje Krym za ukrajinské územie. „Pripojenie polostrova k Ruskej federácii porušilo základné princípy medzinárodného práva a narušilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny,” píše sa vo vyhlásení ministerstva.

 

Cesta poslanca rozdelila aj koaličných partnerov. Zatiaľ čo podľa šéfa SNS Andreja Danka je Marčekova cesta v poriadku, Most-Híd ju považuje za neprípustnú. Politológ Tomáš Koziak upozorňuje na možné negatívne dôsledky Marčekovej cesty. „Keď tvrdí, že bude súkromná osoba, je to nezmysel a zjavná lož. Žiaden poslanec nie je súkromná osoba. Nepochybujem o tom, že keď bude na Kryme, bude jeho návšteva propagandisticky zneužitá zo strany predstaviteľov Krymu a predovšetkým Ruska,“ doplnil Koziak.

 

Nemusí to byť problém

Jozef Vlčej, politológ

Otvoriť galériu

V prípade návštevy polostrova Krym poslancom z členského štátu EÚ ide vždy o politicky veľmi citlivú tému aktuálne obohatenú o aktívnu reakciu ukrajinského veľvyslanca na Slovensku. Pokiaľ by to bola oficiálna návšteva jedného z našich najvyšších ústavných činiteľov, išlo by o rozkol s oficiálnou líniou našej zahraničnej politiky. Pokiaľ Marček bude cestovať na Krym ako súkromná osoba z  vlastnej iniciatívy, nemuselo by ísť o problém. Nemal by sa však zúčastniť oficiálneho podujatia.

 

Reputácia Slovenska utrpí

Eduard Kukan, europoslanec a bývalý veľvyslanec SR pri OSN

Otvoriť galériu

Pán Marček si musí uvedomiť, že on je poslanec stále. Návšteva pána Marčeka a delegácie poslancov je protirečením s oficiálnym stanoviskom a politikou slovenskej vlády. Na Ukrajine to bude prijaté veľmi negatívne. Je to krok, ktorý upozorňuje na to, že slovenské oficiálne inštitúcie jednoducho nevykonávajú spoločnú zahraničnú politiku a tým bude meno Slovenska uvrhnuté do nepriaznivého svetla.

Otvoriť galériu

Ako sa Ukrajina vzdala jadrových zbraní

5. decembra1994

Podpísané Budapeštianske memorandum, na základe ktorého poskytli USA, Veľká Británia a Rusko Ukrajine garanciu suverenity a celistvosti územia a tá sa na revanš zbavila svojho jadrového arzenálu.

11. marca 2014

Po tom, čo Krym obsadili ruskí vojaci, vyhlásili krymské úrady nezávislosť od Ukrajiny. V referende následne za odtrhnutie od Ukrajiny a pripojenie k Rusku sa vyslovilo vyše 96 percent obyvateľov Krymu.

18. marca 2014

Putin a proruské vedenie Krymu podpísali zmluvu o pripojení k Rusku. Ruský parlament ho schválil 21. marca. Územná celistvosť Ukrajiny bola narušená. Jej nová vláda a aj Západ referendum odmietli uznať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Riaditeľ Machaj mal odvolať šéfku marketingu Ťapákovú!
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!