Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2018 16:00 | Správy | Servis | Zdravie

Nebezpečné ochorenie neutícha a šíri sa ďalej: 7 faktov, ktoré by ste mali vedieť o osýpkach

Osýpky sa začali šíriť na východe našej krajiny začiatkom mája tohto roku.

Prví nakazení ich dostali pravdepodobne vo Veľkej Británii. Odvtedy s týmto rýchle sa šíriacim vírusovým ochorením bojujú lekári i hygienici a nakazilo sa skoro 250 ľudí, deti i dospelí po päťdesiatke. Aké je to ochorenie, ako sa šíri a prejavuje a čím je pre vás nebezpečné? To, či ste očkovaní, si zistite u vášho lekára. Rodičia, ktorí podľahli trendu neočkovať, by mali s deťmi vyhľadať pediatra a dať ich zaočkovať!

1. Pred zavedením očkovania zabíjalo milióny ľudí

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. V minulosti sa na toto ochorenie bežne zomieralo a aj dnes si vyžiada, hlavne v rozvojovom svete, ročne niečo pod 100-tisíc obetí, hoci v minulosti to boli pri epidémiách aj milióny.

 

 

2. Šíria sa vzduchom

Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam. Rýchlo sa šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo dochádza k prenosu aj nepriamo – predmetmi a rukami kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojovky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojovky.

 

3. Horúčky, kašeľ a vyrážka

Ochorenie u detí prebieha typicky s trojdňovým počiatočným štádiom, ktoré je charakterizované horúčkou, nádchou, kašľom, zápalom spojoviek a svetloplachosťou. V tomto štádiu bývajú na sliznici v ústnej dutine v oblasti stoličiek belavé škvrny so začervenaným okolím, tzv. Koplikove škvrny. Na 4. – 5. deň sa objavuje splývavá vyrážka. Začína sa na záhlaví a šíri sa na tvár, krk, brucho a končatiny. Pretrváva asi 3 dni.

 

4. Dôležité okamžité nahlásenie

Aby sme znížili riziko nákazy osýpkami, je potrebná rýchla detekcia a okamžité hlásenie ochorenia vrátane hlásenia do medzinárodných sietí, hospitalizácia na infekčnom oddelení, odber biologického materiálu na dôkaz infekcie. Očkovanie vnímavých osôb v ohnisku nákazy, kde sa vakcína podáva od 6 mesiacov veku. Mladším deťom sa aplikuje normálny ľudský gamaglobulín. Zvýšený zdravotný dozor v kolektívnych zariadeniach po dobu 21 dní od vyradenia chorého. Pri nekomplikovanom priebehu ochorenie trvá 10 – 14 dní. Obávanými komplikáciami osýpok sú zápal pľúc, zápal stredného ucha a poškodenie centrálneho nervového systému. Ochorenie má najzávažnejší priebeh u detí do troch rokov a dospelých.

 

5. Liečia sa komplikácie

Keďže ide o vírusové ochorenie, doteraz nemáme k dispozícii liek na toto ochorenie. Nemožno sa s ním vysporiadať podobne ako napríklad antibiotikami s ochoreniami vyvolanými baktériami. Pri liečbe sa využíva najmä pokoj na lôžku. U neimúnnych ľudí sa do štvrtého dňa podáva gamaglubín, aby sa zabránilo prepuknutiu ochorenia. Liečia sa prípadné komplikácie. Imunita po prekonaní osýpok je celoživotná.

 

6. Očkovanie vo dvoch dávkach

Na Slovensku sa proti osýpkam povinne očkuje už od roku 1969. „Prvou dávkou očkovacej látky očkuje v 15. až 18. mesiaci života a druhou dávkou v 11. roku veku dieťaťa,“ vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Ako doplnila, ak bolo dieťa očkované v inej očkovacej schéme, pokračuje sa v očkovaní tak, aby v 11. roku života malo podané dve dávky očkovacej látky proti osýpkam. Zaočkovanosť detí začala klesať približne od roku 2010. Mala by dosahovať aspoň 95 %, čo u detí narodených v rokoch 2011 až 2015 nedosiahlo 36 okresov. Podľa odborníkov, vakcína až do roku 1985 bola kvôli nesprávnej teplote skladovania nestabilná, čo môže byť vysvetlením, prečo ochoreli aj tí, ktorí boli zaočkovaní.

 

7. O očkovaní je záznam v dokumentácii

Ak si nie ste istý, či ste zaočkovaný, spýtajte sa u svojho lekára. „Očkovací status proti osýpkam si môžu ľudia preveriť u svojho všeobecného lekára v zdravotnej dokumentácii,“ odporúča Račková. V takom prípade to však nie je vždy bezplatné. „Medicínske rozhodnutie, ktorého pacienta treba zaočkovať, je v rukách ošetrujúceho lekára,“ uviedol hovorca Union poisťovne Matej Neumann. Ak ten rozhodne o potrebe očkovania, je plne hradené.

 

Takto sa prejavujú osýpky

- (prvé 3 dni ) horúčka, nádcha, kašeľ, zápal spojoviek a svetloplachosť. Belavé škvrny v ústnej dutine so začervenaným okolím v oblasti stoličiek.

- (4. – 5. deň) sa objavuje splývavá vyrážka, začína na na záhlaví a šíri sa na tvár, krk, brucho a končatiny.

 

Možné komplikácie: zápal pľúc, zápal stredného ucha a poškodenie centrálneho nervového systému

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!