Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2018 02:00 | Správy | Zaujímavosti

Kde je hrob najslávnejších milencov? Príbeh Kleopatry a Marka Antonia láka už veky

Ctižiadostivá a charizmatická kráľovná, o ktorej kolujú legendy aj dve tisícky rokov po jej smrti!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kleopatra si okolo prsta dokázala omotať nielen rímskeho cisára Caesara, ale aj vojvodcu Marka Antonia. Ten spáchal samovraždu a užialená Kleopatra sa ho podľa legendy rozhodla nasledovať. Po mieste ich posledného odpočinku bez výsledku pátrajú mnohí archeológovia. Kde sa teda skrýva hrobka slávnych milencov?

Príbeh o ich tragickej láske priťahuje ľudí už celé veky. Veď aj famózny anglický dramatik Shakespeare napísal o tejto dvojici úspešnú tragédiu. Nie­ktorí kritici vidia dokonca aj v Rómeovi a Júlii podobnosť s osudom Kleopatry a Marka Antonia. Fascinujúce sú nielen údely hlavných protagonistov, ale aj mnohé záhady, ktorými je opradená ich smrť. Medzi jednu z najväčších bezpochyby patrí to, kde sú milenci pochovaní...

Kráľovná zvodníc

 

Kleopatra bola jednou z najzvodnejších žien histórie. Aj keď v skutočnosti podľa odborníkov nebola staroegyptská vladárka ani zďaleka taká krásna, ako sa o nej hovorí, nemožno jej uprieť osobité čaro, z ktorého boli muži úplne mimo. Podľahol mu aj slávny rímsky diktátor Gaius Julius Cézar, ktorému porodila v roku 47 pred Kristom syna Caesariona. Keďže sa pre zákony nemohla stať ako Egypťanka jeho ženou, žili spolu nadivoko v Ríme až do jeho vraždy v senáte, kde ho sprisahanci ubodali. Ozajstnú lásku však prežila kráľovná až s rímskym politikom Markom Antoniom, ktorý sa do nej beznádejne zamiloval. Zavrhol pre ňu svoju manželku a usadil sa v Alexandrii po boku Kleopatry.

Okrem neskonalej túžby po moci a láske ich spájali aj tri spoločné deti. Kleopatra však nebola v samotnom Ríme obľúbená, veď nielen že poplietla hlavu Cézarovi, ale zviedla aj ďalšieho rímskeho generála a týmto ťahom pripravila ríšu o bohaté východné provincie. Orientálnu zvodkyňu označil prvý rímsky cisár Octavius Augustus za márnotratnú radodajku, ktorá je nebezpečná pre Rím. O krátky čas už cisár Augustus tiahol do vojny proti „odpadlíkovi“ Markovi Antoniovi, ktorý bitku prehral.

Otvoriť galériu
Samovražda?

Nebolo to však bojové pole, kde našiel svoj koniec. V auguste roku 30. pred naším letopočtom dostal Antonius falošnú správu, že Kleopatra zomrela a v zúfalstve sa prebodol vlastným mečom. Umierajúceho generála preniesli ku Kleopatre a nakoniec zomrel v jej náručí. Užialená kráľovná si nevedela predstaviť život bez neho a nechala sa dobrovoľne uštipnúť kobrou, čo jej podľa egyptskej tradície malo zaručiť nesmrteľnosť a povýšenie medzi bohov.

Antický historik Strabón však miesto kobry hovoril o otrave smrteľnou masťou a objavujú sa aj názory o požití jedu. Veď kto by si za svoj koniec zvolil dlhú až šesťhodinovú smrť v obrovskej agónii po uštipnutí hadom? Vylúčené nie je ani to, že Kleopatre mohol na druhý svet niekto pomôcť. Odvážne teórie hovoria, že ju mohol nechať zabiť sám cisár Augustus, ktorý dobyl Alexandriu a Kleopatru z duše nenávidel. Všetko sú to však viac-menej dohady. Pravú príčinu smrti by vedci mohli odhaliť, iba ak by našli pozostatky poslednej panovníčky starovekého Egypta. To, kde sa môžu nachádzať, sa už od stredoveku snažia zistiť mnohí bádatelia.

Hrobka v šachte

Faraónka si priala byť pochovaná po boku svojho milovaného muža. Historici v to veria na základe spisov od gréckeho životopisca Plutarcha a myslia si, že Kleopatra bola skutočne pochovaná spoločne s Markom Antoniom. Verí v to aj dominikánska archeologička Kathleen Martinez, ktorá sa aktívne zaoberá pátraním po slávnom páre. Bola to ona, ktorá pred pár rokmi prišla s odvážnou teóriou, že hrobka kráľovnej a jej milenca sa nachádza v meste Taposiris Magna, archeologickom nálezisku Abúsír, asi 50 km od Alexandrie. Nemá sa však nachádzať v pyramíde či skrytej skalnej stene, ale na kopci pod zvyškami niekdajšieho chrámu bohyne Isis vo vnútri Usirovho chrámu. Pod ním je vraj tajomná šachta, kde podľa archeologičky na večnosť spočinula Kleopatra aj jej milenec.

Spočiatku tejto teórii nikto z významných egyptológov neveril, no mladá a dravá vedkyňa podkladala svoju hypotézu silnými argumentmi a postupne sa na jej stranu pridal aj slávny šéf egyptských archeológov Zahí Havás. „Viem, že tam tá hrobka je. Mohol by to byť najvýznamnejší objav 21. storočia,“ vyznal sa pre agentúru Reuters.

Otvoriť galériu
Socha a mince

V chráme, ktorý bol vo svojej dobe veľmi významným miestom, sa našlo 22 mincí a busta s podobizňou Kleopatry. Radarový prieskum ukázal, že pod chrámom bohyne Isis sú ďalšie tri neodkryté šachty. Na mieste už objavili šesť pohrebných komôr, 27 hrobov a desať múmií. Dve z nich boli dokonca pozlátené, čo značí, že zosnulí boli z vyššej spoločnosti.

Archeológovia Martinez a Havás veria, že Kleopatra a jej manžel sú pochovaní niekde v blízkosti týchto miest. S touto teóriou však nesúhlasí napríklad známy egyptológ z Oxfordu John Baines. Podľa neho by rímsky cisár Octavianus nepochoval svojich porazených nepriateľov v takom vznešenom a prestížnom chráme. „Naozaj neviem, prečo by mala byť spojitosť medzi týmto miestom, Antoniom a Kleopatrou,“ povedal novinám The Times.

Kde inde by sa ešte mohla nachádzať hrobka slávnej dvojice? Časť historikov si myslí, že bola spolu s telami milencov už dávno zničená. Existuje aj teória, ktorá tvrdí, že Kleopatra bola pochovaná v paláci, kde spáchala samovraždu a toto miesto má byť už dávno pod vodou a zvyšky zaujímavej histórie ležia na morskom dne.

Pátranie po hrobke poslednej faraónky teda pokračuje. Ak sa raz nájde, bude to ešte významnejšie ako odhalenie hrobky Tutanchamona v roku 1922 v Luxore. Takýto objav by nielen odpovedal na mnohé záhadné otázniky okolo smrti slávnej kráľovnej, ale symbolicky by uzavrel jeden z najväčších milostných príbehov ľudských dejín.

Markus Antonius

• rímsky politik a generál

• mal 4 maželky Antoniu, Fulviu, Octaviu, Kleopatru

• bol otcom 8 detí, z toho 3 mal s Kleopatrou

• v bitke pri Aktiu bol porazený budúcim cisárom Octavianom Augustom

• v roku 30. pred Kristom spáchal samovraždu

Kleopatra VII.

• posledná faraónka starovekého Egypta

• pochádzala z dynastie Ptolemaiovcov

• mala macedónsky pôvod

• vládla v rokoch 51 - 30 pred Kristom

• zomrela v roku 30. pred Kristom

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú