Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2018 22:50 | Správy | Zahraničné správy

Krviprelievanie v pásme Gazy: O život prišli 4 Palestínčania, zomrel aj prvý Izraelčan

Násilie na hranici medzi pásmom Gazy a Izraelom si v piatok vyžiadalo životy štyroch Palestínčanov a jedného Izraelčana.

Izraelské letecké a pozemné sily usmrtili štyroch Palestínčanov, z toho troch členov palestínskeho hnutia Hamas, ktoré v Gaze vládne, a jedného civilistu. Podľa izraelskej armády išlo o reakciu na paľbu ostreľovačov z Gazy.

O život prišiel aj prvý Izraelčan od začiatku palestínskych protestov pri hraničnom plote medzi Gazou a Izraelom pred niekoľkými mesiacmi. Izraelský vojak bol postrelený palestínskymi ozbrojencami a neskôr zraneniam podľahol, uviedla izraelská armáda. V reakcii na najnovšie udalosti blízkovýchodný splnomocnenec OSN Nikolaj Mladenov vyzval na okamžité ukončenie násilností.

Izraelská armáda uviedla, že jej nálety a paľba z tankov zasiahla osem stanovíšť Hamasu v Gaze. Predtým podľa armády na izraelských vojakov pri hranici ostreľovači z Gazy strieľali a ďalší hádzali výbušné zariadenia. Neskôr izraelská armáda svoju operáciu označila za "rozsiahly útok na Hamas" a v náletoch pokračovala. Podľa izraelskej tlače premiér Benjamin Netanjahu zvolal schôdzu kabinetu a velenie armády.

 

Traja mŕtvi Palestínčania patrili k Hamasu, oznámilo ozbrojené krídlo hnutia; zabití boli pri Chán Júnisu a Rafáhu. Štvrtou palestínskou obeťou bol civilista, uviedli miestni obyvatelia a záchranári. Podľa televízie Al-Džazíra išlo o účastníka piatkového protiizraelského protestu. Večer izraelská armáda oznámila, že si paľba palestínskych ozbrojencov pri hranici s Izraelom na juhu pásma Gazy vyžiadala život izraelského vojaka. "Počas incidentu strieľala skupina teroristov na izraelských vojakov. Jeden izraelský vojak bol vážne zranený a neskôr zraneniam podľahol," uviedla armáda. Vojak je prvým zabitým Izraelčanom od 30. marca, kedy Palestínčania v Gaze začali protestovať pri hranici s Izraelom. Najmenej 120 ľudí bolo pri piatkovom násilí zranených, uviedla už skôr agentúra Reuters.

Z Gazy boli podľa izraelskej armády vypálené v piatok večer na Izrael takisto tri strely. Dve z nich ešte za letu zneškodnil izraelský obranný systém. Škody ale ani tretia strela nespôsobila. Hamas predtým odmietol výzvu Izraela, aby jeho členovia prestali smerom k židovskému štátu posielať balóniky so zapálenými horľavinami. Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman medzitým varoval, že nariadi ofenzívu, ktorá túto činnosť zabráni. V uplynulých týždňoch spôsobili tieto balóniky požiare v južnom Izraeli. Taktika sa presadila počas palestínskych protestov pri hraničnom plote medzi Gazou a Izraelom.

Od konca marca Palestínčania demonštrujú za právo vrátiť sa na územie, ktoré bola domovom ich predkov, ale dnes sa nachádza v Izraeli. Doteraz izraelské bezpečnostné zložky pri protestoch usmrtili vyše 140 Palestínčanov. Podľa denníka Haarec aj v piatok pri hranici demonštrovali tisíce Palestínčanov. Izrael sa stal terčom medzinárodnej kritiky za používanie ostrých nábojov pri streľbe na palestínskych demonštrantov. Premiér Netanjahu však kroky izraelskej armády bráni s tým, že Izrael musí chrániť svoje hranice. Zo zneužívania protestov na účely páchania útokov izraelská vláda viní Hamas. Zástupca šéfa Hamasu v pásme Gazy Chalíl Hajá dnes uviedol, že útoky s drakmi s horľavinami budú pokračovať rovnako ako protesty.

Minister obrany Lieberman medzitým povedal, že sa Izrael "snaží byť zodpovedný a spravodlivý, ale Hamas ho dostáva do situácie, kedy nie je iná možnosť ako bolestná vojenská operácia". Zodpovednosť za násilie podľa ministra ponesie Hamas, ale bohužiaľ na to "doplatia obyčajní obyvatelia Gazy".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete