Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Vysoké Tatry deň po povodni: Turisti riskujú životy, z domu zostala len ruina

Odstraňujú následky skazy a pomaly môžu začať aj rátať škody! Vysokými Tatrami sa v noci zo stredy na štvrtok prehnal mohutný lejak, ktorý v Starej Lesnej (okr. Kežmarok) spôsobil vybreženie potoka. Kritická situácia bola aj v Ždiari, kde zostali bez pitnej vody, či v Podspádoch, kde vyliaty potok zlikvidoval dom.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Niektoré turistické chodníky zostávajú uzatvorené a pretrvávajú výstrahy. Náročné poveternostné podmienky, ktoré sčasti pokračovali ešte v piatok, dali zabrať všetkým záchranným zložkám. Museli riešiť nielen rozpadnuté cesty a strhnuté mosty, ale aj uviaznutých turistov. Zdá sa však, že nie všetci si z výstrah robili ťažkú hlavu!

Ratovali českých turistov

Pražskí turisti, medzi nimi i deti, sa ešte vo štvrtok vybrali z Popradského Plesa až na Vyšné Hágy, tam sa však už dostať nemohli. Pomáhali tak horskí a leteckí záchranári. „Na palubu bol vyzdvihnutý chlapec, ktorí bol už veľmi vyčerpaný a bol transportovaný do Starého Smokovca. Ostatní boli v sprievode záchranárov odprevadení k Sliezskemu domu,“ informoval vedúci záchranárov Pavol Kuna. „Je to veľké ponaučenie a silný zážitok pre všetkých, hlavne však pre deti. Som rád, že všetko dobre dopadlo,“ povedal vedúci pražskej detskej expedície.

Zo spomienok nezostalo nič

Podspády, časť obce Javoriná, boli spolu so Starou Lesnou ničivým živlom výrazne zasiahnutí. Vyliaty potok zaplavil pozemky a cesty. Eva (69) v priebehu pár hodín prišla o svoj milovaný rodný dom. Zachrániť sa už nedal, divý prúd ho doslova rozobral a dve tretiny skončili vo vode. „V tomto dome som sa narodila a je to veľmi smutný a bolestivý pohľad naň teraz. Voda zobrala všetko, čo bolo vo vnútri, všetky spomienky," povedala smutne. Dom budú musieť pravdepodobne asanovať.

Otvoriť galériu

Foto pri rozbesnených vodopádoch

 

Po intenzívnom lejaku v noci zo stredy na štvrtok sa Malou a Veľkou Studenovodskou dolinou aj zo severnej strany Bielovodskou a Javorovou dolinou rútilo množstvo vody. Horskí záchranári uzavreli niekoľko trás k známym chatám a vystríhali turistov, aby sa mali na pozore. Nie všetkých to však odradilo od túžby po skvelom zábere. Turistické chodníky v okolí Studeného potoka a Vodopádov Studeného potoka boli plné turistov aj napriek uzávere na tamojšom moste. A kým hlúčik turistov sa na potok díval z bezpečnej vzdialenosti, niektorí neváhali ísť kvôli fotkám aj skutočne blízko k vodopádom, ktoré v týchto dňoch ukazujú svoju silu.

Zatopené budovy

Hoci sa v piatok situácia ako-tak upokojila, záchranné zložky mali plné ruky práce. Museli odčerpávať vodu zo zatopených budov. V Ždiari voda odtrhla hlavnú prípojku vody z úpravne v Javorovej doline a obec ostala bez vody, vodárenská spoločnosť tak na miesto pravidelne posiela cisterny s pitnou vodou. Zle sú na tom doliny Tichá, Kvôprova, Javorová a Bielovodská, kde sú strhnuté mosty aj časti ciest. V Starej Lesnej bolo treba spevniť mosty a lávky. „Prekvapila ma solidarita a nezištná pomoc okolitých obcí a firiem. Priložili ruku k záchrane ľudí a majetku,“ povedal starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf.

Otvoriť galériu
Zatopené budovy.
Zdroj: tasr

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Igor Ľudma, fab

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Rebríček prosperity v EÚ: Takto dopadlo Slovensko a aha, kde skončila Česká republika!
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
Drone no copyright in a soybean field,
Ministerstvo obrany vyzýva ľudí: TOTO s dronmi neskúšajte! Hrozí vám mastná pokuta
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!