Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Zúfalá Eva a Matúš prehovorili o najhoršom ráne v živote: Voda nám odniesla dom!

Zobudili sa do desivého rána. Vo Vysokých Tatrách v noci zo stredy na štvrtok totiž napršalo viac než 125 mm zrážok.

Na jednu stranu Tatier sa Malou a Veľkou Studenovodskou dolinou aj zo severnej strany Bielovodskou a Javorovou dolinou rútilo množstvo vody, ktorá strhávala všetko, čo jej prišlo do cesty. Evakuovať museli stovky ľudí.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Potok pretekajúci obcou Stará Lesná (okr. Kežmarok) sa v dôsledku zlej poveternostnej situácie vybrežil a začal zaplavovať ulice. „Hasiči pomohli s evakuáciou takmer 274 osôb zo zaplavených chatových oblastí a z miestnych domov do priestorov miestnej školy a obecného úradu,“ informovala Katarína Križanová z hasičského prezídia. Problémy mali aj v Podspádoch, časti obce Javoriná, kde rozbesnená voda podmyla most, ale aj dom a hasiči už len čakali, kedy sa úplne rozpadne a voda ho odplaví. Majiteľka domu Eva (69) neskrývala zlosť. „Nikto sa o to nestaral. Všetci vedia, kde v Lomnici bývam, prečo pre mňa v noci neprišli? Aspoň by sme z domu niečo povynášali. Podobná situácia bola pred 10 rokmi, ale vtedy nákladné autá navozili skaly a vodu odrazili. Odvtedy breh však nikto neupravil,“ vraví Eva s tým, že keď ráno prišla k domu, nikoho tam nebolo a musela všetkým telefonovať. „Ja som tu bývala do roku 1970, ale mama tu bývala do roku 2002. Nechcela odtiaľ odísť, tak to tu milovala, a ja sa teraz musím pozerať, ako voda odplavuje náš rodný dom,“ dodala.

Rozhorčený bol aj Matúš  (21), ktorý je synom majiteľov druhej časti domu. „Mama mi ráno pred siedmou volala do Popradu, aby som okamžite prišiel. Z okna autobusu, keď sa viezla do práce, videla tú hrôzu. Keď som sem prišiel, nikto tu nebol. Starostku doviezli až policajti. Nerozumiem, keď je vyhlásený tretí povodňový stupeň, prečo nikto nekonal?“ pýta sa. Na miesto prišiel aj krajský šéf hasičov Ľubomír Toďor. „V oblasti je vyhlásený 3. stupeň pohotovosti. Nemáme nijakých zranených ani ohrozených na živote,“ vysvetlil. Podľa riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavla Fabiána sú poškodené chodníky a mosty v celých Tatrách od Oravy až po Javorinu. Príčiny tejto hrôzy nevidí len v daždi. „Toky a brehy sú plné stromov, ktoré nám nedovolia odpratať. Zákon o vodách a vodných tokoch nám prikazuje čistiť riečištia, ale zákon o ochrane prírody to zakazuje,“ dodal. Extrémne búrky spojené s prívalovými dažďami 20. júla 1998 spôsobili rozsiahle povodne na východe krajiny a vyžiadali si 50 ľudských životov, predovšetkým v obci Jarovnice. Zachrániť sa podarilo 56 ľudí, ďalších 61 ľudí bolo zranených. 

 

Turisti, pozor!

Podľa Jána Kušniráka z Horskej záchrannej služby je na tom najhoršie Veľká a Malá studená dolina. „Od Rainerovej chaty sme to museli uzavrieť. Turisti z Téryho chaty musia zísť cez Skalnaté pleso a zo Zbojníckej chaty sa na Hrebienok dostanú, no musia dávať pozor. Cesta na Zelené pleso je síce zaplavená ale dá sa po nej ísť. Uzavretá je Tichá a Kôprová aj Javorová a Bierlovodská dolina. Neodporúčame turistom v tomto čase vysokohorské túry, hlavne popri vodných tokoch," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách